sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Kalamaja ja Kalatori (Tallinna, Eesti) sekä Paistetut perunat ja savuturskasalaatti (eestiläinen keittiö)

4 annosta

Valmistusaika n. 40 min.

Niin miten postauksessa kahvila Moon'ista kirjoitin vietimme me viime Pääsäisen Tallinnassa ja Hiljaisena Lauantaina kävin Kalamajan Kalatorilla, mistä ostin savustettua makrillia ja turskaa. Kysyin kalakauppiaalta, mistä nämä kalat tulevat ja yllätykseksi kuulin, että Eestin saarien lisäksi on kalaa ostettu kalatoria varten vielä Latviasta ja isot hauet peräti Ruotsista! Sinä päivänä oli Kalatori hiljainen, torilla iltapäivällä oli vaan muutama ihminen ja minun poistumisen jälkeen se kohta suljettiin. Tietenkin myös tallinnalaiset matkustavat viikonlopuksi kaupungista ulos maaseudulle. Kuulin myöhemmin, että siitä seuraavana lauantaina (tori on avoinna vaan lauantaisin) oli ollut jo aamulla ennen toriportin avaamista paljon väkeä odottamassa torille pääsyä sekä toripäivä oli hyvin vilkasta ollut.

Sillä Hiljaisena Lauantaina tein pienen kävelylenkin kalakassi kädessä Kalamajassa ja katselin uteliaana vanhoja taloja ja pihoja. Vanha-Kalamaja ei ole minulle kovin tuttua aluetta, en ole eksynyt sinne Tallinnassa asumisen vuosien aikana. Näin otin kuvia kaduista ja taloista sekä myöhemmin luin tämän kaupunginosan historiasta internetistä. Kalamajasta on hyvä yleiskuva mm. Tallinnan kaupungin internetsivuilla ja siitä on kirjoitettu myös IS:ssa.

Kylmälaukun sisällä matkustivat savukalat Espooseen ja yritin Kalamajasta inspiroituna keksiä ruokaa, mitä savustetusta turskasta valmistaa, mutta tietenkin tulivat itselleni tutut ruoat ensimmäisenä mieleen ja näin valmistin taas äitini tekemästä savuturska salaatista oman version. Mielestäni Vanhan-Kalamajan tyylin sopii tukeva ja mutkaton ruoka, sekä päätin paistaa pannulla perunoita sipulin kerä savuturskasalaatin kanssa syömiseksi. Ruoka-kuvissa näkee palan neuvostolaisesta keittiötekstiilistä.

8 keskikokoista yleisperunaa
1 iso keltasipuli
merisuolaa
rypsiöljyä ja voita

Turskasalaatti:
1 keskikokoinen savustettu turska
1 pienempi suola tai maustekurkku
1 pala tuoretta kurkkua
7 kirsikkatomaattia (voi olla isoja tomaatteja 2 kpl)
kevätsipulia
250 g/ 1 rasia maustamatonta rahkaa
n. 375 g / 1 ½ pkt eestiläistä smetanaa (voi olla kermaviiliä)
merisuolaa
tilliä

4 keitettyä kananmunaa
kevätsipulia
mustaa pippuria

Leikkaa perunoista ja sipulista ohuet viipaleet (n. 2-3 mm) ja paistaa niitä voi-öljypannulla keskilämmöllä n. 15-20 minuuttia kunnes perunat ja sipuli ovat kypsiä ja saaneet kullan väriä. Lisää paistumisen aikana merisuolaa ja kääntele perunoita.

Perunoiden kypsymisen aikana tee savuturskasalaatti. Puhdista kala, poista nahka ja ruodot sekä pane kalapalat isoon kulhoon. Jätä aika isot palat. Leikkaa kirsikkatomaatit 4 osaan ja leikkaa kurkuista viipaleet. Hienonna tilli ja kevätsipuli. Sekoita keskenään ensiksi rahka ja smetana ja sitten kääntele kaikki salaattiaineet kulhossa. Kääntele salaattia vaan sen verran, että smetana sekoittuu tasaisesti salaattiin.

Tee annoslautanen, mihin nostat paistettuja perunoita, savuturskasalaatti ja yhden keitetyn munan sektorit. Rouhi munan päälle mustaa pippuria. Koristele annoslautanen hienonnetulla kevätsipulilla ja tillinoksilla.

Huom! Syksyllä ja talvella voi tehdä salaatista tukevamman korvaamalla rahka majoneesilla. Minä halusin keväällä vähän kevennystä muuten niin raskaaseen ruokaan. Salaatissa voi käyttää muitakin savustettuja kaloja.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, kotiruoka.

4 kommenttia:

 1. Herkullista kalamössöä. Pitää joskus kokeilla.

  VastaaPoista
 2. Näin kauan kun on tekninen ongelma kirjoitan Voisula nimellä omassa blogissa...

  Hei Anonyymi! Kiitos! Juuri mössö on oikea sana sille salaatille. Äitini on käyttänyt eestiläistä rahka, mikä on suomalaisen rahkan ja raejuuston välistä. Sen kanssa ei tule salaatista niin mössöä. Suomalaisen rahkan voi korvata raejuustolla. Unohdin sen salaatin valmistamisen aikana. Kokeile ihmeessä sitä mössöä!

  VastaaPoista
 3. Kohe hakkas paar retsepti silma, mida pean kindlasti proovima =)
  Ega sul leivasupi retsepti pole jagada?

  VastaaPoista
 4. Tere Cooking Delicious Dreams! Tore kui leidsid minu blogi. Minul ei ole leivasupi retsepti, plaanin leivavahu retsepti kunagi postitada. Ehk järgmise aasta sees, sest selleks aastaks on retseptide avaldamise graafik juba täis.

  VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...