sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

2 x avokadosalaattia ja kevyempi elämä – 2 x avokaadosalatit ja kergem elu


Hyvää Palmusunnuntaita!

Pääsiäinen lähestyy ja pitäisi innostua pashasta, lampaasta ja suklaasta, mutta minä söisin Pääsiäiseksi mielluummin sushia ja jonkunlaista kevyttä rahkajälkiruokaa. Punaviinistä en ole nyt kiinnostunut ja vesi maistuu tällä hetkellä paremmin.

Minun epäonnistunut muutto kehittyi luontevasti kevätsiivoukseksi, koska olin melkein kaikki tavarat ottanut kaapeista ulos ja olen nyt maaliskuun toisella puolella siivonnut kotona omia kaappeja ja kellaria vanhasta tavarasta puhtaaksi. Se on hyvin keventävä ja helpottava toiminta niin fyysisesti kuin henkisesti. Vanha ulos ja uusi tilalle tai ihaillaan tavaratonta siistiä tilaa! Joka tapauksessa, seuraavan kerran kun muutan, on sitä huomattavasti helpompi tehdä.

Kevennystä ja elämäntapojen muutosta on muutenkin elämässäni tapahtunut. Olen vuoden alusta alkaen harrastanut porrastreeniä ja kyykännyt ilman painoja. Löysin netistä hyvän kahvakuulaohjelman aloittelijoille ja haluan astua treenissä seuraavan askeleen eteenpäin kun löydän oikeat metalliset kahvakuulat. Kahvakuulatreeni tai muu, joka tapauksessa treeni jatkuu. Tunnen jo, miten minun keskivartalon lihakset ovat vahvistuneet, ryhti on parantunut ja jaloissa on voimaa nousta ketterästi istuma-asennosta ylös. Olen rakastunut myös avokatoon ja maitoon. Ensimmäinen on hyvä sydämelle ja toinen on hyvä palautusjuoma.

Vaikka tiedän, että lukijoita kiinnostavat ruokablogissa pääsääntöisesti ruokaohjeet, teen silti silloin tällöin tempauksia ja viestittään, että harrastan liikuntaa ja ajattelen ympäristöystävällisesti enkä ajattelee pelkästään ruokaa. Tietenkin kalorien saanti ja niiden kulutus pitää olla tasapainossa. Minulla on tytär kasvamassa sekä tietenkin ajattelen puhdasta maapalloa, missä hän voi elää. Eilen olin mukana Earthhour-tempauksessa ja hiljensin myös somen.

Blogistani on tullut elämäni punainen lanka ja vaikka en istu enää niin pitkiä aikoja blogissani, on se minulla aina ”mukana” ja se on laajentunut minun elämäni eri alueilla.

Ok, minulla on kuitenkin se pakollinen karitsan kare ostettu ja madeiran pullo kaapissa. Haluan valmistaa Pääsiäiseksi Provence yrteillä kuorrutettua karitsan kareeta ja madeirakastiketta. Silloin kun ruoka onnistuu, teen siitä postauksen. Siihen asti, Hyvää Pääsiäistä teille!

Avokadosalaatti kaapin jämistä ahkeralle siivoojalle
1 annos
Valmistus 7 minuuttia

3 huuhdeltua salaatinlehteä
1 syöntikypsä avokado
pala punasipulia
pala savustettua nieriää
viinirypäleitä
pala sinihomejuustoa
loraus oliiviöljyä
loraus sitruunamehua
jauhettua mustaa pippuria

Revi salaatinlehdet pieniksi palasiksi ja aseta palat lautaselle. Leikkaa avokado pitkittäin halki ja käännä puolet toisistaan irti. Lyö veitsen terä avokadon siemeneen sekä käännä veitsellä siemen avokadolihasta ulos. Laita lusikan reuna avokadon lihan ja kuoren väliin sekä irrota lusikan avulla avokadon liha kuoreesta. Leikkaa avokadon puolikkaat pitkittäin puoliksi ja viipaloi puolikkaat sekä aseta lautaselle. Aseta lautaselle sinihomejuuston ja savustetun nieriän palat. Leikkaa viinirypäleet halki ja aseta lautaselle. Kuori punasipulin pala ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi sekä aseta lautaselle. Jauhaa salaatin pinnalle pippuria sekä valuta pinnalle oliiviöljyä ja sitruunan mehua. Syö heti.

***

Avokadosalaatti aamiaiseksi liikunnan harrastajalle (aamupuuron lisäksi)

1 annos
Valmistus 7 minuuttia

1 syöntikypsä avokado
1 päärynä
pähkinä-manteli-sekoitusta
paahdettuja kookoslastuja
loraus sitruunan mehua
loraus oliiviöljyä

Leikkaa avokado pitkittäin halki ja käännä puolet toisistaan irti. Lyö veitsen terä avokadon siemeneen sekä käännä veitsellä siemen avokadolihasta ulos. Laita lusikan reuna avokadon lihan ja kuoren väliin sekä irrota lusikan avulla avokadon liha kuoreesta. Leikkaa avokadon puolikkaat pitkittäin puoliksi ja viipaloi puolikkaat sekä aseta lautaselle.

Kuori päärynä ja leikkaa pitkittäin neljään osaan sekä poista siemenosat. Viipaloi päärynäpalat ja laita lautaselle. Lisää pähkinä-manteli-sekoitusta ja kookoslastuja sekä valuta pinnalle oliiviöljyä ja sitruunanmehua. Syö heti.

***


Head Palmipuudepüha!

Ülestôusmispühad lähenevad ja peaks hakkama sööma pashat, lammast ja shokolaadi, aga mina sööksin küll parema meelega pühadeks sushit ja kerget kohupiimamagustoitu. Ka punane vein ei meeldi praegusel hetkel ja vesi maitseb paremini.

Minu ebaônnestunud kolimine arenes sujuvalt üle kevadkoristuseks, sest olin jôudnud peaaegu kôik asjad kodus kappidest välja vôtta ja nüüd olen kogu märtsi lôpupoole koristanud oma kappe ja keldrit vanast kraamist puhtaks. See on väga kergendav ja puhastav tegevus nii füüsiliselt kui vaimselt. Vana välja ja uus asemele vôi vaatlen oma ilusat tühja ruumi! Igal juhul, kui järgmine kord hakkan kolima, on see lihtsam.

Kergendust ja elustiili muutust on minu elus veelgi olnud. Olen aasta algusest alates harrastanud trepi treeni ja olen teinud kükke (soome keeles ”kyykkääminen”) ilma raskusteta. Leidsin internetist ka lihtsa sangpommitreenikava alustajatele ja tahan vôtta järgmise sammu edasi ning hakata treenima kui leian selle ôige metallist sangpommi. Kôik need treeningud on Soomes väga populaarsed ning need on tôhusad vahendid kogu oma keha lihaste tugevdamiseks. Kui ma ei leia ôiget sangpommi, siis môtlen välja mône teise treeningu. Tunnen juba, kuidas mu korsetilihased on tugevnenud ning jalgades on rohkem jôudu ning on väga kerge toolilt üles tôusta. Olen langenud ka avokaado ja piima ”ohvriks”. Esimene on hea südamele ja teine on hea taastusjook.

Kuigi ma tean, et lugejaid huvitavad minu toidublogis peamiselt toiduretseptid, teen ma siiski aeg ajalt postitusi, mis kannavad endas muud sônumit, seda, et ma treenin ja môtlen ka keskkonna peale. Muidugi kalorite saamine ja nende kulutamine peavad olema tasakaalus. Minul on tütar kasvamas ning muidugi tahan ma, et ta elaks tulevikus puhtas maailmas. Eile peeti Earthhour-küünlaôhtut ja Soomes soovitati some väljalülitada. Tegin nii.

Minu blogist on tulnud minu elu punane lông. Ma ei tea, kuidas see môiste eesti keeles ennast avab, aga soome keeles on ”punainen lanka” selline tasakaalustav ja teed näitav elu lông, millest on hea vôtta kinni ja minna selle abil elus edasi. Kuigi ma olen viimasel ajal blogis harvem, on see blogindus laienenud mu elu eri valdkondadele ja käib minuga alati kaasas.

Ok, minul on see kohustuslik talle karee ja madeirapudel ostetud. Tahan valmistada pühadeks Provence ürtidega kaetud tallekareed ja madeirakastet. Siis kui toit ônnestub, teen sellest postituse. Selle ajani, Häid Ülestôusmispühi teile!

Avokaadosalat kappide jääkidest usinale koristajale
1 portsjon
Valmistus 7 minutit

3 loputatud salatilehte
1 söömisküps avokaado
tükk punast sibulat
tükk suitsetatud nieriät vôi vikerforelli
viinamarju
tükk sinihallitusjuustu
lonks oliiviôli
lonks sidrunimahla
jahvatatud musta pipart

Rebi salatilehed väiksemateks tükkideks ja pane need taldrikule. Lôika avokaado pikuti pooleks ja keera pooled teineteisest lahti. Löö noa tera avokaadoseemne sisse ja keera seeme viljalihast lahti. Pane lusika äär avokaadoliha ja koore vahele ning aita lusikaga viljalihal koorest lahti tulla. Lôika avokaadopoolikud veelkord pikuti pooleks, viiluta need ja pane viilud taldrikule. Aseta taldrikule ka sinihallitusjuustu ja suitsukala tükid. Lôika viinamarjad pikuti pooleks ja aseta taldrikule. Koori punase sibula tükk ning lôika sellest ôhukesed viilud ning jälle pane taldrikule. Jahvata salati pinnalle pipart ning nôruta salati peale oliiviôli ja sidrunimahla. Söö kohe.

***

Avokaadosalat hommikusöögiks liikumise harrastajale (hommikupudru lisaks)

1 portsjon
Valmistus 7 minutit

1 söögiküps avokaado
1 pirn
pähkli-mandlisegu
röstitud kookoslaaste
lonks sidruni mahla
lonks oliiviôli

Lôika avokaado pikuti pooleks ja keera pooled teineteisest lahti. Löö noa tera avokaadoseemne sisse ja keera seeme viljalihast lahti. Pane lusika äär avokaadoliha ja koore vahele ning aita lusikaga viljaliha koorest lahti tulla. Lôika avokaadopoolikud veelkord pikuti pooleks, viiluta need ja pane viilud taldrikule.

Koori pirn ära ja lôika see pikuti neljaks osaks ning lôika seemneosad välja. Viiluta pirnitükid ja tôsta taldrikule. Lisa pähkli-mandlisegu ning kookoslaastud ning nôruta pinnale oliiviôli ja sidrunimahla. Söö kohe.

6 kommenttia:

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...