lauantai 16. kesäkuuta 2012

Lautasellesi on 2-vuotias - Sinu taldrikule on 2-aastaneLautasellesi blogi täytti 13.6.2012 2 vuotta. Kävin katsomassa, mitä kirjoitin blogin 1-vuotias syntymäpäivän johdosta. Kirjoitin silloin, että haluan mennä itsenäisesti kävelemään. Se on tapahtunut kolhujen ja onnistumisten kautta sekä on tullut sellainen itsenäinen olo niin miten taaperoikäisellä on. Olen kirjoittanut vuosi sitten jotain konseptista ja syventymisestä. On tapahtunut se, että elämä on näyttänyt minulle kaapin paikan jos näin voi sanoa. En voi hypätä yli oman varjon. Olen töissä käyvä perheäiti, joka arkipäivisin pyörii omassa oravanpyörässä: lapsi hoitoon, töihin, lasta hakemaan ja lähikaupan kautta kotiin ruoka laittamaan. Viikonloppuisin saan vähän enemmän olla. Ensimmäisellä bloggausvuodella olin Anthony Bourdain vaikutuksen alla, laitoin perinneruokia, olin vielä kotona hoitovapaalla, katsoin ruokaohjelmia tv:stä ja tein itselle kiinnostavia ruokakokeiluja. Vähän nostalgista ja noloa on niitä tekstejä lukea sekä käynkin niitä vähän keventämässä. Sitä aikaa ei voi katua, koska näen usein blogin tilastosta, miten juuri hakusanoilla ”eestiläinen keittiö” jne on lukijat löytänyt tiensä tänne blogiin. Toisella bloggausvuodella olen oppinut suunnittelemaan kaikkea, mikä on huomattavasti helpottanut koko elämää. Bloggaamisesta on tullut rutiinia ja on kehittynyt blogivisio. Minä napsin kuvia kun perhe pesee käsiä ennen ruokapöytään istumista. Kuvien lavastamiset ovat hyvin harvinaista herkkua minulle. Ruoka mitä valmistan, pitää syödä pois. Vaan jämät viemme takapihalle linnuille.

Vaikka pyörin oman pienen elämän pyörässä huomasin monia ihmeellisiä asioita. Ennen kaikkea tapahtui asioita omassa mielessä. Raaka-aineista ja ruoasta on tullut minulle hyvin henkilökohtaista. Mitä kaikkea ei mieti ruoan laittamisen aikana! Siinä kehittyy kotitekoiseksi elämänfilosofiksi ja maailmanparantajaksi. Nyt olen jo 2 vuotta kuvannut ruokaa ja tietokoneella kuvakäsittelynohjelmalla korjannut kuvia. Sain puolisolta isolla näytöllä uuden koneen (kiitos, kiitos kovasti siitä!), mikä tuo ruoan ja raaka-aineet yksityiskohtaisesti ja korostetusti esille. Siinä kehittyy väkisin esteetiksi. Kuvista huokuu suoranaista henkistä ulottuvuutta, koska ruoka puhuu ja puhuttelee eikä sitä voi olla kuuntelematta. Minä olen yhä enemmän keskittynyt siihen, mitä ma haluan ruoan kautta tuoda esille? Mikä on asian juju? Ja sen pitää olla myös hyvä! Se on jatkuva kehitysprosessi. Olen hyvin paljon oppinut omalta suurelta idolilta Martha Sterwartilta, joka on mm. myös hyvin käytännöllinen ihminen. Minua viehättävät meidän Länsinaapureiden kokkiohjelmat ja blogit. Siellä näkee hyvin mietittyä esittelytyyliä. Miten olen onnistunut minä ja tulen onnistumaan jatkossa, siitä päättävät lukijat.

Olen saanut vuoden sisällä kiinnostavaa sähköpostia. Sosiaalisen median tutkijat ovat lähestyneet minua. Olen vastannut pro gradu-tutkimuksen liittyvään kyselyyn elintarvikkeiden hiilijalanjälkimerkinnöistä, missä tutkimuskohderyhmä oli ruokablogeja pitävät henkilöt! Olen saanut viestejä, jotka tarjoavat omia ohjeita, että muuttaa suomalaisten ruokatottumuksia. Minua on pyydetty Ideakeittiön cupcakes kilpailuun mukaan. Voitin Pauligin Makuparin kilpailussa Cupsolon laitteen ja minua on otettu HOK-Elannon ruokaterveiset listalle. Muuten molemmat (Paulig ja HOK-Elanto) ovat 2012 Desingpääkaupunki yhteistyökumppanit ja me Pääkaupunkiseudulla elämme designpääkaupunkivuotta. Helsingin kaupunki on saman tapahtuman johdosta lähettänyt minulle sähköpostia, mistä uskon että jatkossa jos elämä suo tulee tähän postausta. Ja tietenkin monet verkkokaupat ja ruokakurssien järjestävät lähettävät minulle postia. Kiitos teille kaikille! Te kaikki olette tuoneet piristystä ja uusia ajattelusuuntia minun elämään.

Blogger uusii keväällä blogipohjaa. Uudessa pohjassa näkee tekstien näyttökertojen määrän. Blogissa on tosi monta ruoka-ohjetta, millä on 300-600 näyttökertaa. On 13 hittiohjetta, millä on 700-3000 näyttökertaa. Suurin osa huomiota saanut ohjeista (300-3000 näyttöä) on tavallista perusruokaa tai helppoja leivonnaisia. Eli perusruokaa pöytään ja juhlaksi helppotekoinen kakku sekä cocktailpaloja! Vielä numeroista. Vasta keväällä 2012 sain blogiin Linkwithin gatget’n laitettu, mikä nostaa tilastossa katselukertojen määrää. Olkoon sanottu, että ihan loputtomiin niitä klikkauksia ei lasketa. Siinäkin on raja. Pystyn tekemään noin 8-10 postausta kuukaudessa ja se tuo blogiin noin 7000-8000 katselukertaa. Alkaen elokuusta 2011 on blogi kaksikielinen. Se on aiheuttanut jonkunlaista ihmettelyä, koska kaikki blogilistat johon Suomessa ja Eestissä olen pyrkinyt, ei ole ottanut blogia omalle listalle. Tuplakiitos kaikille suvaitsevaisille blogilistojen ylläpitäjille, jotka ovat ottaneet blogin listalle! He ovat blogissa myös näkyvissä. Blogi on kaksikielinen ja suunnattu kahden maan lukijoille. Blogissa käytetyt raaka-aineetkin pitäisivät olla pääsääntöisesti kaikille saatavilla.

Blogin ympärille on kertynyt aika laaja ystäväpiiri, toiset bloggaajat, ja he ovat muuttuneet hyvin tärkeäksi osaksi minun elämää. Käyn silloin tällöin katsomassa heidän blogissa heidän tekemisiä ja on tunne ihan kuin kävisi tutuilla kylässä. Sellaisiakin ihmeitä saa bloggaus aikaan. Kiitos teille, että olette olemassa!

Kun katsoin blogin ruokahittejä tuli silmien eteen visio, että tarjonta on löytänyt kysynnän tai päinvastoin. Voisin spekuloida, että blogin lukijaprofiili on muodostunut tai muodostumassa. Kiitän kaikkia lukijoita, koska teidän ansiosta on minulle tapahtunut monia hyviä asioita ja vaikka internetmaailmassa voi olla ”kasvoton”, jokainen ”klik” on hyvin paljon blogille kasvoa antavaa ”klik”! Olen ottanut teidän ”klikit” huomioon sekä olen jo muuttanut omaa postaussisältöä sen perusteella. Eli tässä tulivat samassa strategiat, konseptit, kehityssuunnat jne. Lautasellesi on teidän arjessa ja juhlassa mukana helppotekoisella selkeälinjaisella kotiruoalla sekä raaka-ainet ovat pääsääntöisesti saatavilla lähikaupassa. Tämä työ tässä jatkuu, ideoita riittää ja lautanen täyttyy hyvistä mauista myös jatkossa, vaikka kesällä pidän lomaa ja vähän hiljaisempi täällä tulee olemaan. Pidä sinäkin kesälomaa ja lepää hyvin. Voisula

***Sinu taldrikule blogi täitis 13.6.2012 2 aastat. Käsisin vaatamas, mida ma kirjutasin blogi 1-aastase sünnipäeva puhul. Kirjutasin siis, et tahan minna iseseisvalt kôndima. See on juhtunud ônnestumiste ja ebaônnestumiste kaudu ning nüüd on selline iseseisev tunne. Kirjutasin aasta tagasi midagi blogi konseptist ja süvendumisest. On juhtunud see, et olu on mind ise paika pannud. Ma ei vôi hüpata üle oma varju. Olen tööl käiv pereema, kes argipäeviti pöörleb oma oravarattas: laps lasteaeda, tööle, last ära tooma ja lähipoe kaudu koju süüa tegema. Nädalavahetustel saan rohkem olla. Esimesel blogiaastal olin Anthony Bourdaini môju all, olin veel lapsega kodus, vaatasin televiisorist kokasaateid, valmistasin rahvustoite ja tegin endale huvitavaid toidukatsetusi. Seda aega ei saa kahetseda, sest näen blogi statistikast, et üsna sageli tullakse blogisse otsingusônade all ”eesti köök” jne. Teisel blogiaastal olen ôppinud kôike planeerima, mis on kergendanud märkimisväärselt kogu elu. Bloggamisest on tulnud rutiin ja on arenenud näkemus blogist. Mina pildistan siis kui pere peseb käsi enne söögilauda istumist. Toidupiltide lavastamine on minule haruldane vôimalusi. Toidu, mida valmistan, peab sööma ära. Ainult jäägid viime tagaôuele lindudele.

Kuigi pöörlen oma väikse elu oravarattas olen pannud tähele imelisi asju. Enne kôike on juhtunud need oma môtetes. Toorainetest ja toidust on tulnud minule väga isiklik asi. Mida kôike ei môtle toidutegemise ajal! Sellega areneb kodukootud elufilosoofiks ja maailmaparandajaks. Nüüd olen 2 aastat pildistanud toitu ja koduarvutil pildikäsitlusprogrammiga parandanud pilte. Sain oma abikaasalt suure ekraaniga arvuti (suur, suur tänu!), mis toob toidu ja toorained nüassidena veelgi täpsemalt esile. Sellises protsessis areneb vägisi esteediks. Piltidest ôhkub otsest vaimset dimensiooni, sest toit räägib ja seda ei vôi olla kuulamata.
Mina olen üha enam keskendunud sellele, mida tahan toidu kaudu esile tuua? Mis on selle asja môte? Ja see peab olema hea! See on pidev arenguprotsess. Olen väga palju ôppinud oma suurelt iidolilt Martha Sterwartilt, kes on muu hulgas ka väga praktiline inimene. Minule meeldivad ka meie läänenaabrite kokandussaated ja blogid. Seal näeb väga läbimôledud esitlusstiili. Kuidas mina olen ônnestunud ja tulen ônnestuma, seda otsustavad lugejad.

Olen saanud huvitavat posti. Sotsiaalse meedia uurijad on lähestunud mind. Olen vastanud pro gradu-uurimise küsitlusele toiduainete ökoloogilise jalajälje märkidest, kus uurimuse objektiks olid toidublogisid pidavad inimesed. Olen saanud erinevalt poolt posti, kes pakuvad oma retsepte, et muuta soomlaste toitumisharjumusi. Mind on kutsutud Ideeköögi cupcakes vôistlusele. Vôitsin Pauligi Maitsepaari vôistlusel Cupsolo kapslimasina ja mind on vôetud HOK-Elanto toidutervituste nimekirja. Muideks môlemad (Paulig ja HOK-Elanto) on 2012 Designmaailmapealinna koostoopartnerid ja me Soome pealinnapiirkonnas elame designpealinnaastat. Helsingi linn on sama sündmuse puhul saatnud minule posti ja usun, et kui elu annab tuleb ka sellest tulevikus postitus. Ja muidugi weebipoed ja toiduvalmistamise kursuste korraldajad saadavad minule posti. Suur tänu teile kôigile! Olete toonud minu ellu palju pônevust ja uut môtlemisainet.

Blogger uuendas kevadel oma blogipôhja. Uues blogipôhjas näeb tekstide vaatamise kordi. Üllatasin suuresti kui käisin numbreid vaatamas. Blogis on väga palju retsepte, millel on 300-600 vaatamiskorda. Sellepärast otsustasin tuua selle postituse lôpuks ära 13 retsepti, millel on 700-3000 vaatamiskorda. Pea kôik need retseptid on tavaline igapäevane toit vôi lihtsad küpsetised. Ehk teisiti, tavalist toitu lauale, pidulikuks sündmuseks lihtne tort ja väikseid suupisteid! Rahvas on avaldanud oma arvamust. Veel numbritest. Alles kevadel 2012 sain blogisse pandud Linkwithin gatget’i, mis tôstab statistikas blogi vaatamiste hulka. Nende klikkimiste arvestamiselgi on oma piir. Suudan teha 8-10 postitust kuus ja see toob blogisse 7000-8000 retseptide vaatamiskorda. Te Eestis naudite väga suurtest lugejahulkadest blogides. Soomes minu arust nii suuri lugejate hulkasid blogides ei ole. Soomes on ka väga palju toidublogisid ja toiduretsepte avaldavaid erinevaid väljaandeid, nii et siin käib üsna pingeline vôistlus lugejate tähelepanu eest. Alates augustist 2011 on blogi kakskeelne. See on tekitanud imestamist, sest kôigile Eesti ja Soome toidublogide listidele, kuhu olen pürginud, blogi ei ole vôetud. Sellepärast topelt tänud nendele sallivatele blogilistide pidajatele, kuhu Sinu taldrikule on vôetud. Need on nähtaval minu blogis. Blogi on kakskeelne ja suunatud môlema maa lugejatele ning blogis retseptides kasutatud toorained peaksid olema kättesaadavad nii soomlastele kui eestlastele.

Blogi ümber on kogunenud üsna lai sôpruskond, teised blogijad, ja nemad on muutunud minu elu väga tähtsaks osaks. Käin vahetevahel vaatamas, mida nad oma blogis teevad ja on tunne kui käiks neil külas. Selliseid imesid bloggaus teeb. Suur tänu teile, et te olete olemas!

Kui vaatasin oma blogi toiduhitte, tuli silmade ette nägemus, et pakkumine on leidnud nôudluse vôi vastupidi. Vôiksin spekuleerida, et blogi lugejaprofiil on kujunemas vôi kujunenud. Tänan kôiki lugejaid, sest teie pärast on minule juhtunud mitmeid häid asju ja kuigi internetmaailmas vôib olla ”ilma näöta”, on iga klikkaus väga palju blogile oma nägu andev klikkaus! Olen vôtnud juba teie klikkimised arvesse ning olen juba muutnud postituse sisu selle järgi. Ehk nüüd tulid tekstis esile blogi starteegiad, konseptid ja arengusuunad jne. Sinu taldrikule on teie argipäevas ja pidudes alati kaasas lihtsa ja lööva selgejoonelise koduse toiduga ning toorained on peaasjalikult saadaval lähipoes. Töö siin jätkub, ideesid piisab ja taldrik täitub headest maitsetest ka tulevikus, kuigi suvel pean puhkust ja veidi vaiksem siin saab olema. Pea sinagi puhkust ja puhka hästi. Voisula

Täässä blogin ruokahitit alusta alkaen 31.12.2011 saakka satunaisessa järjestyksessä (700-3000 näyttökertaa):

Siin blogi toiduhitid algusest alates kuni 31.12.2011 suvalises järjekorras (700-3000 vaatamaiskorda):

Suklaa-babaanikakku
Maustesilakat 1/3
Pizzakierteet
Lihaseljanka ½
Lihaseljanka 2/2
Cocktailpalat Sinivalkoinen makuhetki
Muumikakku ½
Perinteinen kermainen lohikeitto
Cockatilpalat Lintupesä
Porsaan BBQ grillikylki
Kanafilee kermakastikkeessa – Kanafilee koorekastmes
Jauhelihapullat - Hakklihapallid
Helpot suklaakeksit – Lihtsad shokolaadiküpsised

Vuoden 2012 nousevad hitit:
Aasta 2012 tôusvad hitid:

Cocktailpalat naudan kielestä – Suupisted veise keelest
Pauligin Makupari kilpailu ½ Pauligi Maitsepaar vôistlus 1/2
Sinihomejuustolla täytetyt kanafileet – Sinihallitusjuustuga täidetud kanafileet
Nopea toffeenmakuinen mansikka-raparperipiiras – Kiire iirisemaitseline maasika-raparperipirukas

12 kommenttia:

 1. Onnittelut 2-vuoden taipaleesta ruokablogien maailmassa! Kivan jutun olit kirjoittanut :)

  Paljon intoa jatkossakin bloggailuun ja oikein hyvää tulevaa kesälomaa!!

  VastaaPoista
 2. Onnittelut 2-vuotiaalle, ja kiitos siitä, että kirjoitat myös eestinkielellä.
  ~jemmiina~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinullekin paljon! Kiva on kun pidät siitä, että blogi on kaksikielinen. Olen saanut omilta tutuilta myös positiivista palautetta juuri siitä, että blogi on kaksikielinen. Mielestäni se yhdistää omalla tavalla jonkun verran sukulaiskansoja ja antaa mahdollisuuteen kurkata toisen keittiöön.

   Poista
 3. Paljon onnea kaksivuotiaalle :)
  Käytko muuten miten paljon virossa ravintolassa? Sellainen sarja jossa esiteltäisiin hyvää perusruokaa tarjoavia virolaisia ravintoloita olisi kiintoisa ainakin minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle! Kysyn puolisolta, minkälaisia virolaisia perusruokapaikkoja hän suosittelee, koska hän on käynyt minusta enemmän Virossa ulkona syömässä. Kiva kun sinulta tulee sellainen arvostelusarjaa myös Virosta. Kirjoitan sinulle myöhemmin.

   Poista
 4. Õnnitlused sünnipäeval ja edu kakskeelse blogi pidamisel.

  VastaaPoista
 5. Toivottelen näin myöhässä paljon onnea herkulliselle blogillesi. Blogiasi on ilo lukea....käyn kyllä aina katsomassa päivitykset, aina ei vaaan tule kommnentoitua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei ole myöhäistä aikaa. Kiva kun blogini lukeminen tuottaa iloa... Ei haitta kun aina ei ehdi kommentoimaan, en minäkään aina ehdi.

   Poista
 6. Minäkin täällä vähän myöhässä ONNITTELEN! Tänne on aina kiva tulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! Muistan aina, että sinä olit yksi ensimmäisiä joka jätti tänne kommentin. Sitten tajusin, että jos haluan tänne lisäkommentteja, pitää itsekin ahkerasti käydä kommentoimassa.

   Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...