sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Kanafilee kermakastikkeessa ja uunijuureksia – Kanafilee koorekastmes ja ahjujuurviljad



Kanafilee kermakastikkeessa on minun puolison keksimä ohje. Sitä tulee silloin tällöin himo syödä. Kermaista, paksua ja hyvää ruokaa.

4 annosta
Valmistusaika 1 tunti ja 15 minuuttia

Kanafilee kermakastikkeessa:
4 ohutta kanafileeta / noin 500 g rasiassa
3,5 dl kermaa
pippurinsekoitusta
kurkumaa / tai paprikajauhetta
suolaa
1-2 rkl hunajaa
voita

Uunijuurekset:
6 isoa porkkanaa
2 palsternakkaa
2 keltasipulia
1 dl oliiviöljyä
hienonnettua rakuunaa
timjamin lehtiä
suolaa
ripaus sokeria
loraus valkoviinietikkaa
rouhittua viher- ja valkopippuria

2 dl täysjyväriisiä
suolaa
koristeeksi rakuunaa

Ensiksi pane juurekset uuniin, koska ne kypsyvät siellä 200 asteessa keskiritilätasolla 1 tunti. Kaada isoon kulhoon öljy, vakoviinietikka, lisää yritit ja mausteet sekä sekoita ne keskenään. Kuori ja paloittele juurekset sekä leikkaa sipulista isokokoiset suikaleet. Nosta juurekset isoon kulhoon öljyseoksen joukkoon sekä kääntele juureksia käsin, niin että öljyseos sekoittuu tasaisesti juureksiin. Sen jälkeen kaada juurekset isoon uunivuokaan ja levitä ne tasaiseksi vuoassa sekä paista juureksia uunissa kunnes ne ovat kypsiä.

Sen jälkeen keitä riisi. Huuhtele täysjyväriisi huolellisesti. Keitä riisiä 20 minuuttia (2dl riisiä, 5 dl vettä ja suolaa), sammuta virta levystä ja jätä riisi hautumaan kannella peitettynä 40 minuutiksi. Riisin liottaminen ennen keittämistä lyhentää keittoaikaa.

Uunijuureksien ja riisin kypsymisen puolessa välissä valmistaa kanafilee kermakastikkeessa. Ruskista kanafileet kuumalla voipannulla molemmin puolin sekä kaada kerma pannulle. Lisää mausteet. Hunajan kanssa ole varovainen, lisää sitä alussa vähemmän ja sitten tarkista maku, miten makeaa kastiketta haluat? Halutessasi voit lisätä hunajaa. Mausteita lisää myös maun mukaan. Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Kääntele silloin tällöin kanafileita. Mitä pidempi on kastikkeen kypsymisen aika, sitä parempi siitä tulee. Lopuksi on kastike paksu kuin kinuski.

Nosta annoslautaselle täysjyväriisiä, uunijuureksia ja kanafileita kermakastikkeella sekä koristele annos rakuunalla.

Huom! Kuvat ovat viime talven helmikuusta, silloin olivat Suomessa kovat pakkaset. Rakuuna on vähän nahistunut, mutta sellaisena se oli marketissa. Silloin olivat marketeissa melkein kaikki yrtit pakkasesta vähän kärsineitä. Päätin kuitenkin laittaa kuvan blogiin, koska se on meidän Pohjolan talven arkirealismia.

******

Kanafilee koorekastmes on minu abikaasa väljamôeldud retsept. Aegajalt tuleb tahtmine seda süüa. Koorest, paksu ja head toitu.

4 portsjonit
Valmistusaeg 1 tund ja 15 minutit

Kanafilee kermakastikkeessa:
4 ôhukest kanafileed / umbes 500 g
3,5 dl rôôska koort
piprasegu
kurkumit / vôi paprikajahu
soola
1-2 sl mett
vôid

Ahjujuurviljad:
6 suurt porgandit
2 pastinaaki
2 mugulsipulit
1 dl oliiviôli
kimp estragoni hakitult
tüümiani lehti
soola
veidi suhkrut
veidi valge veini äädikat
värskelt jahvatatud valget ja rohelist pipart

2 dl täisterariisi
soola
estragoni portsjoni kaunistamiseks

Kôigepealt pane juurviljad ahju, sest need küpsevad seal 200 kraadis keskimisel kôrgusel 1 tund. Kalla suurde kaussi ôli, valge veini äädikas, lisa ürdid ja maitseained ning sega need omavahel läbi. Koori ja tükelda juurviljad ning lôika mugulsibulast suured lôigud. Tôsta juurviljad suurde kaussi ja sega kätega neid ôli sees nii, et juurviljadel on ôlisegu tasaselt pinnal. Selle järel kalla juurviljad ahjuvormi ja tasanda need vormis ühtlaseks ning tôsta ahju küpsema.

Selle järel keeda riis. Loputa riisi hoolega vee all enne keetmist. Keeda riisi 20 minutit (2 dl riisi, 5 dl vett ja soola), lülita pliidi plaadilt elekter välja ja jäta riis potti kaane alla hauduma 40 minutiks. Riisi leotamine enne keetmist lühendab selle keetmisaega.

Juurviljade ja riisi küpsemise poolel ajal valmista kanafilee koorekastmes. Pruunista kanafileed kuumal vôipannil môlemalt poolt ning kalla koor pannile. Lisa maitseained. Meega ole ettevaatlik, lisa seda alguses vähem ja maitse kastet, kui magusat kastet sa tahad? Maitaseaineid lisa oma maitse järgi. Anna kastmel haududa madalal temperatuuril umbes 20 minutit. Käi vahetevahel pööramassa kanafileesid pannil. Mida pikem on kastme haudumise aeg, seda parem sellest tuleb. Lôpuks on kaste paks nagu karamell.

Tôsta serveerimise taldrikule täisterariisi, ahjujuurvilju ning kanafileed koorekastmes ning kaunista portsjon estragonioksaga.

Tähelepanu: Pildid on eelmise talve veebruarist kui Soomes olid kôvad pakased. Estragonioks portsjonitaldrikul on veidi pakaselt näpistada saanud, aga sellisena oli see marketis. Sel ajal olid peaaegu kôik ürdid veidi kannatada saanud juba transpordi ajal. Otsustasin ikkagi pildi panna blogisse, sest see on meie Pôhjala argirealism.

3 kommenttia:

  1. Tätä tein perheelleni eilen ja kyllä maistui kaikille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä on kiva kuulla! Kiitoksia. Joskus tekee vaan mieli kermaista ja jotain hyvää. Se on sitä.

      Poista
  2. Otsin, mida toituks täna teha ja leidsin selle. Arvan, et see on hea, tunnen juba maitse suus, kui loen seda retsepti.

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...