tiistai 26. huhtikuuta 2011

Runsas pasha mansikoilla ja Moon (Unikko)

Pääsiäisen aikana Tallinnassa hiljaisella lauantaina kävin kahvila
Moonissa (Unikossa). Kävin Kalamajan kalatorilla, mistä ostin savustettua makrillia ja turskaa ja suunnittelin vähän kävellä pääsiäisaurinkoisessa Kalamajassa vanhoja puutaloja katsoessa. Sitten huomasin, että Moon-kahvila sijaitsee ihan kalatorin vieressä sekä päätin kävellä kahvilaan sisään. Kahvila sijaitsee hyvin hiljaisella kujalla ja alussa heräsi minussa epäily, onko se lainkaan auki? Sisällä selvisi, että pöydät olivat asiakkaita täynnä tai sitten varattuja odottamassa asiakkaita. Kahvilassa oli täysi tohina päällä, mutta minun tuloon reagoitiin heti ja tultiin kysymään, montako ihmistä on tulossa syömään? Vastasin, että haluan juoda vaan kahvia. (Olin ennen kävelymatka ehtinyt syödä puolisoni valmistamia lihapullia, mistä pitää tehdä ihan oman postaus). Minulle löydettiin saman tien paikka 2 hengen pöydästä, mikä oli varattu klo 17 alkaen, elikkä ehdin hyvin tunnissa juoda kupillisen kahvia sekä Pääsiäisen kunniaksi päätin tilata myös talon pashan (Runsas pasha mansikoilla, niin miten isolla päivän tarjous-taululla seinällä luki). Kahvilassa kuulin eestiä ja englantia, taustalla soi venäläistä kansanmusiikkia ja jazzia. Huomasin senkin, että kahvilaan ovat tervetulleet lapsiperheet, koska leveällä ikkunapöydällä oli kori lasten kirjoilla ja piirtämisen välineillä.


En viitsi kirjoittaa pitkää kahvilan kuvausta sekä vaihtelevalla menestyksellä luen itse toisten kirjoittamia kuvauksia ravintolakäynneistä. Jotain lyhyesti pitää kirjoittaa. Tiesin etukäteen sitä, että kahvila Moonia pitävät eestin venäläiset Jana ja Roman Zashtsherinski ja Igor Andrejev sekä sitä, että Moon on Eestin ravintoloiden TOP-listan kärjessä. Kun olin laittanut suuhun ensimmäisen lusikallisen pashaa, tajusin heti, miksi kahvila on v. 2010 Eestin paras ravintola. Neljänkymmenen elinvuoden aikana olen syönyt paljon makeaa ja luvannut itselleni monia herkkuja, mutta niin hyvää jälkiruokaa en ole minä aikaisemmin syönyt. Tämä pasha oli minulle elämys. Kysyin salin palvelusta vastuussa olevalta Janalta: "Mitä tämä pasha sisältää?" sekä minulle tuli nopea vastaus, että tämän Pääsiäisen aikana, he (Zashtsherinksit ja Andrejev), halusivat valmistaa pashan eri tavalla. Pashassa on mm. kotsimarjoja (en löytänyt Googlesta, mitkä ovat kotsimarjat?), kuivattuja aprikooseja, rusinoita, pähkinää sekä päällä tuoreita mansikkapaloja. Jotenkin pitää kuvata pashaa, mikä on elämäni paras jälkiruoka tähän mennessä. Lyhyesti: sen hienostunut maku. Pasha oli suussa sulava, se ei juuttunut kurkkuun, pieniä hedelmä- ja marjapaloja oli runsaasti, pasha oli raikasta, sopivasti kevyt ja samassa rasvainen. Sillä oli kaunis vaaleankeltainen väri. Ihana mansikan tuoksu. Kahvi oli vahva ja tuore sekä kahvilautasella oli 2 pientä rapeaa unikkokeksiä.

Näin kävelin hiljaisella lauantaina turistin kävelykengissä ja kalakassin kanssa kalatorilta suoraan kahvila Mooniin sisään sekä sain elämäni ruokaelämyksen. Mitään niin "matala" Moonin kynnys ei ole, koska seuraavan kerran kun haluan mennä sinne syömään, varaan pöydän etukäteen, että todella pääsisin sinne syömään. Huomasin senkin, että Moonissa on toukokuussa tulossa Ranskan ruoan päivä ja paikkoja on vaan 16. Pyydettiin varamaan paikkoja ajoissa etukäteen. Ymmärrettävä.

P.S. Tein kahvilassa kuvia ja sain niiden julkaisemiseksi blogissani luvan.

Huom! Jatkossa tulee postaus Tallinnan Kalamajasta ja kalatorista. Tuulilta sain viestin, että pashassa on todennäköisesti goij-marjoja ja niistä löytyy Googlessa paljon tietoa.

3 kommenttia:

 1. Venäläiset osaavat pashan teko taidon.
  Ihana lukea, jotta oli onnistunut eli herkullinen matka!
  Keväistä iltaa toivottelen!

  VastaaPoista
 2. Pashas võisid olla äkki gojimarjad. Need peaksid olema midagi barbarissilaadset.
  Jagan omalt poolt ka Mooni vaimustust - korralikku ja ausat Vene kööki tasub sealt otsida. Borś ja pelmeenid on seal ka ülimaitsvad.
  http://www.bioneer.ee/eluviis/tarbimine/aid-7693/Tiibeti-munkade-hea-tervise-marjad

  VastaaPoista
 3. Tarina: kyllä osaavat, ainakin Moonissa. Varmasti menen sinne uudestaan syömään.
  Tuuli: suur tänu! Kindlasti on need goij-marjad ja nendest leidub Googles palju materjali. Kindlasti lähen sinna uuesti sööma ja tahaks proovida tuntud sööke nagu borsh ja pelmeenid, aga midagi teistlaadet ka.

  Suomenkielisille: Tuulilta sain tiedon, että pashassa on käytetty goij-marjoja ja siitä on paljon tietoa Googlessa. Tuuli jakaa kanssani innostusta Moonista ja sinne kannattaa mennä etsimään aitoa venäjän keittiötä, borsh-keitto ja pelmenit ovat siellä erittäin maukkaita. Kiitin Tuulia goij-marjojen tietosta.

  VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...