lauantai 14. marraskuuta 2015

Siirapilla glaseerattu porsaan potka ja lihaliemikastike – Siirupiga glasuuritud seajalg ja lihaleemekaste


Meidän lähikaupan lihatiskillä on usein myynnissä porsaan potkaa. Se on edullista ja hyvää lihaa, koska aina luullisella lihalla, millä on vielä kamara päällä, on mielestäni parempi maku. Näin olen silloin tällöin ostanut porsaan potkaa lihatiskiltä mukaani. Potkaa voi maustaa ja valmistaa eri tavalla ja minä päätin tällä kerta glaseerata sitä siirapilla. Sillä tavalla tuli tekniikasta niin potkan glaseerausta kuin karammellisointia. Maustoin potkan yrteillä, suolalla ja pippurilla sekä paistamisen puolessa välissä valutin kamaran pinnalle siirappia. Toki valelin potkaa paistamisen aikana vielä lihaliemellä. Lihalle tuli hyvä mausteinen ja makea maku. Minulla on iso uunivuoka, missä sisällä on ritilä. Se on erittäin hyvä just lihan paistamista varten, koska liha on ritilällä ja vuoan pohjalle laitan vettä sekä mausteita ja paistumisen aikana valuu lihasta rasvaa ja mehuja ritilälle, ne maustavat liemen ja siitä liemestä saa erinomaista kastiketta. Liha ritilällä jää kauttaaltaan kaunis ja rapeapintainen. Tähän postaukseen laitan potkan ja kastikkeen ohjeen sekä seuraavassa postauksessa tulee uuniperunan, -keltajuuren ja –kurpitsan ohje, koska tarjosin potkaa uunijuureksien kera.


Vaikka aterian kokonaisuuden valmistaminen vaatii esivalmistusta ja kestää, tulee se loppujen lopuksi ihan kuin itsestään ja ruoan valmistuksen vaiheiden välissä voi tehdä rauhassa kotitöitä tai vaikkapa lukea. Eli varaa rauhallinen kotiviikonloppu sitä ateria varten.

4-6 annosta
Valmistus noin 4 tuntia

1,3 kg maustamatonta porsaan potkaa
tuoretta tai kuivattua rosmariinia
tuoretta tai kuivattua timjamia
jauhettua mustapippuria
1 rkl tai maun mukaan keskikarkeaa merisuolaa
7 dl kylmää vettä

siirappia

3 laakerinlehteä
7 kokonaista maustepippuria
7 kokonaista mustapippuria
2 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä

Lihaliemikastike:
potkan paistamisen lihalientä
1 iso rkl vehnäjauhoja
1 iso mukillinen kylmää maitoa
tarvittaessa suolaa

Ota potka huoneen lämpöön lämpenemään noin puoli tuntia ennen paistamista.

Kaada uunivuoan pohjalle 7 dl kylmää vettä ja lisää pippurit ja laakerinlehdet. Kuori sipulit ja valkosipulin kynnet ja leikkaa ne paloiksi sekä laita uunivuokaan. Nosta vuoan ritilä vuon pohjalle.

Leikkaa kamaraan salmiakkikuviolla viillot. Hienonna rosmariinin lehdet ja timjamin pienet oksat ja sekoita kaikki mausteet keskenään. Hiero maustesekoitus potkan pinnalle kauttaaltaan ja näin, että mausteet menevät kamaran viiltojen väliin. Aseta potka ritilälle ja peitä vuoka foliolla. Jätä potkan päälle ilmatilaa.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla folion alla 1 tunti. Ota folio pois sekä paista vielä 2 tuntia 175 asteessa. Käännä potkaa puolen tunnin välein ja tarvittaessa lisää vettä vuoan pohjalle. Silloin kun potka on tasaisesti pinnalta hieman ruskistunut valuta potkan pinnalle siirappia ja paista potkaa noin 15 minuuttia. Käännä potkalle toinen puoli ja valuta toiselle puolelle siirappia ja paista noin 15 minuuttia. Käännä puolia ainakin 2 kertaa tai näin monta kerta kunnes olet saanut potkan pinnalle kauniin kiiltävän pinnan ja liha on pehmeä. Valele lihan paistamisen aikana pinnalle vielä lihalientä, että liha pysyisi mehevänä. Varo potkan pinnan palaamista ja sammuta tarvittaessa uunin ylävastus. Silloin kun potka on kauttaaltaan kullanruskea ja liha kypsä, nosta potka leikkuulaudalle lepäämään. Voit peittää potkan foliolla, mutta jätä taas ilmatilaa potkan ympärille.

Valmista kastike. Siivilöi uunivuoan pohjalla oleva lihaliemi kasariin. Nosta runsas ruokalusikallinen vehnäjauhoja mukiin, lisää pieniä määriä kylmää maitoa ja sekoita jauhoja lusikalla tasaisesti maitoon. Lisää taas loraus maitoa ja sekoita se joukkoon. Lopuksi saat tasaisen vellimäisen sekoituksen. Nosta kasari lihaliemen kanssa hellan kuumalle levylle ja silloin kun se alkaa poreilemaan kaada maito-jauhosekoitusta pitkänä nauhana lihaliemen joukkoon lientä jatkuvasti vispilällä sekoittaen. Anna kastikkeella poreilla miedolla lämmöllä kunnes se paksuuntuu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Nosta kasari levyltä ja kaada kastike tarjoilukulhoon.

Ota potkan päältä folio pois ja leikkaa potkasta luun ympäriltä lihaviipaleita ja aseta viipaleet tarjoiluvatiin. Kamaran palaneet kohdat ja ylimääräisen rasvan voit leikata pois ja heittää biojätteeseen niin miten potkan luutkin.

***


Meie lähipoe lihaletis on sageli müügil seajalgu. See on odav ja hea liha, sest alati on luuga lihal, millel on veel kamar peal, minu arust parem maitse. Nii mina olengi vahest ostnud lihaletilt seajala endaga kaasa. Seajalga vôib valmistada mitut moodi ja mina otsustasin seekord glasuurida seda siirupiga. Selle meetodiga tuli seajalg nii glasuuritud kui karamelliseeritud. Maitsestasin seajala ürtide, soola ja pipraga ning praadimise poole peal hakkasin nôrutama seajala pinnale siirupit. Lihale tuli hea maitsestud ja magusapoolne maitse. Minul on suur ahjuvorm (link), mille sisse käib rest. See vorm on väga hea just liha praadimise jaoks, sest rasv ja maitsestud leemed nôrguvad lihast vormi pôhjale ja liha jääb igalt poolelt krôbedakooreline. Siia postitusse panen seajala ja kastme valmistamise resepti ning järgmises postituses tuleb ahjukartuli, - kollase peedi ja –kôrvitsa retsept, sest söin seajalga nendega koos.


Kuigi toidu terviku valmistamine vôtab aega ja vajab ettevalmistamist, on see lôppude lôpuks nagu iseenest tulev ja toiduvalmistamise etappide vahel vôib rahulikult teha kodutöid vôi lugeda. Nii et broneeri selle toidu valmistamise jaoks rahulik kodune nädalalôpp.

4-6 portsjonit
Valmistus umbes 4 tundi

1,3 kg maitsestamata seajalga
värsket vôi kuivatatud rosmariini
värsket vôi kuivatatud tüümiani
jahvatatud musta pipart
1 sl vôi maitse järgi keskmise kargusega meresoola

siirupit

3 loorberilehte
7 vürtsitera
7 musta terapipart
2 shalotisibulat
2 küüslaugu küünt
7 dl külma vett

Lihaleemekaste:
seajala praadimise leent
1 suur sl nisujahu
1 suur tassitäis külma piima
vajaduse korral soola

Vôta seajalg toa temperatuurile soojenema umbes pool tundi enne praadimist.

Kalla ahjuvormi pôhja 7 dl külma vett ja lisa pipar, vürts ja loorberilehed. Koori sibulad ja küüslaugu küüned ja tükelda need ning pane ahjuvormi. Tôsta rest ahjuvormi pôhjale.

Lôika kamarasse salmiakikujulised viilud. Haki rosmariini lehed ja tüümiani oksad ja sega need maitseainetega läbi ning hôôru seajalga maitseainetega nii, et need katavad kogu seajala ja maitseained on läinud kamara viilude vahele. Aseta seajalg restile ja kata ahjuvorm fooliumiga. Jäta seajala peale ôhuruumi.

Prae 200 kraadis ahju keskmisel kôrgusel fooliumi all 1 tund. Vôta foolium ära ning prae veel 2 tundi 175 kraadis. Pööra seajalga iga poole tunni järgi ja lisa vajaduse korral vett ahjuvormi pôhjale. Siis kui seajala pind on juba veidi pruunistunud, nôruta seajala pinnale tasaselt siirupit ja anna praadida 15 minutit vôi nii kaua kuni pind on ühtlaselt pruunistunud. Pööra seajalga ja nôruta ka teisele poole siirupit ja prae jälle 15 minutit. Pööra seajalga niimoodi vähemalt 2 korda vôi nii mitu korda kuni seajalg on ühtlaselt läikiv ja pruunistunud ja liha on pehme. Nôruta veel liha praadimise ajal lihaleent seajala pinnale, et liha püsiks mahlasena. Tôsta ahjuvorm ahjust välja ja tôsta seajalg lôikelauale rahunema ning kata see fooliumiga ja jäta jälle seajalale ôhuruumi.

Valmista kaste. Kurna lihaleem ahjuvormist väiksesse potti. Tôsta suur supilusikatäis nisujahu suurde tassi, kalla tassi vähehaaval külma piima ja sega lusikaga jahu ühtlaselt piima sisse. Lisa jälle lonks külma piima ja sega jahusegu piima sisse. Lôpuks saad ühtlase paksu piima-jahusegu. Tôsta pott lihaleemega kuumale pliidiplaadile, siis kui leem muliseb ühtlaselt, hakka piimasegu pika nôrena kallama lihaleeme hulka lihaleent vispliga pidevalt segades. Anna kastmel tasaselt muliseda kuni kaste muutub paksumaks. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral soola. Tôsta pott pliidilt kôrvale ja kalla kaste serveerimisekaussi.

Vôta foolium seajala pealt ära, lôika seajalg luu ümbert lihaviiludeks ja aseta viilud serveerimisvaagnale. Kamara pôlenud kohad ja üleliigse rasva vôid lôigata ära ja visata biojäätmetesse nii nagu lôpuks seajala luud.

2 kommenttia:

  1. Varmasti herkullista ja suussa sulavaa, nam:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, tuli kyllä herkullinen. Sinulle hyviä ideoita koruvalmistukseen!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...