maanantai 29. lokakuuta 2012

Ranskalainen kermainen kurpitsasosekeitto - Prantsuse koorene kôrvitsapüreesupp


Tervetuloa minun blogin lukijaksi, Tapio!

Halloween-viikonloppuna söimme alkupalaksi ranskalaista kermaista kurpitsasosekeittoa, mikä oli tosi miellyttävä, pehmeä, silkkinen ja lämmittävä ulkoilun jälkeen. Resepti on keittokirjasta Välimeren keittiö: Ranska (h.f.ullmann, 2008). Tein reseptiin muutamia omia sovelluksia kuten lisäsin loppuvaiheessa keittoon vähän valkoista Maizenaa. Keiton valmistamisen päälinja on sama kuin keittokirjassa.
Suosittelen lämpimästi!

3 annosta
Valmistus 45 minuuttia

500 g puhdistettua kurpitsaa kuutioina
2 sipulia suikaleina
2 valkosipulinkynttä murskattuna
5 dl kanalientä (missä 1 kanaliemikuutio)
2x2 ½ dl ruokakermaa
jauhettua muskottipähkinää
valkoista Maizenaa
oliiviöljyä
ruohosipulia hienonnettuna
sitruunanmehua

Kuullota sipuli kuumassa öljyssä kattilan pohjalla. Lisää kanaliemi, kurpitsakuutiot, valkosipuli sekä kypsennä noin 15 minuuttia keskilämmöllä kunnes kurpitsa on pehmeä. Lisää kerma, sitruunan mehu ja muskottipähkinää sekä anna tasaisella lämmöllä kypsyä vielä 15 minuuttia. Nosta kattila hellalta, soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi ja nosta kattila takaisin hellalle. Lisää valkoista Maizenaa sen verran, että keitto on sakeampi ja anna keitolla poreilla muutaman hetken ajan. Nosta keitto lautaselle, pirskottele päälle oliiviöljyä ja hienonnettua ruohosipulia.

***


Tere tulemast minu blogi lugejaks, Tapio!

Halloween-nädalavahetusel sôime eelroaks prantsuse koorest kôrvitsapüreesuppi, mis oli meeldivalt pehme, siidine ja soojendav väljast tuppa tulemise järgi. Retsept on kokaraamatust Vahemere köök: Prantsusmaa (h.f.ullmann, 2008), soome keelne raamat. Tegin retsepti môned omad muudatused nagu näiteks lôpus lisasin supile veidi valget Maizenat. Muidu jätsin supi valmistamise pôhimôtte üsna samaks. Soovitan soojalt!

3 portsjonit
Valmitus 45 minutit

500 g puhastatud kôrvitsat kuubikutena
2 sibulat tükkidena
2 küüsluguküünt purustatuna
5 dl kanaleent (kus 1 kanaleemekuubik)
2x2 ½ dl toidukoort
jahvatatud muskaatpähklit
valget Maizenat (valge kastme ja supi paksendajat)
oliiviôli
murulauku hakituna
sidrunimahla

Küpseta sibul kuumas ôlis poti pôhjas läbipaistvaks. Lisa kanaleem, kôrvits, küüslauk ning anna küpseda umbes 15 minutit keskimisel temperatuuril kuni kôrvits on pehme. Lisa koor, sidrunimahl ja muskaatpähkel ning anna küpseda veel 15 minutit. Tôsta pott pliidilt ning tee saumiksega ühtlane püree. Tôsta pott tagasi pliidile, lisa valget Maizenat suppi vispliga pidevalt segades nii palju, et supp on pakem ja anna supil vaikselt muliseda môned hetked. Tôsta suppi taldrikule, pritsi peale oliiviôli ja lisa hakitud murulauku.

10 kommenttia:

  1. Kiitoksia ! Kyllähän tällaiset herkut kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Tämä keitto on vaan yksi esimerkki siitä, miten ranskalainen keittiö on hieno ja täynnä hyviä makuja.

      Poista
  2. Maistuis varmaan mullekkin tuo keitto. Täytynee kaupassa katsella, josko löytyisi kohtuu kokoinen kurpitsa.
    Värikästä päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, marketeista onkin yllättävän haastava löytää kurpitsaa. Toivottavasti sinulla onnistuu, koska keitto on kokeilemisen arvoinen.

      Poista
  3. Nii ilus kuldkollane supp. Aga mis asi on Maizena?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On küll ilus värv supil. Oli oranz kôrvits ja sellest tuli ilus supivärv. Maizena on kastme paksendaja. Soomes on valget ja tumedat Maizenat müügil. Valget kasutatakse valgetes kastmetes ja suppides ning tumedat Maizenat tumedates kastmetes ja padatoitudes. Eestis ei peaks see toode vôôras olema, sest leidsin Google Eestist, et lihakokad on seda kasutanud. Teen täienduse oma retsepti, et oleks selge, mis Maizena on. Suur tänu tähelepanu eest!

      Poista
  4. Tämäpä kuulostaa herkulliselta! Pitääkin muistaa ostaa vielä yksi kurpitsa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi ja nyt Halloweenin aikana on kurpitsaa saatavilla kaupoissa.

      Poista
  5. Jah, ilma pikema jututa tahan seda küll proovida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kui ilusati sa eesti keelt kirjutad! Käisin kontrollimas, kas mäletan ôigesti, et sa alguses kirjutasid soome keeles. Küll on tore, et see supp on nii populaarne, aga see on tôesti hea!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...