keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Frikadellikeitto - Frikadellisupp




FIN

Frikadellikeitolla on kodin ja äidin tuoksu. Se on lasten yksi lempikeitoista.

3 l

Valmistusaika 45 minuuttia

Frikadellitaikina:
400 g sika-nautajauhelihaa
1 pieni keltasipuli hienonnettuna
1 kananmuna
korppujauhoja
suolaa
jauhettua mustaa pippuria

5 perunaa paloiteltuna
3 porkkanaa paloiteltuna
1 palsternakka paloiteltuna
pala lanttua paloiteltuna
½ dl riisiä
suolaa
kokonaisia mustia pippureita
3 laakerinlehteä
hienonnettua ruohosipulia
hienonnettua persiljaa

Valmista frikadellien taikina sekoittamalla kulhossa taikinan kaikki aineet. Tee frikadellit. Ota vasempaan kämmeneen pala jauhelihamassasta sekä purista peukalon ja etusormen välistä pieniä jauhelihapaloja. Pyörittele oikealla kädellä ne työtasolla pieniksi palleroiksi. Silla tavalla valmistat frikadellit nopeasti. Voit tehdä frikadellit valmis ennen keiton valmistamista tai sitten voit valmistaa niitä keiton kypsymisen aikana. Viimeisessä tapauksessa pitää toimia tosi ripeästi.

Kaada kattilaan 1,5 l vettä, lisää suola ja nosta kattila kuumalle hellan levylle. Huuhtele riisi. Lisää riisi kiehuvaan veteen ja anna riisillä kypsyä noin puolet sen kypsymisen ajasta. Sen jälkeen lisää porkkana, palsternakka ja lanttu sekä anna niillä kypsyä muutaman minuutin. Lisää mausteet (ei vielä persiljaa ja ruohosipulia). Anna keitolla kypsyä hellan levyn keskilämmöllä kunnes riisi ja juurekset ovat melkein kypsiä. Lisää frikadellit ripeästi keittoon ja sekoita välillä kauhalla keittoa varovasti etteivät frikadellit tarttuisi yhteen. Frikadellit ovat kypsiä silloin kun ne ovat nousseet keiton pinnalle. Kuori vaahto. Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa suola. Keiton valmistamisen aikana lisää tarvittaessa vettä. Viimeisenä lisää hienonnettu persilja ja ruohosipuli.

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Kotiruoka, lapsille.

++++++

EST

Frikadellisupil on kodu ja ema lôhn. See on laste üks lemmiksuppidest.

3 l

Valmistusaeg 45 minutit

Frikadellitaigen:
400 g sea-veise hakkliha
1 väike mugulsibul hakituna
1 kanamuna
riivsaia
soola
jahvatatut musta pipart

5 kartulit tükeldatuna
3 porgandit tükeldatuna
1 pastinaak tükeldatuna
üks sobiv tükk kaalikat tükeldatuna
½ dl riisi
soola
musti terapipraid
3 loorberilehte
hakitud murulauku
hakitud peterselli


Valmista frikadellide taigen segades kausis kôik taigna ained. Tee frikadellid. Vôta vasakusse pihku tükk hakklihamassist ning pressi pöidla ja nimetisôrme vahelt väikseid hakklihatükke välja. Pöörita parema käega töölaual need ümarateks pallideks. Sel viisil on valmistad frikadellid kiiresti. Vôid teha frikadellid valmis enne supi valmistamist vôi valmistada neid kiiresti supi keemise ajal. Viimasel puhul pead olema väga nobe.

Kalla supipotti 1,5 l vett, lisa sool ja tôsta pott kuumale pliidile. Loputa riis vees. Lisa riis keevasse vette ja anna riisil küpseda umbes pool selle küpsemise ajast. Siis lisa porgand, pastinaak ja kaalikas ning anna neil küpseda môned mintuid. Lisa maitseained (ei veel maitserohelist). Anna supil keeda keskmisel temperatuuril kuni riis ja juurviljad on peaaegu pehmed. Lisa ükshaaval ja kiiresti supile frikadellid ja sega vahetevahel suppi ettevaatlikult, et frikadellid ei kleepuks kokku. Frikadellid on küpsed siis, kui need on tôusnud pinnale. Koori vaht pinnalt. Kontrolli supi maitse ja lisa vajadusel soola. Supi valmistamise ajal vôid lisada vajaduse korral vett. Viimasena lisa hakitud petersell ja murulauk.

Tähelepanu! Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Kodutoit, lastele.

6 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä keittoa!
    Makoisaa päivää!

    VastaaPoista
  2. Hei Tarina! On kyllä hyvä keitto. Meidän tyttö tykkäsi syödä pieniä frikadellejä. Sopivan kokoisia pienen lapsen suuhun. Hyvää alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa muuten samalta kuin suomalainen siskomakkarakeitto, mutta että riisiä? Ostin paketin pakastettuja frikadellejä ja aion kohta kokeilla sitä Sofi Oksasen "Kun kyyhkyset katosivat" kirjan innoittamana. Siinä syötiin paljon tätä soppaa ja pastilaata. Mitähän se on? Kesällä maistoin Rautatientorin Pianpanimoiden festivaaleillä saarenmaalaista sahtia. Oli hyvää, tykkäsi kyllä mutta savustetuista jouluisista siankorvista en tykkää.
    Talkkunamies

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Talkkunamies! Kiva kun kirjallisuudesta saa inspiraatiota! Kysyin äidiltä, miksi riisi? Frikadellikeittoa valmistetaan porkkanasta, perunasta ja frikadelleista sekä se on aika tylsä keitto. Äitini laitton vähän riisiä, silloin on keitto ruokaisempi ja niin miten huomasin, minä olen laittanut palsternakkaa ja lanttua. Voit valmistaa keiton ilman riisiä.

      Pastilaa on makea herkku, löysin ohjeen Google Eestistä ja pastilaata valmistetaan sokerista, kananmunan valkuaisesta, marjasoseesta, vedestä ja liivatesta. Se on pehmeä vaahtoisa makeinen.

      Poista
  4. Oksasen kirjan perässä minäkin tänne päädyin, sillä päätin kokata keittoa Lue ja syö -haasteeseen. Tuli tosi hyvää kun tämän ohjeen mukaan teki, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten kivaa! Kävin sinun keittoa katsomassa, hyvin onnistuit! Kiva lämminhenkinen blogi sinulla!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...