tiistai 13. heinäkuuta 2010

Silakkaurakka: Maustesilakat 1/3

1 pieni muovirasia
Valmistusaika 15 minuuttia

Maustesilakoiden valmistamisella on minun äiti ottanut mallia Eestissä tunnetulta kilohailisäilykkeeltä Tallinnan maustekilohailit (Tallinna vürtsikilud). Hän ei osannut sanoa, miten laajasti tämä valmistustapa on levinnyt tai onko hän peräti ainoa, joka sillä tavalla silakoita valmistaa?! Kaupassa myytävien silakoiden joukossa on jonkun verran pienikokoisia kilohaileja, mutta aina ei ole niitä riittävän paljon, että niistä voisi valmistaa kotona kunnon erään maustekilohaileja. Siksi on minun nokkela äiti keksinyt tavan, miten valmistellaan pienistä silakoista maustesilakoita saman reseptin mukaan. Mausteseosta myytään nykyaikana kaupoissa, koska Eestissä ovat maustekilohailit hyvin suosittuja. Seoksen voi valmistaa helposti itsekin. Ohjeen olen saanut äidiltä.

Kun etsin Googlesta taustatietoa Tallinnan maustekilohaileista, löysin
erään eestinkielisen sivun, mistä mm. selvisi, että tämä valmistustapa on kotoisin luultavasti 18-19. luvun väliseltä ajalta Tallinnan ympäristöstä. Samalla sivulla oli tieto siitäkin, miten mausteseokseen lisätään vielä korianteria, inkivääriä ja kardemummaa. Se oli minulle yllätys, koska en ole löytänyt niitä mausteita ja makuja Tallinnan kilohailin mausta ja säilyketölkistä, vaikka olen niitä syönyt samalla tavalla kuten muutkin eestiläiset. Hyvä, en ryhdy kiistelemään muutaman mausteen takia. Seuraavan reseptin mukaan valmistetuilla maustesilakoilla on samanlainen maku, mitä muistan kilohailin säilykkeestä.

36 silakkaa (noin 11 cm ilman päätä)
1 rkl puolikarkeaa merisuolaa
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl kokonaisia maustepippureita
noin 0,5 tl muskottipähkinää jauhettuna
noin 0,25 tl kanelijauhetta
1 tl sokeria
3 laakerinlehteä
1 pussi musta teetä
vettä

Murskaa hieman kokonaisia mustapippureita ja maustepippureita mortelissa. Sekoita pienessä kulhossa keskenään kaikki mausteet (paitsi laakerinlehdet). Lado rasiaan kerros silakoita, vatsapuoli ylöspäin. Ripottele pinnalle runsaasti mausteseosta ja pane yksi laakerinlehti kaiken päälle. Sitten lado toinen kerros silakoita niiden päälle poikittain, mausteseos ja laakerinlehti sekä vielä kerros silakoita (taas poikittain), mausteseosta ja laakerinlehti. Minulla oli pienempi Orthex’n rasia ja 3 kerrosta oli sopiva määrä rasiaan. Minä unohdin laakerilehdet kerrosten väliin laittamasta, mutta pistin ne myöhemmin silakoiden ja rasian väliin.

Valmista vahva musta tee. Anna teellä jäähtyä ja kaada sitten tee silakoiden päälle niin, että kalat ovat teen peitossa. Sulje rasia kannella. Nosta rasia jääkaappiin maustumaan noin viikoksi. Silakat pehmenevät hieman. Voit valmistaa niistä voileipiä. Voit syödä silakat ruodon kanssa tai poistaa ruodot. Säilyvät kylmässä noin kuukauden.

Silakat voi panna maustumaan kokonaisena, pään ja sisälmyksien kanssa. Niin irtoaa niistä omia mehuja ja ei tarvitse panna niitä teeveteen, mutta silakoilla pitää olla mehun peitossa. Makukin on parempi. Ennen syömistä poistetaan pää ja sisälmykset.

Huom! Mausteseoksesta riittää noin 2 erään. Sitä on helppo tehdä lisää.

Katso myös Silakkaurakka: pilotti, Silakat kirkkaassa marinadissa ja Silakkapihvit punaisessa marinadissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...