perjantai 23. syyskuuta 2011

Nakkikastike - Viinerikaste




FIN

4-6 annosta

Valmistusaika 25 minuuttia

Tästä tulee minun appiukon ruskean kastikkeen ohje, siitä olen valmistanut nakkikastikkeen. Se on hänen perintö minun puolison kautta meidän perheen vakioruokalistalla. Kastikkeen raaka-ainemäärät ovat suunta antavia, koska minulla on oma iso kasari, mihin minä kastikkeen valmistan ja se tulee jo niin spontaanisti, että en ajattele kastikkeen valmistamisen aikana raaka-aineiden tarkka määrää. Kastikkeella pitää olla sopivasti paksu/sakea ja minä ruskistan jauhot keski-ruskeaksi.

P.S. Samalla tavalla voi valmistaa makkarakastikkeen ja jauhelihakastikkeen (viimeisestä tulee ohje seuraavassa postauksessa).

300 g kuorettomia nakkeja
n.75-100 g voita
n.3 isoa rkl vehnäjauhoja
1 lihaliemikuutio
pippurisekoitusta
vettä
rypsiöljyä
voi olla koristeeksi hienonnettua persiljaa, ruohosipulia tai kevätsipulia

Leikkaa nakeista viipaleet ja ruskista niitä kuumalla öljypannulla.

Sulata ison kasarin pohjassa voi sekä ruskista vehnäjauhot voissa. Rasva-jauhot sekoituksella pitää olla sosemainen. Nosta kasari hanan alle, anna valua suoraan hanasta kylmää vetää kasariin ja sekoita muovivispilällä (toki voi olla teräsvispilä myös, minulla on vaan arvokas teflonkasari ja en halua sitä naarmuttaa) nopeasti kastiketta kasarissa, että siitä tulisi tasainen. Lisää vettä sen verran, että kastike tulee sopivasti sakea. Ruskean kastikkeen tekeminen on sellaista tunneperäistä ja intuitiivista ruoan valmistamista, kokin aisti sanoo sen, milloin kastikkeen koostumus on oikea.

Nosta kasari takaisin hellan kuumalle levylle, lisää ruskistetut nakit, pippurinsekoitusta ja lihaliemikuutio sekä anna kastikkeella poreilla keskilämmöllä muutaman minuutin.
Voit lisätä hienonnettua persiljaa, ruohosipulia tai kevätsipulia.

Tarjoile kastiketta keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Kotiruoka, pääruoka, lapsille.

+++++

EST

4-6 portsjonit

Valmistamise aeg 25 minutit


Siit tuleb minu äia pruuni kastme retsept, millest olen valmistanud viinerikastme. See on äia pärand minu abikaasa kaudu meie pere igapäevasesse toidumenüüsse. Kastme toorainete hulgad on suunta andvad, sest minul on suur madal kastrul, kuhu ma selle kastme valmistan ja see tuleb juba nii spontaanselt, et ma ei môtle kastme valmistamiseks kuluvaid tooraine hulki. Kastmel peab olema sobivalt paks ja minä pruunistan jahu keskmiselt pruuniks.

P.S. Samal viisil vôib valmistada vorsti- ja hakklihakastme (viimase retsept tuleb järgmises postituses).

300 g kooreta viinereid
u.75-100 g vôid
u.3 suurt sl nisujahu
1 lihaleemekuubik
piprasegu
vett
rüpsiôli
vôib olla peenestatud peterselli, murulauku vôi rohelist sibulat

Lôika viinerid viiludeks ja pruunista need kuumal ôlipannil.
Sulata suure madala kastruli pôhjas vôi ning pruunista selles jahu. Rasva-jahusegul tuleb olla püreetaoline. Tôsta kastrul kraani alla ja anna joosta otse kraanist kastrulisse vett ja sega plastmassvispliga (vôib muidugi ka terasvispliga, aga minul on kallis teflonkastrul ja ma ei taga sellele kriimustusi) kiiresti kastet, et sellest tuleks tasane ja ühtlane. Anna joosta nii palju vett, et kaste tuleb sobivalt paks. Pruuni kastme tegemine on selline tundega ja intuitiivne toidu valmistamine, koka sisemine tunne ütleb, kuna kastme koostis on sobiv.

Tôsta kastrul tagasi pliidi kuumale plaadile, lisa pruunistatud viinerid, piprasegu ja lihaleemekuubik ning anna kastmel haududa keskmisel kuumusel môned minutid.

Vôid lisada hakitud peterselli, murulauku vôi rohelist sibulat.

Paku viinerikastet keedetud kartulite ja salatiga.

Tähelepanu! Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Kodutoit, pearoog, lastele.

2 kommenttia:

  1. Olipa tutun oloinen ruskeasoosi.
    Minä terästän tilkalla soijaa, jos sitä kaapista löytyy.
    Sipuliteemakkara on muuten makoisa makkarasoosiin.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Tarina - kiitos vinkistä! Sipuliteemakkara on minulle tuntematon, kävin Googlettamassa sitä. Jos sitä on täällä pääkaupunkiseudulla myynnissä, niin seuraavan kerran teen siitä makkarakastikkeen. Me olemme perinteisesti valmistaneet makkarakastikkeen HK-lenkistä. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...