tiistai 31. toukokuuta 2011

Mustaherukkaviinissä marinoitu grillikaritsa, Italiano mix salaatti ja Pôltsamaa Tômmu

2 annosta

Valmistusaika n. 40 minuuttia + muutama tunti - 1 vuorokausi karistan lihan marinoitumisen aika

Idean marinoita lammasta mustaherukkaviinissä tuli erään ETV:n ohjelman katsomisen vaikutuksena. Ohjelman näin kyllä jo vuosia sitten. Siellä eräs Australiasta Eestiin muuttanut pariskunta esitteli, miten Australiassa valmistetaan lammasta mustaherukkahillon kanssa. He kasvattavat nyt lampaita Eestissä. Olen kotoisin Pôltsamaalta ja Pôltsamaan Felixin marjaviinit sekä Viinikellari ovat minulle hyvin tuttuja. Kävin viime talvella ihan ruokakokeiluja varten ostamassa Pôltsamaan linnan pihalla sijaitsevasta Viinikellarista eestiläisiä marjaviinejä itselleni. Pääsiäisen alla ostin lähikaupasta suomalaista karitsaa, mutta perheemme Pääsäisen vieton suunnitelmat muuttuivat, karitsan karee jäi pakastimeen ja siksi päätin lopuksi kesän grillikauden avajaista varten grillata mustaherukkaviinissä marinoitua karitsaa. Pôltsamaan Felixin mustaherukkaviini on makeaa, kypsynyttä, raskasta ja aika voimakkaan makuista sekä sillä on vähän ruosteen makua ja sävyä hyvässä tarkoituksessa. Se tekee viinistä pikantin. Mielestäni marinadi ja grillikaritsa onnistuivat loistavasti. Lampaankasvattajat Australiassa tietävät, minkälainen maku sopii hyvin lampaan kanssa. Minun annoslautaselle tuli muutamia vahvoja makuja kuten mustaherukka, lammas, valkosipuli ja rucola ja ne toimivat yhdessä keskenään hyvin. Tämä ei jää minulla viimeiseksi kerraksi kun teen sitä marinadia, mutta seuraavaksi ostan lammasta ja annan omalta osalta karitsoille pidemmän elinkaaren.


500 g karitsan kareeta (minulla oli kaupassa pakattu paketti, missä oli sisällä 2 kareepalaa ja niistä sain 8 pientä lihapalaa luulla)

Marinadi:

1 dl Pôltsamaa Tômmu mustaherukkaviiniä
½ dl oliiviöljyä
3 pientä kynttä valkosipulia
rouhittua rosé-, valko-, vihreä- ja mustaa pippuria
½ tl kuivattua rosmariinia
merisuolaa

Salaatti:

150 g / 1 rasia Italiano mix salaattia (sisältää 1 kpl sydänsalaattia, rucolaa ja Baby Lollo Rossoa)
kirsikkatomaatteja
pala vihreää kesäkurpitsaa
1 pieni keltainen paprika
yrttimarinoituja valkosipulinkynsiä

Salaattikastike:
yrttimarinoitujen valkosipulien öljyä purkista


Tee ensiksi pienempään kulhoon marinadi. Purista valkosipulit puristimella kulhoon ja sekoita keskenään kulhossa kaikki marinadiaineet.

Leikkaa karitsan kareesta palat (yksi luu jää yhteen palaan) ja hakkaa nuijalla liha mureaksi molemmin puolin. Pane lihapalat tuplamuovipusseihin sekä kaada marinadi pussiin lihan päälle. Laita pussit solmuun sekä kääntele liha pusseissa näin, että liha on hyvin marinadiliemessä. Pane lihapussi jääkaappiin ainakin muutamaksi tunniksi. Parempi kun se on jääkaapissa marinoitumassa kokonaisen vuorokauden. Käy välillä pussia kääntelemässä.

Grillaa karitsan kareepalat tasaisella grillillä molemmin puolin kypsäksi (muutama minuuttia yksi puoli, grillauksen aika riippuu grillistä).

Ennen lihan grillausta tee salaatti. Huuhtele salaatti ja se vedestä. Leikkaa sydänsalaatti viipaleiksi ja nosta salaatti isoon salaattikulhoon. Huuhtele tomaatit, paprika ja kesäkurpitsa sekä leikkaa niistä viipaleet, kirsikkatomaatit leikkaa puoliksi tai neljään osaan. Nosta ne salaattikulhoon. Lopuksi nosta lusikalla purkista yrttimarinoituja valkosipulinkynsiä kulhoon ja valuta salaatin päälle purkista mausteöljyä. Kääntele salaattia ja jätä se maustumaan karitsan kareen grillauksen ajaksi.

Kun liha on grillattu sitten tee annoslautanen nostamalla isolle lautaselle runsaasti salaattia ja aseta 4 grillattua karitsan kareepalaa salaatin päälle. (Grillissä voi vielä grillata vaaleta leipää. Sen päälle sopii hyvin aurinkokuivatun tomaatin tuorejuusto tai yrttituorejuusto).

Huom! Salaattia tulee runsaasti, voit tehdä 2 annosta varten ½ pkt salaattia jos sinulla ei tule muuta grilliruokaa grillistä. Salaattiin voi lisätä vielä pakastettuja tai tuoreita mustaviinimarjoja. Pôltsamaa Tômmu sopii aperatiiviksi ja dessertiksi 18 v. täyttäneille.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, kesägrilliin, laihduttajan ruokavalio, juhannukseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...