maanantai 2. toukokuuta 2011

Wanhan Porvoon Fabriikin kotisima (suomalainen sima)

Minulla on kevätjuhlat mennyt herkullisesti ja elämyksellisesti. Viime perjantaina, Vapun aaton aattona, ostin lähikaupasta kauniin vanhanaikaisen näköisen 1 l pullon Wanhan Porvoon Fabriikin kotisimaa. Sain siitä juomaelämyksen, koska tämä sima oli niiiiin hyvä! Ensimmäiset maistiaiset otin jo perjantai-illalla ja lauantaina, kun haravoin pihaa, join enemmistön simasta. Simapullo oli keittiön pöydällä ja kun kevätauringossa pihalla tuli kuuma ja janotti, menin sisälle juomaan simaa. Tylsää on kuvata ruokien ja juomien makuja. Hyvä ja hyvä. Mikä on hyvä? Uskon, että minulle maistui se, että simassa oli käytetty fariinisokeria. Sillä oli alkoholinpitoisuutta 0,8 %, mutta minä en huomannut sitä lainkaan.Wanhan Porvoon Fabriikin kotisiman pullolla oli tiivistelmä siman historiasta, mikä oli kauniista luettavaa. Näin tuli nautittua palaa suomalaista historiaa hyvän suomalaisen siman kanssa samassa. Historia sanoo simasta seuraavasti:

Sima 1700-luvun Porvoossa

Gastronomian vuosisatana tunnettu 1700-luku toi keittiöihin uusia ruoka-aineita kuten sokerin. Makeat herkut päätyivät tuolloin yksinomaan ylempien säätyjen herraskaisiin kahvi- ja ruokapöytiin.

Porvoossa sokerin kasvavaan tarpeeseen vastattiin perustamalla sokerifabriikki Raatihuoneen torin laidalle vuonna 1784. Fabriikin osakkaana toimineen kauppias Johan Holmin kerrotaan ryhtyneen sokerin innoittamana valmistamaan kellarissaan virkistävää ja makeaa juhlajuomaa – simaa.

Tuon ajan Porvoossa pidettiinkin runsaasti juhlia. Kaupungin raatihuoneella järjestetyt tanssiaiset olivat jopa niin suosittuja, että maistraatti joutui rauhoittamaan kirkolliset pyhät kokonaan tanssilta.

Tänä päivänä simaa tarjotaan onneksi säätyyn katsomatta koko kansalle.
PERINTEITÄ KUNNIOITTAEN - WANHAN PORVOON KOTISIMA, OLKAA HYVÄ!

Lisää siman historiasta tästä.

Niin oli minulla pihatyön, luonnon, leikkimisen ja historian täyttämä Vappu-viikonloppu. Leikkistä siksi, että pelattiin tyttäreni kanssa ilmapalloilla jalkapalloa sisällä ja puhallettiin saippuakuplia sekä keinuttiin pihalla.

Katso myös Porvoon kotisima 2012, perunasalaatin ja nauravien nakkien ohjetta.

4 kommenttia:

 1. Kiva, kun löysin tämän jutun! Olen tulossa kesällä Koti-Suomeen lomalle Saksasta ja taidanpa kokeilla tuota simaa. Ehkä pääsen ihan Porvooseen asti ostamaan sitä!!
  Nyt käyn kurkkimassa noita blogisi herkun näköisiä ruokaohjeita...mukavaa päivänjatkoa eli Schönen Tag noch!

  VastaaPoista
 2. Kirjoitan "nimellä Voisula" omassa blogissa teknisten ongelmien vuoksi...

  Hei minnamari! Hyvä kun löysit tämän jutun. En ole varma, onko kesällä simaa myynnissä. Niin miten tiedät se on Vappu-juoma. Ehkä isommissa Citymarketeissa ja Prismoilla, ehkäpä Stockmannin ruokaosastolla?!

  Ein großes Dankeschön! Willkommen in der Sommer in Finnland! (Google-kääntäjä)

  VastaaPoista
 3. Minä ostin tällaista simaa just eilen, kun en viitsinyt itse ruveta tekemään muutamaa lasillista simaa. Maistanut en vielä ole, joten mielenkiinnolla odotan... kauniin pullon takia oikeastaan ostin....vieressä Marlin ym muovisia isoja pulloja olisi ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin ostin kauniin pullon takia. Tänä vuonna on vielä kauniimpi pullo Porvoon simalla. Hyvää Vappua!

   Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...