tiistai 2. lokakuuta 2012

Brittiläinen hirvipata - Pôdralihahautis briti moodi


4-6 annosta
Valmistusaika noin 3 tuntia + 1 vuorokausi lihan marinoitumisen aikaa

1 kg hirven pehmeää lihaa
½- 1 tl kevyesti murskattuja katajanmarjoja
1-2 tl kevyesti murskattuja mustapippureita
muutama timjaminoksa
muutama rosmariinioksa
1 laakerinlehti
3 dl punaviiniä
3 dl portviiniä
2-3 rkl vehnäjauhoja
merisuolaa
oliiviöljyä
200 g viirullista savupekonia ilman kamaraa
2 sipulia kuorittuina ja hienonnettuina
6 dl liha- tai vasikanlientä
250 g pieniä ruskeita tai valkoisia herkkusieniä paloina
koristeeksi sileälehtisen persiljan lehtiä

Leikkaa liha suupaloiksi. Laita isoon kulhoon lihat, katajamarjat, pippuri ja yrtit. Kaada joukkoon puna- ja portviini. Peitä tuorekelmulla ja laita jääkaappiin marinoitumaan yön yli.

Seuraavana päivänä nosta lihapalat marinadista ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Säästä marinadi. Mausta jauhot rouhitulla merisuolalla ja pippurilla. Leivitä lihapalat. Kuumenna iso uuninkestävä pata. Kaada pohjalle ohut kerros oliiviöljyä. Paista lihapaloja erissä kuumassa öljyssä 2 minuuttia per puoli eli kunnes ne ovat kauttaaltaan ruskistuneita. Nostele lautaselle reikäkauhalla.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Leikkaa pekoni paloiksi. Lisää pataan hieman oliiviöljyä ja paista pekonipaloja 3-4 minuuttia kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää sipuli, hieman suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin. Paista vielä kunnes sipulit ovat vaalean kullanvärisiä ja alkavat pehmentyä. Siivilöi marinadi, kaada se joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto. Lisää timjamin ja rosmariinin hienonnettuja lehtiä, muutama murskattu katajanmarja ja pippuri ja laakerinlehti. Keitä lientä kokoon kunnes jäljellä on kolmasosa.

Lisää lihapalat pataan, peitä lihaliemellä ja peitä pata osittain kannella. Kypsennä pataa uunissa juuri ja juuri kiehuvana 1 ½ -2 tuntia kunnes liha on juuri kypsää.

Lisää pataan sienet. Mausta hyvin suolalla ja pippurilla. Anna kiehua hiljalleen vielä 30 minuuttia kunnes sienet ovat kypsiä ja kastike sakeutunut. Kauho lämmitettyihin kulhoihin, ripottele
päälle persiljaa ja tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

***


4-6 portsjonit
Valmistus umbes 3 tunti + 1 ööpäev liha marineerimise aega

1 kg pôdra pehmet liha
½ - 1 tl kergelt purustatud kadakamarju
1-2 tl kergelt purustatud musta pipart
môned tüümianioksad
môned rosmariinioksad
1 loorberileht
3 dl punast veini
3 dl portveini
2-3 sl nisujahu
meresoola
oliiviôli
200 g läbikasvanud ilma kamarata suitsuliha
2 sibulat koorituna ja tükeldatuna
6 dl liha- vôi vasikaleent
250 g väikseid pruune vôi valgeid sampinjone tükeldatuna
kaunistuseks tavalist peterselli

Lôika liha väikesteks tükkideks. Pane kaussi liha, kadakamarjad, pipart ja ürdid. Kalla hulka punast- ja portveini. Kata toidukilega ja pane külmkappi marineeruma ööpäevaks.

Järgmisel päeval tôsta lihatükid marinaadist välja ja kuivata majapidamispaberiga kuivaks. Säästa marinaad. Maitsesta jahu veidi jahvatatud merisoola ja pipraga. Paneeri lihatükid jahus. Kuumuta suur ahjukuumust kestev pada. Kalla pôhjale ôhuke kiht ôli. Prae lihatükke kuumas ôlis 2 minutit per pool kuni need on pruunistunud. Tôsta sôelaga taldrikule.

Pane ahi soojenema 180 kraadile.

Lôika suitsuliha tükkideks. Lisa padasse ôli ja pruunista suitsuliha 3-4 minutit kuni need on kuldpruunid. Lisa sibul, veidi soola ja pipart. Sega hästi omavahel läbi. Prae veel kuni sibul on läbipaistev kullavärviline ja hakkab pehmenema.

Kurna marinaad, kalla see padasse ja kuumuta keevaks. Koori vaht. Lisa tüümiani ja rosmariini hakitud lehti, môned purustatud kadakamarjad ja pipar ning loorberileht. Keeda leent kokku nii kaua kuni sellest on alles kolmasosa.

Lisa pôdralihatükid padasse, kalla lihaleem peale ja pane kaas pada peale nii, et see peaaegu katab padapoti. Hauta ahjus 1 ½ -2 tunti kuumusel, et just ja just leem keeb kuni liha on küps.
Lisa seened. Maitsesta hästi soola ja pipraga. Anna keeda tasaselt veel 30 minutit kuni seened on küpsed ja kaste muutunud paksuks. Tôsta hautist soojendatud kaussidesse, kaunista peterselliga ja serveeri kartulitega.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...