perjantai 26. lokakuuta 2012

Uunilihapullat tomaattisessa kastikkeessa – Ahjulihapallid tomatises kastmes


Sillä tavalla valmistetut lihapullat eivät ole rasvaisia, koska rasva valuu uunissa kypsymisen aikana leivinpaperille. Lihapullat ovat joustavia ja pehmeitä. Syömisen jälkeen ei tule vatsaan ähky oloa. Päinvastoin, vatsassa on syömisen jälkeen mukava olo.

6 annosta
Valmistus 1 tunti

750 g sika-nautajauhelihaa
1 iso sipuli puristettuna (valkosipulinpuristimessa)
1 iso kokonainen valkosipuli puristettuna
3 kananmunaa
korppujauhoja
pippurin sekoitusta
tuoretta basilikaa, oreganoa ja persiljaa hienonnettuna tai kuivattuja yrttejä
suolaa
vettä

Kastike:
8 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 ½ dl ketsuppia
pippurin sekoitusta
2-3 isoa rkl vehnäjauhoja
noin 30 g voita
oliiviöljyä
ripaus sokeria

Valmista lihapullataikina sekoittamalla isossa kulhossa taikinan raaka-aineet keskenään. Loraus vettä tekee siitä pehmeämmän. Pyörittele käsissä taikinasta samankokoiset lihapullat. Aseta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa 30 minuuttia uunin keskitasolla kunnes lihapullat ovat kypsiä ja pinnalta kauniin ruskeat. Nosta ne isoon kattilaan (poista lihapullista palaneet rasvan reunat).

Valmista isolla pannulla kastike. Laita voi ja saman verran öljyä pannulle sekä ruskista kuumassa rasvassa jauhot. Kaada ohuena nauhana pannulle vettä kastiketta jatkuvasti vispilällä sekoittaen kunnes se on tasaista. Lisää ketsuppi ja sekoita se kastikkeeseen. Lisää lihaliemikuutio, pippurisekoitus ja ripaus sokeria. Anna kastikkeella tasaisesti poreilla muutaman hetken sekä kaada kastike kattilaan lihapullien päälle. Anna lihapullilla ja kastikkeella kypsyä keskilämmöllä noin 5 minuuttia että maut tasoittuvat. Tarkista maku. Koristele persiljalla. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera.

***


Sellisel viisil valmistatud lihapallid ei ole rasvased, sest ahjus küpsemise ajal valgub rasv lihapallidest välja küpsetuspaberile. Lihapallid on pehmed ja koostumukselt tihedad vetruvad. Söömise järgi ei ole kôhus raske tunne. Vastupidi, kôhus on söömise järgi mônus tunne.

6 portsjonit
Valmistus 1 tund

750 g sea-veisehakkliha
1 suur sibul pressituna (küüslaugupressis)
1 suur küüslauguküüs pressituna
3 kanamuna
riivsaia
piprasegu
värsket basiilikat, punet ja peterselli hakituna vôi kuivatatud ürte
soola
vett

Kaste:
8 dl vett
1 lihaleemekuubik
1 ½ dl ketshupit
piprasegu
2-3 suurt sl nisujahu
umbes 30 g vôid
oliivôli
veidi suhkrut

Valmista lihapallitaigen segades suures kausis taigna toorained omavahel. Veidi vett teeb taignast pehmema. Pöörita käte vahel samasuured lihapallid ning pane need ahjuplaadile küpetuspaberi peale. Prae 200 kraadis 30 minutit ahju keskmisel kôrgusel kuni lihapallid on küpsed ja pinnalt kuldpruunid. Tôsta need suurde potti (eemalda äärtest pôlenud rasvaääred).

Valmista suurel pannil kaste. Pane sama palju vôid ja ôli pannile sekä pruunista kuumas rasvas jahu. Kalla ôhukese nirena pannile vett ja sega vispliga kastet pidevalt kuni sellest tuleb ühtlane. Lisa ketshup, lihakuubik, piprasegu ja suhkur ning sega need kastmesse. Anna kastmel keeda tasasel temperatuuril môned hetked ja kalla see potti lihapallide peale. Anna lihapallidel ja kastmel küpseda keskmisel temperatuuril umbes 5 minutit et maitsed tasanduvad. Kaunista peterselliga. Serveeri keedetud kartulitega vôi kartulipudruga.

6 kommenttia:

  1. Itsetehdyt lihapullat, oi nam! Kuulostaa niin herkulliselta toi kastike :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se hyvä kastike, vähäisellä määrällä ketsupilla ja ripauksella sokerilla saa ruskeasta kastikkeesta täysin uuden kastikkeen.

      Poista
  2. Mekin tehdään lihapullat aina uunissa, jotenkin toimii paremmin. Tuota kastiketta voisikin kokeilla, vähän vaihtelua usein tehtävään settiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin minäkin menin kokeilemaan ja etsimään uutta perus-settiin. Kyllä, lihapullat uunissa toimivat hyvin.

      Poista
  3. Meillä oli myös eilen lihapullatalkoot.
    Tungin taikinaan Motzarellaraasteen lopun höysteeksi, kun sitä oli nöttönen jäänyt jääkaappiin.
    Aurinkoista päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikonloppu on varsinainen lihapullatalkoot! Aika niitä pyöritellä ja mukava syödä. Hyvää työviikkoa!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...