tiistai 13. syyskuuta 2011

Lihamureke - Pikkpoiss
FIN

Tämän lihamurekkeen olen valmistanut oman äidin ohjeen mukaan. Hän opetti minulle, että lihamurekkeen jauhelihataikinalla pitää olla tiheä, silloin mureke ei rakoile kypsymisen aikana uunissa. Äiti otti kokonaisen taikinamassan oikeaan käteen ja heitti sitä vauhdilla muutaman kerran kulhon pohjaan. Näin tuli jauhelihataikinasta tiheä.

Tämä ruokaohje sopii ison perheen isoon nälkään.

2 x 750 g sika-nauta jauhelihaa
2 keltasipulia
1 yksikyntinen valkosipuli
5 munaa
korppujauhoja
suolaa
pippurin sekoitusta

rypsiöljyä

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori myös valkosipulin kynsi ja raasta se. Sekoita käsin kaikki jauhelihataikinan aineet isossa kulhossa ja että siitä tulisi sitten tiheä sekä lihamureke säilyttäisi uunissa oman muodon, ota puolet jauhelihataikinasta oikeaan käteen ja heitä se vauhdilla muutaman kerran kulhon pohjaan. Sitten ota toinen puoli taikinasta ja tee samaa (jauhelihataikinaa on iso määrä ja siksi minä puolitin sen). Anna jauhelihataikinalla maustua ainakin yhden tunnin jääkaapissa.

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sivele öljyä isolle syvälle uunipelille.

Muotoile jauhelihataikinasta käsin kaksi samankokoista soikiota (tee kaksi pientä soikionmuotoista ”leipää”). Kastele kädet vedellä ja viimeistele käsillä jauhelihasoikioiden pinta sileäksi. Nosta jauhelihasoikiot uunipellille.

Nosta uunipelti uuniin keskiritilätasolle ja kypsennä lihamurekkeita 1 tunti tai kunnes ne ovat kypsiä. Silloin kun lihamurekkeista ei tule enää veripunaista nestettä ulos ovat ne kypsiä. Voit puulastalla poistaa ruskistunut vaahdon lihamurekkeiden ympäriltä ja leikata murekkeista viipaleita.

Tarjoile lihamureketta perunamuusin ja ruskean kastikkeen kera (ruskean kastikkeen ohje tulee jatkossa vielä syyskuun aikana).

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, kotiruoka.

++++

EST

Selle pikkpoisi olen valmistanud oma ema retsepti järgi. Tema ôpetas minule, et hakklihataigen peab olema tihe, et sellele ei tuleks pargusid küpsemise ajal ahjus sisse. Ema vôttis kogu taignamassi ühte kätte ja heitis seda môned korrad kausi pôhja. Nii tuli taignast tihe.

See retsept sobib suure pere suure nälja kustutamiseks.

2 x 750 g sea-veise hakkliha
2 mugulsibulat
1 suur üheküüneline küüslauk, see Hiina oma
5 muna
riivsaia
soola
piprasegu

rüpsiôli

Koori sibulad ja haki need. Koori ka küüslauk ja riivi se. Sega käega kôik hakklihataigna ained suures kausis ja et sellest tuleks tihe, siis vôta pool taignast ühte kätte ja viska se hooga môned korrad kausi pôhja. Tee teise taigna poolega sama (hakklihatainast oli nii suur hulk, et mina poolitasin selle). Jäta taigen maitsestuma vähemalt üheks tunniks külmkappi.

Pane ahi soojenema 200 kraadile. Määri sügavale suurele ahjuplaadile ôli.

Tee hakklihataignast kätega kaks sama suurt hakklihapätsi. Kasta käed vette ja silu pätsid pealt siledaks ja ühtlaseks. Tôsta need ahjuplaadile.

Tôsta ahjuplaat ahju keskmisele kôrgusele ja küpseta pikkpoisse 1 tund vôi niikaua kuni need on küpsed. Siis kui pikkpoistest ei tule enam verist vedelikku välja, on need küpsed. Vôid puulaastuga eemaldada pruunistunud vahu pikkpoiste ümbert ja lôigata pikkpoistest lôike.

Paku pikkpoissi kartulipudru ja pruuni kastmega (pruuni kastme retsept tuleb hiljem veel septembri kuu jooksul).

Tähelepanu! Vôib säilitada sügavkülmutuses.

Serveerimise ettepanek: Pearoog, kodutoit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...