keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Saunaillan uuniperunat - Saunaôhtu ahjukartulid




FIN

Niitä uuniperunoita söimme minun lapsuudenaikana usein saunaillan jälkeen. En tiedä, miksi ne ovat juuri uuniperunat? Uuniruoassa on kuitenkin vielä lanttua ja porsaan lihaa. Meillä oli saunailta viikonloppuisin. Silloin kun äiti teki keittiössä esivalmistustöitä, me tytöt (sisko ja minä) laitoimme saunan isän kanssa lämpenemään. Sen jälkeen kun uuniperunat olivat laitettu uuniin ja sauna oli kuuma, menivät ”naiset” saunaan. Naisten saunavuoron jälkeen tuli miesten saunavuoro. Miesten vuoron aikana äiti nosteli vuoassa perunat päällimmäisiksi ja ruoka sai kypsyä vielä tunnin verran uunissa. Kyllä oli hyvä syödä saunaillan jälkeen niitä perunoita ja käydä väsyneenä puhtaiden lakanoiden väliin nukkumaan! Tuli hyvä uni. Minulla oli onnellinen lapsuus.

Me olimme suurin osin omavaraisia ja meillä oli tynnyri täynnä suolattua sianlihaa. Äiti valitsi uuniperunoita varten tynnyristä sopivan lihapalan, kylkipala oli suosittu, leikkasi siitä viipaleet sekä kiehautti ylimääräisen suolan vedessä pannulla lihasta pois. Näin tuli myös vaahto ulos ja uuniperunoiden liemi jäi kirkkaaksi. Liemestä valmistettiin kastike. Minulla piti toimia toisin, koska minulla ei ollut suolalihaa. Lihan ruskistaminen pannulla ennen vuokaan laittamista ei toimi, koska liha kuivuu uunissa.

4 annosta

Valmistusaika 2 tuntia 30 minuuttia

800 g / 5 viipaletta viljaporsaan kassleria tai näin paljon, että niitä on yksi kerros vuoassa / hyvin sopii lampaan liha
1 lanttu / noin 700 g tai näin paljon, että lanttuviipaleita on kokonainen kerros uunivuossa
11 perunaa tai näin paljon, että niitä on yksi kerros vuoassa
mustaa kokonaista pippuria
laakerinlehteä
suolaa
vettä

Kastike:
uuniperunoiden lientä
1 keltasipuli kuutioituna
nippu persiljaa hienonnettuna
suolaa
rouhittua mustaa pippuria

Tämän uuniruoan valmistusperiaate on hyvin yksinkertainen: syvässä isossa uunivuoassa pitää olla kerros lanttuviipaleita, kerros samankokoisia perunoita ja kerros lihan viipaleita.
Kuori perunat ja lanttu. Leikkaa perunat näin, että palat ovat samankokoiset. Leikkaa lantusta noin 1 cm paksuiset viipaleet. Leikkaa isosta kasslerpalasta noin 1-1,5 cm paksuiset viipaleet. Lado lanttuviipaleet vierekkäin syvän uunivuoan pohjalle. Lado niiden päälle tasainen kerros perunoita. Lisää suolaa juureksille. Aseta kasslerviipaleet perunoiden päälle ja ripottele myös lihan päälle suolaa. Kaada vuokaan sen verran vettä, että perunat ovat melkein veden peitossa.

Nosta vuoka uuniin 250 asteeseen keskiritilätasolle ja anna kypsyä uunissa 1 tunnin. Sen jälkeen kun liemestä alkaa nousta kuplia (uunista tulee tuoksuja), vähentää uunin lämpöä 225 asteeseen.

Nosta vuoka uunista. Nosta reikäkauhalla lihapalat, perunat ja lanttuviipaleet vuoasta ulos ja siivilöi liemi. Lado uudestaan lanttuviipaleet vuoan pohjalle, lado niiden päälle kasslerviipaleet ja päällimmäisiksi kerrokseksi lado perunat. Kaada liemi vuokaan. Voit tarvittaessa lisätä vettä, koska lientä pitää olla reilusti, niin paljon, että perunat ovat osittain liemessä. Lisää tarvittaessa suolaa. Lisää kokonaisia mustia pippureita ja laakerinlehdet.

Nosta vuoka uuniin ja anna kypsyä 225 asteessa vielä 1 tunnin tai näin kauan kunnes kaikki juurekset ja liha ovat kypsiä.

Valmista kastike. Nosta kauhalla vuoasta lientä kulhoon, lisää hienonnettu persilja ja sipuli, rouhittu musta pippuri ja tarvittaessa suola. Sipulikuutiot muuttuvat kuumassa liemessä al denteksi, mikä sopii sille kastikkeelle erittäin hyvin.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, saunaillaksi. Se ei ole raskasta ruokaa, siksi sopiva laihduttajille/painonvartijoille/keventäjille.

+++++

EST

Neid ahjukartuleid sôime minu lapsepôlvekodus sageli saunaôhtu järgi. Ei tea, miks need on just ahjukartulid kui toidus on veel kaalikat ja sealiha? Meil oli saunaôhtu nädalavahetusel ja sel ajal kui ema tegi köögis eelvalmistustöid, meie tüdrukud (mina ja ôde) kütsime isaga sauna. Kui ahjukartulid olid pandud ahju ja saun oli soe, läksid ”naised” sauna. Selle järel oli meeste saunakord. Meeste saunakorra ajal ema jätkas toidutegemist, tôstis kartulid liha alt pealmiseks korraks ja andis toidul veel 1 tunni ahjus küpseda. Küll oli hea süüa saunaôhtu järel neid kartuleid ja minna väsinuna puhaste linade vahele magama. Tuli hea uni. Minul oli ônnelik lapsepôlv.

Meil kasvatati peaaegu kogu toit omas majapidamises ja tünn oli täis soolatud sealiha. Ema käis ahjukartulite jaoks valimas tünnist sobiva lihatüki. Pidi olema läbikasvanud liha vôi küljetükk. Ta lôikas lihast lôigud ning esikeetis need pannil vees. Nii tuli üleliigne sool ja vaht lihast välja. Tänu sellele tuli ahjukartulite leem selge ja kirgas. Leemest valmistati kastet. Mina valmistasin omad ahjukartulid veidi teistmoodi, sest minul ei olnud soolaliha. Liha pruunistamisel pannil enne ahjupanekut tuleb küll lihast verine vaht välja, aga sellisel viisil ahjukartulite liha muutub ahjus liiga kuivaks.

4 portsjonit

Valmistusaeg 2 tundi ja 30 minutit

800 g / 5 lôiku viljapôrsa kasslerit vôi nii palju, et lihalôike oleks vormis üks kiht / hästi sobib veel lambaliha
1 kaalikas / umbes 700 g vôi nii palju, et kaalika lôike oleks ahjuvormis üks kiht
11 kartulit vôi nii palju, et kartulit oleks ahjuvormis üks kiht
musti terapipraid
loorberilehti
soola
vett

Kaste:
ahjukartulite leent
1 mugulsibul hakituna
kimp peterselli hakituna
soola
jahvatatut musta pipart

Selle ahjutoitu valmistuspôhimôte on hästi lihtne: sügavas suures ahjuvormis peab olema üks kiht kaalikalôike, üks kiht sama suuri kartuleid ja üks kiht lihalôike.

Koori kartulid ja kaalikas. Lôika kartul nii, et kartulit on samasuurused tükid. Lôika kaalikast umbes 1 cm paksused lôigud. Lôika suurest kasslertükist umbes 1-1,5 cm paksused tükid. Lao kaalikalôigud kôrvuti sügava ahjuvormi pôhjale. Lao nende peale kartulid. Lisa juurviljadele soola. Aseta kasslerlôigud kartulite peale ja lisa ka lihale soola. Kalla ahjuvormi nii palju vett, et kartulid on peaaegu vee all.

Tôsta ahjuvorm ahju 250 kraadisesse kuumusesse keskmisele kôrgusele ja anna küpseda 1 tund. Kui leem hakkab keema (ahjust tuleb lôhna), siis vähenda ahju temperatuuri 225 kraadini.

Tôsta ahjuvorm ahjust välja. Tôsta lihatükid, kartulid ja kaalikalôigud vormist vahukulbiga välja ja kurna leem. Lao jälle kôigepealt kaalikalôigud ahjuvormi pôhjale, nende peale lao kasslerlôigud ja pealmiseks kihiks kartulid. Kalla leem vormi. Vôid vajaduse korral lisada vett, sest leent peab olema palju, nii palju et kartulid on pooleni vee sees. Lisa vajaduse korral soola. Lisa pipraterad ja loorberilehed.
Tôsta ahjuvorm ahju ja anna küpseda 225 kraadis veel 1 tund vôi nii kaua kuni juurviljad ja liha on küpsed.

Valmista kaste. Tôsta kulbiga ahjuvormist leent kaussi, lisa hakitud petersell ja sibul, jahvatatud must pipar ja soola vajaduse korral. Hakitud sibul muutub kuuma leeme sees kohe al denteks, mis sobib sellele kastmele eriti hästi.

Tähelepanu! Kasslerliha on Soomes igapäevane nimetus sea kaelatükile. Soomes müüakse kasslersealiha. Soositud lihatükk grillimiseks. (Lisan siia: käisin nädalavahetusel Eestis ja nägin kaelakarbonaadi reklaami tv:s, tôenäöliselt on Soome kassler Eesti kaelakarbonaad, lihatükkide väljanägemine väga sarnane).

Serveerimise ettepanek: Pearoog, saunaôhtuks. See ei ole raske toit, sobib dieedipidajale, kaalujälgijale vôi kergema toidu sööjale.

7 kommenttia:

  1. Tätä täytyy tehdä, kun on kylmä päivä.
    Uuni lämmittää huushollin ja ruoka lämmittää sisätäpäin.
    Saakohan vanhanajan suolalihaa enää mistään.
    Ehkä kauppahallista.
    Tuollainen omppu&puolukkahillokepurkki olisi kaunis "joulukukkanen" ystävälle.
    Namu unia!

    VastaaPoista
  2. Siis, taas tuli niin ihana ohje sinulta.
    Ei tässä voi kun lukea ja katsella sekä ihmetellä...
    Kiitos sinulle ihanasta blogistasi.

    VastaaPoista
  3. Hei Tarina! Voisiko olla suolalihaa myynnissä maatilatoreilla? Se puolukka-omenasalaatti on oiva joululahja, kaunista jouluväriä ja -makuja samassa purkissa.

    Kiitos Tupu sinulle ihanista sanoista. Ne lämmittävät sydäntäni. Periaatteessa on tässä blogissa ihan tavallista ruokaa, mitä ihmiset syövät. Eestiläistä kotiruokaa ehkä ei tunneta niin hyvin Suomessa, mutta perusraaka-aineet ovat aika samoja ja suomalaisille tuttuja.

    VastaaPoista
  4. Ihanaa ruokaa ja kiva lukea myös kertomustasi lapsuudestasi. Tämä ruoka on vähn samantapainen kun meillä täällä on merimiespihvit/merimiespata...lemppariruokia meillä, varsinkin talviaikaan.

    VastaaPoista
  5. Hei Mimmi M! Ihania nämä lapsuuden ruoat, mitkä tuovat esille kauniita muistoja. Ruoan mausta varmasti suuri osa kuuluukin kultaiselle lapsuudelle. Aurinko oli keltaisempi, nurmikko vihreämpi...

    VastaaPoista
  6. Oi, kuidas igatsen neid ahjukartuleid, oma emagi tegi neid mu lapsepõlves. :)Vanatädi tegi veel soolalihaga. Kui siit Soomest kuskilt soolaliha leian, siis proovin ise teha. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tore, et teiegi pool see toit on tuntud. Meie ema tegi ka soolalihaga. Vôib ise ka kiirsoolata liha. Minu ema tegi vahest nii: raputas läbikasvanud lihatüki peale jämedat soola ja pani taldriku kausi peale. Seda ma enam ei mäleta kui kaua ta seda kaussi külmkapis hoidis. Peab jälgima, et liha ära ei kuiva ja kollaseks ei tômbu.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...