lauantai 13. elokuuta 2011

Haudutettu ahven a la "Pörkenäs" - Hautatud ahven a la "Pörkenäs"





FIN


Tämän ohjeen sain Norjassa asuvan suomenruotsalaisen kokin Christians Tikkasen ruokablogista Christians mat och minnen, samlade recept. Min kokbok på nätet.


Tämä oli yhteensattuma, että meidän lähikaupassa on ollut hyvännäköisiä ja edullisia avattuja ahvenia myynnissä sekä ilmestyi myös Christiansin ohje ahvenista. Päätin sitä valmistaa, koska se näytti niin herkulliselle ja syömisen jälkeen voin sanoa: SE ON SITÄ! Suosittelen kaikille kalanystäville kokeilla sitä reseptiä, sitä paitsi se ruoka on myös hyvin helppo valmistaa. Tämä ohje jää minun kalaruokien listalle. Lisäys: olen kääntänyt reseptin Google-kääntäjän avulla. Jos oikein ymmärsin, sitten Christians työskentelee Suomen Suurlähetystyön kokkina Oslossa. Kysyin Christiansilta, mistä on ohje kotoisin, koska minulle on kiinnostava tietää se, ja hän vastasi minulle, että se on hänen keksimä ohje. Hän valmisti sitä kesällä loman aikana Suomessa ja siinä on vaikutteita niin Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.

Meidän lähimarketissa myydään kaloja kestävistä kalakannoista. Sieltä olen ostanut myös omat ahvenet. Niin, että tuli eettistä ja esteettistä ruokaa.

2-4 annosta

Valmistusaika 40 minuuttia (minulla yhdessä ahvenien puhdistamisen kanssa)

4 puhdistettua ahventa luulla
5 keksisuurta perunaa
3 sipulia
2 pientä punajuurta
2 palsternakkaa
pari oksaa tilliä
ruohosipulia
kevätsipulin varsia (se on minun lisäys, koska minulla oli vielä niin vihreitä ja mehukkaita kevätsipulin varsia, että lisäsin niitäkin ruoan joukkoon)
suolaa
pippuria
voita
½ kupillista kermaa
n. 0,75 dl omenakuutioita

Kuori juurekset ja paloittele ne. Hienonna valmiiksi tilli, kevätsipulin varret ja ruohosipuli.

Ruskista isossa matalassa kattilassa voissa sipuli, palsternakka ja punajuuri. Lisää vähän myöhemmin perunat, pippuri ja suola.

Lisää sen verran vettä, että kasvikset ovat kattilassa veden peitossa ja hauduta niitä kunnes ne ovat kypsiä.

Aseta vihanneksien päälle ahvenet, pane kattilalle kansi päälle ja anna kaloilla kypsyä höyryssä kunnes ne ovat valkoisia kypsiä (kala kypsyy nopeasti).

Kaada kerma kattilaan. Ripottele ahvenien päälle suolaa, tilliä, ruoho- sekä kevätsipulia sekä omenakuutioita.
Anna hautua vielä muutaman minuutin kunnes kerma kiehuu.

Tarjoile maalaisleivän ja tomaatti-kurkku salaatin kanssa (lisää vähän suolaa ja tilliä, hienonnettua sipulia).

Tarjoiluehdotus: Kesäpöydän pääruoka, mökki- ja lomaruoka.

++++

EST

Selle retsepti sain Norras elava soomerootslasest koka Christians Tikkasen toidublogist Christians mat och minnen, samlade recept. Min kokbok på nätet.


See oli kokkusattamine, et meie lähipoes on olnud viimasel ajal müügil hea väljanägemisega ja odavaid eelpuhastatud ahvenaid ja avaldati ka Christiansi retsept ahvenatest. Otsustasin seda valmistada, sellepärast et se näitas nii maitsav välja ja söömise järgi vôi öelda, et SEE ON SEDA! Soovitan seda ahvenaretsepti kôikidele kalasôpradele ja peale selle on see veel väga lihtse valmistada. See retsept jääb minu kalatoitude nimekirja. Tôlkisin retsepti Google-tôlgi abil ja kui ma sellest tôlkest ôieti aru sain, siis Christians töötab Oslos Soome suursaatkonna kokana. Küsisin Christiansilt, et kelle retsept see on, sest minu meelest on huvitav teada, kust retseptid tulevad, ja ta vastas minule, et see on tema väljamôledud. Ta valmistas seda suvel Soomes puhkuse ajal ja selles on môjutusi nii Soomest, Rootsist kui Norrast. Pörkenäs on kohanimi Pietarsaari lähedal, Lääne-Soomes.

Meie lähimarketis müüakse kalasid kestvatest kalakandadest. Nii et tuli eetilist ja esteetilist toitu. Soomes räägitakse suvel ”suvekalast” (kesäkala), s.t. et suvepuhkuste ajal on rohkem aega ja vôimalik oma suvila järverannast püüda oma kala vôi siis ostetakse kala ning nauditakse seda hea valge veiniga.

2-4 portsjonit

Valmistusaeg 40 minutit (minul koos ahvenate puhastamisega)

4 puhastatud ahvenat luudega
5 keskmise suurusega kartulit
3 sipulat
2 väikest punapeeti
2 pastinaaki
paar tillioksa
murulaukku
rohelist sibulat (see on minu lisaus, sest minul oli veel nii rohelisi ja mahlaseid rohelise sibula varsi, et otsustasin need lisada toidule)
soola
vôid
jahvatatud musta pipart
½ tassi rôôska koort
u. 0,75 dl ôunakuubikuid

Koori juurviljad ja tükelda need. Haki valmis till, murulauk ja roheline sibul.

Pruunista madalas laias kastrulis vôis sibul, pastinaak ja punapeet. Lisa hiljem kartulid, pipar ja sool. Lisa nii palju vett, et juurviljad on kastrulis veega kaetud ja hauta neid niikaua, et need on küpsed.

Aseta juurviljade peale ahvenad, pane kastrulile kaas peale ja anna kaladel küpseda auru sees kuni need on valged ja küpsed (kala küpseb kiiresti).

Kalla koor kastrulisse. Lisa ahvenate peale soola, tilli, murulauku ja rohelist sibulat ning ôunakuubikud. Anna haududa veel môned minutid kuni koor keeb.

Serveeri toitu segaleiva ja tomati-kurgisalatiga (soola, tilli ja sibulat ka veidi salatile).

Serveerimise ettepanek: Suvelaua pearoog, suvila- ja puhkuseroog.


6 kommenttia:

  1. Blogissani on sinulle tunnustus.

    VastaaPoista
  2. Paljon kiitoksia Tupu! Ihanasti tämä tunnustus lämmittää sydäntäni ja tuo iloa elämään. Laitan sen eteenpäin kun olen lopettanut oman Pohjoismaisen teeman. Kaunista työviikkoa!

    VastaaPoista
  3. Tätä taidan kokeilla, kun kalastajat ovat käyneet apajalla. Tai käyn kala-apajalla torilla ;o) siellä on taattu kalaonni.
    Herkullisia unia!

    VastaaPoista
  4. Tarina - kiva on kun olet päättänyt valmistaa sitä ahventa. Minä tykkäsin kovasti siitä!

    VastaaPoista
  5. Ahven on ehdoton lempikalani. Tätä ruokaa varmaankin teen, vaikuttaa niin herkulliselta! Kiitos Christian sekä Voisula!

    VastaaPoista
  6. Omenaminttu - minullakin taas herännyt himo valmistaa sitä ahventa, eli kun törmään marketeissa ahveniin, ostan ja valmistan Christianin ahventa. Se oli niin toisenlaista ja herkullista.

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...