lauantai 17. heinäkuuta 2010

Silakkaurakka: Silakat kirkkaassa marinadissa 2 / 3


30 silakkaa (14 cm ilman päätä)

Valmistusaika noin 1 tunti ja 30 minuuttia

Marinadi:
2 pientä sipulia
2 pientä porkkanaa
7 dl vettä
1,5 rkl ruokaetikkaa
1-1,5 tl karkeaa merisuolaa (suolan määrä riippuu siitä, ovatko silakat ennen valmistamista olleet suolassa vai eivät)
1,5 rkl sokeria
noin 30 kpl kokonaisia mustapippureita
noin 15 kpl kokonaisia maustepippureita
noin 6 kpl kuivattuja katajanmarjoja
5 laakerinlehteä
(voi lisätä myös korianteria)

Muna-jauhoseos:
2 munaa
2 rkl vehnäjauhoa

rypsiöljyä ja voita

Valmista ensiksi marinadi. Kuori porkkanat ja sipulit. Tee porkkanoista porkkana-kukkia. Tee kaksi viiltoa pitkittäin porkkanaan, V-kirjaimen muoto. Saat irti pitkän palan. Tee näin 4 x yhdelle porkkanalle. Leikkaa porkkanasta noin 3-4 mm paksuiset viipaleet. Leikkaa sipulista myös noin 3-4 mm paksuiset viipaleet. Paksut viipaleet eivät hajoa niin helposti ja niillä on parempi koristella marinoituja silakoita.

Pane pieneen kasariin vesi kiehumaan. Pane kiehuvaan veteen porkkana- ja sipuliviipaleet. Keitä keskilämmöllä niitä näin, että ne sopivasti poreilevat. Lisää mausteet, paitsi etikka. Anna kypsyä noin 10 minuuttia. Tarkista maku. Sokerin ja suolan lisääminen riippuu mausta, lisää tarvittaessa mausteita. Viimeisenä lisää etikka ja älä enää keitä lientä. Tarkista taas maku. Kaikilla mauilla pitää olla tasapainossa, mutta toki marinadilla pitää olla hieman voimakas ja ylikorostunut maku. Anna marinadilla jäähtyä täysin.

Paista silakat. Voit paistaa kalat ruodon kanssa tai tehdä niistä silakkapihvit. Juhlapöytään sopivat paremmin pihvit ja arkipöytään ruodon kanssa silakat. Vatkaa kevyesti haarukalla syvällä lautasella munat ja lisää jauhot. Vatkaa ne keskenään tasaiseksi. Muna-jauhotseos on sopivasti notkea, jos nostat sitä haarukalla, silloin se valuu lautaselle takaisin. Paista muna-jauhotseoksessa pyöritetyt silakat kuumalla voi-öljypannulla kauniin ruskeaksi. Anna myös silakoilla jäähtyä.

Silakoita voi syödä sellaisina. Paremman maun saat kun lisäät muna-jauhotseoksen joukkoon jauhettua mustaa pippuria. Lisää myös vähän suolaa kun silakat eivät ole olleet suolassa ennen valmistamista.

Lado paistetut silakat isoon rasiaan tai astiaan ja kaada niiden päälle marinadi. Marinadilla pitää peittää silakat. Sulje rasia kannella ja nosta se jääkaappiin maustumaan vuorokaudeksi. Koristele silakoita tarjoilualustalla marinadin porkkana-kukilla ja sipulirenkailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...