tiistai 3. heinäkuuta 2012

Muumin mansikka-kermavaahtokakku – Muumitrolli maasika-vahukooretort




Meidän tytär tilasi minulta Muumikakkua. Hän muistaa niitä edellisiä kakkuja mitä olen hänelle leiponut ja mitä on yhdessä leivottu. Päätettiin sitten, että leivotaan Iloleipurin Muumin vuoassa kakkupohjat ja kesän mansikka-ajan kunniaksi teemme klassiset mansikka-kermavaahtokakut. Kostutukseksi väliin valmistin mansikoista ja sokerista soseen, mikä toi kesän raikkautta kakulle. Kakkupohjat (leivoin niitä kaksi, koska kakkuvuoat ovat niin pieniä) tulivat hyvin ilmavia sekä täytekakut olivat niin ihania pehmeitä kuin Muumipeikko ja niillä oli kesän makua ja tuoksua.

P.S. Jos sinulla ei ole Muumivuokaa, silloin voit leipoa kakkupohjan pyöreässä vuoassa. Käytä pohjan valmistukseen 6-8 kananmunaa (6-8 rkl sokeria, 6-8 rkl vehnäjauhoja, 1 rkl perunajauhoja) riippuen vuoan koosta.

4-6 hengelle
Valmistusaika noin 1 tunti + kakkupohjien jäähtymisen ja kakun maustumisen aika

Kakkupohja:

3 kananmunaa
3 rkl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
½ rkl perunajauhoja

voita
korppujauhoja

(siitä tuli 2 kakkupohjaa)

Täyte:
noin 0,4 l kuohukermaa (ostin ison 0,5 l purkin, en käyttänyt kaikkea kakulle)
½ purkkia / noin 75 g maustamatonta maitorahkaa (se antaa kermavaahdolle ryhtiä ja vaahto ei valu välistä ulos)
6 rkl sokeria tai maun mukaan
1 tl vaniljasokeria

Kostutus:
appelsiinimehua
8 mansikasta ja sokerista valmistettua sosetta

maitosuklaarouhetta ja mansikoita kakun koristelua varten

Vaahdota munankeltuaiset ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää yksi rkl kerrallaan sen joukkoon jauhot ja perunajauhot. Kääntele seos tasaiseksi. Vaahdota kananmunan valkuaiset kovaksi vaahdoksi (lisä ripaus suolaa) sekä lisää se joukkoon. Kääntele kakkupohjataikina tasaiseksi.

Voitele kakkuvuoka ja ripottele vuoan pinnalle tasainen kerros korppujauhoja. Ylimääräinen korppujauho kaada vuoasta ulos. Kaada puolet kakkupohjataikinasta vuokaan, nosta vuoka uunipellille leivinpaperin päälle sekä nosta pelti uuniin keskitasolle. Paista 180 asteessa 15-20 minuuttia. Tarkista kakkupohja puutikulla. Pohja on kypsä silloin kun siihen ei tartu taikinaa. Poista kakkupohja vuoasta ja leivo toinen samanlainen pohja. Anna kakkupohjilla jäähtyä. Leikkaa pohjat poikittain kahteen osaan.

Nosta kaksi puolikasta (Muumin selkäosat) tarjoilualustalle leikkauspuoli ylöspäin. Lusikoi niiden pinnalle appelsiinimehua. Soseuta mansikat ja sokeri sauvasekoittimella korkeassa kulhossa sekä lusikoi mansikkasosetta kakkupohjien pinnalle. Vaahdota kerma, sokeri ja vaniljasokeri keskenään sekä lisää maitorahka sekä vaahdota se joukkoon. Lusikoi tasaisen kerros kermavaahtoa kakkupohjille soseen päälle. Levitä vaan hieman vaahtoa, koska kun asetat toiset puolet kakkupohjista (leikkauspuoli alaspäin) niiden päälle ja painat vähän pohjia, vaahto niiden välissä leviää juuri sopivasti tasaiseksi kerrokseksi.

Lusikoi toisen kakkukerroksen pinnalle appelsiinimehua, mansikkasosetta ja kermavaahtoa. Koristele mansikoilla ja suklaarouheella.

Nosta maustumaan kylmään 1-2 tunniksi.

***

Meie tytär tellis minult Muumitrollitorti. Ta mäletab eelmisi torte, mida ma olen talle küpsetanud ja mida me oleme üheskoos küpsetanud. Otsustasime siis, et küpsetame Iloleipuri (Rôômupagari) Muumitrolli vormis tordipôhjad ja suve maasika-aja auks teeme klassikalised maasika-vahukoore tordid. Tortide niisutamiseks valmistasin maasikatest ja suhkrust püree, mis tôi suve värskust tortidele. Tordipôhjad (küpsetasin neid kaks tükki, sest need on väiksed) tulid väga ôhulised ning tordid olid nii pehmed kui Muumitroll ja neil oli suve maitset ja lôhna.

P.S. Kui sinul ei ole Muumitrolli tordivormi, siis vôid küpsetada tordipôhjad ümaras vormis. Kasuta pôhjade valmistamiseks 6-8 kanamuna ( 6-8 sl suhkrut, 6-8 sl nisujahu, 1 sl tärklist) sôltuvalt vormi suurusest.

4-6 inimesele
Valmistamise aeg umbes 1 tund + tordipôhjade jahtumise ja tordi maitsestumise aeg

Tordipôhi:
3 kanamuna
3 sl suhkrut
3 sl nisujahu
½ sl tärklist

vôid
riivsaia

(sellest kogusest tuli 2 tordipôhja)

Täidis:
umbes 0,4 l rôôska koort, mis läheb vahule
75 g naturaalset kohupiima (see teeb vahukoore tugevamaks ja vaht ei vaju vahelt ja pealt nii lihtsalt välja)
6 sl suhkrut vôi maitse järgi
1 tl vaniljesuhkrut

Tordi niisutamine:
apelsinimahla
8 maasikast ja suhkrust valmistatud püree

piimashokolaadi tükke ja maasikaid tordi kaunistamiseks

Vahusta munakollased ja suhkur omavahel vahuks. Lisa üks sl korraga selle hulka jahu ja tärklis. Sega segu ühtlaseks. Vahusta munavalged kôvaks vahuks (lisa veidi soola) ning lisa see hulka. Sega tordipôhja taigen ühtlaseks.

Määri tordivormile vôid ja raputa sellele riivsaia, kalla üleliigne riivsai vormist välja. Kalla pooled taignast tordivormi, tôsta vorm ahjuplaadi peale küpsetuspaberile ning tôsta plaat ahju keskmisele kôrgusele. Küpseta 180 kraadis 15-20 minutit. Kontrolli tordipôhja küpsust puutikuga. Kui tikule ei jää tainast, siis see on küps. Eemalda tordipôhi vormist ja küpseta teine samasugune pôhi. Anna pôhjadel jahtuda ja lôika need pikuti pooleks.

Tôsta kaks tordipôhja poolikut (Muumitrolli seljaosad) lôikepind ülemisel poolel serveerimise alusele. Tôsta lusikaga nende pinnale apelsinimahla. Valmista maasikatest ja suhkrust käsiblenderiga kôrgemas kausis püree ja tôsta lusikaga püreed pôhjadele. Vahusta koor, suhkur ja vaniljesuhkur, viimasena lisa kohupiim ja vahusta kôik ühtlaseks. Tôsta lusikaga tordipôhjadele ühtlane kiht vahukoort. Tôsta teised tordipôhja pooled vahu peale (lôikepind allpool) ja vajuta veidi pôhjad omavahel kinni. Täidis levib ühtlase kihina pôhjade vahele. Tôsta lusikaga tordipôhjade peale apelsiinimahla, maasikapüreed ja vahukoort. Kaunista tordid maasikatega ja shokolaaditükkidega.

Pane tordid külma 1-2 tunniks maitsestuma.

4 kommenttia:

  1. Voiko muumikakkua kesäisempää olla?
    Mansikan maku kielellä.
    Antoisia lomapäiviä koko perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei voi. Juuri mansikkasose toi niin ihanan kesän maun ja tuoksun kakulle.

      Erittäin kivaa kesäaikaa teille sissepäin Suomea, missä olette!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...