perjantai 5. lokakuuta 2012

Haudutettu kaali jauhelihalla - Värskekapsahautis hakklihaga


Tervetuloa minun blogin lukijaksi, Maistuis varmaan sullekin!

Sellaista kaaliruokaa äitini valmisti juuri syksyllä usein. Se on helppoa ja maukasta syksyn ruokaa. Kaali vaati rasva ja siksi juuri sika-nautajauheliha on tähän ruokaan hyvin sopiva. Jos ei ole lainkaan rasvaa, silloin on ruoka vetistä ja mautonta.

4-6 annosta
Valmistus 1 tunti

1 kg keräkaalia
400 g sika-nautajauhelihaa
rouhittua mustapippuria
suolaa
ruokaöljyä tarvittaessa
timjamin lehtiä ja pieniä oksia

Leikkaa keräkaalista ohuet suikaleet ja nosta ne kattilaan. Kaada kattilaan vettä sen verran, että kaali on juuri ja juuri veden peitossa. Anna vedellä mennä kiehumaan ja sen jälkeen hauduta kaalia keskilämmöllä kokoon. Ruskista kuumalla pannulla jauheliha, mausta se pippurilla ja suolalla sekä kaada kattilaan paistorasvan kanssa. (Jos jauhelihasta ei tule riittävästi rasvaa, silloin voi jauhelihan paistamisen aikana lisätä pannulle myös öljyä). Kääntele jauhelihaa ja kaalia hyvin sekä anna aika reippaalla lämmöllä hautua kunnes kaali on pehmeä. Lientä pitää olla sen verran, että kaali on melkein veden peitossa. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Tarjoile keitettyjen perunoiden kera, koristele annoslautanen timjamilla. Timjami antaa hyvän lisäsävyn kaalille.

***

Tere tulemast minu blogi lugejaks, Maistuis varmaan sullekin!

Sellist kapsatoitu valmistas minu ema just sügisel sageli. See on lihtne ja maistev sügise toit. Kapsas vajab rasva ja sellepärast just sea-veisihakkliha on sellele toidule sobiv hakkliha. Kui ei ole üldse rasva, siis tuleb toidust vesine ja maitsetu.

4-6 portsjonit
Valmistus 1 tund

1 kg peakapsast
400 g sea-veisehakkliha
purustatud musta pipart
soola
toiduôli vajaduse korral
tüümiani lehti ja väikseid oksi

Lôika peakapsast ôhukesed viilud ja tôsta need potti. Kalla potti vett nii palju, et kapsas on just ja just vee all. Anna veel minna keema ja selle järel hauta kapsast keskmisel temperatuuril kokku. Pruunista kuumal pannil hakkliha, maitsesta see pipra ja soolaga ning kalla potti koos praerasvaga. (Kui hakkliha praadimise ajal ei tule lihast piisavalt rasva, siis vôib hakkliha praadimisel ajal pannile lisada ôli). Sega kapsas ja hakkliha potis hästi läbi ja anna sellel haududa üsna kôrgel temepratuuril kuni see on pehme. Leent peab olema potis nii palju, et kapsas on peaaegu leemega kaetud. Kontrolli maitse ja lisa soola ning pipart vajaduse korral.

Serveeri keedetud kartulitega, kaunista portsjon tüümiani ga. Tüümiani annab hea lisamaitse kapsale.

4 kommenttia:

  1. Onhan taas suussasulavia reseptejä.
    Äitisi kaaliherkku on varmasti herkullista.
    Minä lykkään kaalin kaveriksi rakunaa.
    Herttaista alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuä käydän raakuna varovasti, mutta pitää sitä seuraavan kerran kokiella kun valmistan kaalia. Hyvää syksyä!

      Poista
  2. Värskekapsahautis on selles mõttes üks põnev toit kuna see, kas meeldib või ei meeldi. Mingit vahepealset varianti ei ole minule teada olevalt olemas.
    Mina kiidan selle roa alati heaks ja olen seda armastanud juba lapsest peale, eriti koos värske kartuliga suve lõpus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just nii, teistele vôib kapsas ja selle lôhn olla vastumeelne, aga teistele meeldib. Minule meeldib värskekapsa hautis ja see kuulub meil just sügisesse, sest harjunud seda just sügisel sööma. Lapsepôlve harjumus.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...