torstai 26. heinäkuuta 2012

Pitsireunalla ohuet letut, Muumimamman mansikkahillo – Pitsäärega ôhukesed pannkoogid, Muumimamma maasikamoos



Me kävimme kesäloman aikana Muumimaailmassa. Se oli meidän perheen pikkuneidille kovin, kovin odotettu käynti. Se on täysin käsittämätöntä, miten lapset, niin miten meidänkin tyttö, sukeltavat Muumimaailmassa oman tuttuun maailmaan ja ovat siellä kuin kotona. Me kierrettiin monta tuntia siellä ja tietenkin odotetuin tapahtuma oli Muumiperheen näkeminen Muumitalon edessä. Miten suuri ilo oli tytöllä halata Muumeja. Hän oli niin onnellinen! Minäkin herkistyin ja pari kyyneltä valui silmiin. Kiitin Muumimammaa siitä, että meidän tyttärellä on niin suuri onni halata häntä, koska sitä hetkeä hän on odottanut koko kesän. Ihana Muumimamma on niin lämmin ja ymmärtäväinen kaikille. Hän ojensi omat kädet minulle ja halasi myös minua. Se oli myös minun elämän yksi hienompia hetkiä! Kiitos, Muumimamma, Muumit ja Muumimaailma! Meillä oli teidän luona tosi kiva päivä! Varmasti tulemme uudestaan teille kylään.

Muumimaailman Shopista ostimme kaikenlaista Muumitavaraa ja muun muassa Muumimamman mansikkahillon. Kotona paistoin lettuja ja söimme niitä Muumimamman mansikkahillon kanssa. Koko meidän pikkuperhe totesi yksimielisesti, että parempaa mansikkahilloa ei löydy mistään. Hillo sisältää 60 % marjoja, se on luomutuote, se on juuri sopivasti makea. Niin, miten hillon tuottajan sivulta voi lukea, se on saatavilla jo kaupoissa.

Täällä on pitsireunalla lettujen ohje, mikä on ihan minun käsialaa. Lettujen reunat ovat ihanat rapeat ja keskeltä ovat ne pehmeitä ja ohuita. Lettutaikinalla pitää olla aika valuva ja notkea. Sen voi kaataa yhden letun verran kerrallaan suoraan paistinpannun keskipisteeseen (minulla pieni pannu, millä pohjan halkaisija 19 cm) kuuman tirisevän voi-öljyn rasvaseoksen joukkoon, missä taikina valuu tasaisesti pannun pohjalle ja ottaa letun muodon. Kun taikinan reunoille on tullut jo pitsikuvioita ja kun ravistella pannua kädessä eteis-takaisin ja lettu liikkuu pannulla / on irti pohjasta, silloin voi leveällä lastalla kääntää sen ympäri ja paistaa letun toiselta puolelta kullanruskeaksi. Pitsireunat letuille tekee juuri riittävä rasvan määrä pannulla. Siksi pitää jokaisen letun paistamisen alussa lisätä pannulle loraus ruokaöljyä ja pieni nokare voita. Letut pitää paistaa aika kuumalla pannulla (minulla hellan levyn kuumuus 5 / 6:sta). Niitä lettuja pitää kääntää pannulla, ei saa heittää ilmaan, koska pannulla on kuumaa rasvaa!

9 lettua + 1 letun poikanen
Valmistamisen aika 30 minuuttia

½ l maitoa
2 kananmuna
8 isoa rkl vehnäjauhoja
ripaus suolaa ja sokeria

voita ja ruokaöljyä paistamiseen

Ensiksi vatkaa kulhossa vispilällä munat, lisää maito ja vatkaa ne keskenään tasaiseksi. Lisää suola ja sokeri sekä 2 rkl kerrallaan jauhot ja vatkaa jatkuvasti taikinaa. Vatkaa taikinaa, että se tulisi tasaista, siinä ei saa olla paakkuja sisällä. Lopuksi taikinalla pitää olla aika juokseva, mutta silti sopivasti paksu. Paista letut niin, miten reseptin alussa kerroin.

Tarjoile Muumimamman mansikkahillon kanssa.

***



Me käisime suvepuhkuse ajal Muumimaailmas. See oli meie väiksele neiule väga, väga oodatud külaskäik. See on täiesti käsitamatu, kuidas lapsed, nii nagu meie tüdruk, sukelduvad Muumimaailmas täiesti oma tuttavasse maailma ja on seal kui kodus. Me pöörlesime mitu head tunti seal ja muidugi Muumipere nägemine Muumimaja ees oli kôige oodatum sündmus. Kui suur rôôm oli lapsel kallistada Muumitrolle. Ta oli nii ônnelik! Minagi muutusin emotsionaalseks ja paar pisarat tuli silma. Tänasin Muumimammat selle eest, et meie tütrel on nii suur ônn kallistada teda, sest seda hetke on ta ootanud kogu suve. Imetore Muumimamma on nii soojasüdamega ja môistev kôigile. Ta ulatas oma käed minu poole ja kallistas ka mind. See oli ka minu elu üks ilusamaid hetki! Suur tänu, Muumimamma, Muutrollid ja Muumimaailm! Meil oli teie juures väga tore päev! Kindlasti tuleme uuesti teile külla.

Muumimaailma Shop’st ostime kôiksugu Muumitrolli asju ja muu hulgas ka Muumimamma maasikamoosipurgi. Kodus tegin pannkooke ja sôime neid Muumimamma maasikamoosiga. Kogu meie väike pere tôdes, et paremat maasikamoosi ei saa kusagilt mujalt. Moos sisaldab 60% marju, see on ökoloogilne toode, just sobivalt magus. Nii nagu moosi valmistaja lehelt vôib lugeda, see on saadaval juba Soome poodides.

Siin pitsäärega ôhukeste pannkookide retsept, mis on minu käekiri. Koogid on äärtest rabedad ja keskelt pehmed ja ôhukesed. Pannkoogitaignal peab olema üsna jooksev ja nôtke. Seda vôib ühe pannkoogi vôrra korraga valada otse panni keskele (minu panni pôhja läbimôôt 19 cm) kuuma säriseva vôi-ôli rasvasegu sisse, kus taigen ise vajub pôhjale ümaraks koogiks. Kui taigna äärtele on tulnud juba pitsäärt ja kui liigutad panni käes edasi ja tagasi ning kook on pôhjast tulnud lahti, siis vôib selle laia lasta abil ümber pöörata ja küpsetada koogi teiselt poolt kuldpruuniks. Pitsääre kookidele teeb just sobiv rasvahulk pannil. Sellepärast peab iga koogi praadimise alguses lisama pannile veidi toiduôli ja väikse tüki vôid. Koogid peab praadima kuumal pannil (minu pliidil plaadi kuumusel 5/6:st). Neid kooke peab pöörama pannil, ei vôi heita ôhku, sest pannil on liiga palju kuuma rasva!

9 pannkooki + 1 väike koogipoeg
Valmistamise aeg 30 minutit

½ l piima
2 kanamuna
8 kuhjaga sl nisujahu
veidi soola ja suhkrut

vôid ja toiduôli praadimiseks

Kôigepealt klopi vispliga kausis munad lahti, lisa piim ja klopi need ühtlaseks. Lisa sool ja suhkur ning 2 sl korraga jahu. Klopi vispliga kogu aeg tainast kuni sellest tuleb ühtlane, milles ei ole sees jahutükke. Lôpuks taignal peab olema jooksev, aga sellegipoolest sobivalt paks. Prae koogid nii nagu retsepti alguses kirjutasin.

Serveeri Muumimamma maasikamoosiga.

4 kommenttia:

  1. Voi, minäkin olin Muumimaailmassa, kun lapset olivat vähän pienempiä ja ihastuin vallan! Poikani pääsi juoksemaan Pikkumyyn kanssa kilpaa ja muistaa sen varmaan ikuisesti. Pikkumyy tietenkin marmatti tyylilleen uskollisesti, koska poikani voitti ;)

    Lettuohjeesi on kiva. Ihanat pitsireunat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, totta! Minuakin niin lapsetti, koska siellä oli niin paljon ohjelmaa ja katsottavaa. Katsoimme teatteri Emmassa esitystä Muumit Villissä Lännessä, mistä meidän tyttö tykkäsi. Minullakin on taustalla vähän teatterin koulutusta ja siksi oli sitä tosi kivaa katsoa. Hyvin taitavasti tehty esitys, niin että kukaan ei pitkästy, tarina kulkee juuri sopivasti lasten huomionkyvyn mukaan. Muutenkin, tykkään ihan hirveästi satumaista, puhumatta lapsesta. Tyttö ilmoitti minulle muumitalossa, että hän ei halua mennä kotiin! Noh, onneksi hän väsyi ja mielellään meni kotiin... Koko kotimatkan omassa päässä muistelin, mitä kaikkea Muumimaailmassa oli! Tyttö puhuu jatkuvasti, että halasi Muumeja. Kysyy, missä oli Hemuli? jne. Siellä oli valtavasti ihmisiä. Otin vaan kännykkäkuvia, koska ihmisjoukossa piti seurata lasta ja halusin itsekin nauttia päivästä. Kaikki Muumilaulut soivat päässää… Oo jee!

      Poista
  2. Tyttö on ollut taatusti haltioissaan tästä retkestä.
    ;o) minäkään en ole vielä päässyt pois muumien maailmasta.
    Ihanaa syödä kotona äidin tekemiä muumimamman lettusia ihka oikean muumimamman hillon höystämänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, menemme vielä kerran Muumimaailmaan käymään. Muumimamman mansikkahillo oli hyvä, se on lapsille valmistettu, ei kovin makea, mutta marjanen. Letutkin onnistuivat.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...