lauantai 7. heinäkuuta 2012

Paistetut perunat pitkässä liemessä – Praetud kartulid pikas leemes


Se on eestiläistä talonpoikaisruokaa. Minun äiti valmisti sitä silloin tällöin perheelle. Helppoa, ruokaisaa ja nerokasta perusruokaa. Vedestä valmistuu kastike perunoiden päälle. Tähän reseptiin soveltuvat paremmin vanhat perunat, koska ne sisältävät enemmän tärkkelystä.

2-3 annosta
Valmistusaika 45 minuuttia

8 isoa yleisperunaa
120 g / 1 pkt pekonia (voi olla savukinkkua)
1 iso punasipuli
suolaa
rouhittua pippuria
rypsiöljyä
hienonnettua persiljaa (voi olla ruohosipulia ja kevätsipulia)

Kuori ja huuhtele perunat. Leikkaa ne viipaleiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se viipaleiksi. Leikkaa myös pekonista pienet palat.

Paista peruna, sipuli ja pekoni sopivalla keskikuumalla kasarissa öljyssä kunnes ne ovat saaneet kultaista väriä. Lisää suola ja pippuri. Kaada kasariin vettä sen verran, että perunat ovat puoliksi liemessä. Anna kypsyä kannen alla tasaisella lämmöllä kunnes perunat ja sipuli ovat pehmeitä. Kääntele välillä. Tarvittaessa lisää vettä ja mausteita. Lopuksi ripottele pinnalle persiljaa. Syö ruisleivän, maidon tai piimän kanssa. Lisukkeeksi sopii hapan- tai maustekurkku.

***

See on eesti talupojatoit. Minu ema valmistas seda vahetevahel perele. See on lihtne, kôhtu täitev ja geniaalne kodune toit. Veest valmistub kaste kartulite peale. Sellesse retsepti sobivad paremini vanad kartulid, sest need sisaldavad rohkem tärklist.

2-3 portsjonit
Valmistusaeg 45 minutit

8 suurt kartulit
120 g toorpeekonit (vôib olla ka suitsusinki)
1 suur punasibul
soola
purustatud musta pipart
toiduôli
hakitud peterselli (vôib olla ka murulauku ja rohelist sibulat)

Koori ja pese kartulid. Lôika kartulid viiludeks. Koori sibul ja lôika ka see viiludeks. Lôika peekon väikesteks tükkideks.

Prae kartul, sibul ja peekon sobival keskmise kuumusel kôrge äärega pannil ôli sees kuni need on saanud kuldset värvi. Lisa sool ja pipar. Kalla pannille vett nii palju, et kartulid on pooleldi leeme sees. Anna küpseda kaane all väiksemal kuumusel kuni kartulid ja sibul on pehmed. Käi vahetevahel kartuleid ümber pööramas. Vajadusel vôid lisada vett ja maitseaineid. Lôpuks lisa hakitud petersell. Söö rukkileiva, piima vôi hapupiimaga. Hapukurk vôi marineeritud kurk on hea lisand toidu kôrvale.

4 kommenttia:

  1. Äidit ovat nerokkaita tekemään maukasta ruokaa.
    Tähän ruokaan käytetään raakoja perunoita?
    Puuhakasta suvisunnuntaita koko perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni kaikkien maiden talonpoikaisruoat ovat suuria aarreaittoja. Niistä näkee, että ruoanlaittajalla on paineita ruokkia perhettä ja keksiä käytännöllistä, vatsa täyttävää ja hyvää ruokaa lähiympäristön raaka-aineista.

      Vaikka tämä pannullinen perunoita ei ole ulkonäöltä kovin houkutteleva, on silti sen maku erinomaista. Kaikki sopii hyvin yhteen.

      Kyllä, raakoja perunoita käytetään.

      Kiitos, kivaa kesän jatkoa myös teille!

      Poista
  2. Mummoni teki aivan samanlaista ruokaa, mutta on minulta unohtunut aivan kokonaan. Tätä teen, kun tätini tulevat kesävierailulle. Voidaan sitten muistella muitakin vanhoja ohjeita.
    Kiitos ja hyvää kesän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tietää, että sinun mummokin on valmistanut samanlaista ruokaa. Suomessa ja Eestissä on aika paljon samanlaisia ruokia ja perinneruokia.

      Ole hyvä ja kaunista kesää myös sinulle!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...