perjantai 8. kesäkuuta 2012

Hyvällä maulla on muotonsa – Heal maitsel on oma kuju

FIN Helsinki on yhdessä Espoon, Kauniaisten, Vantaan ja Lahden kanssa vuoden 2012 maailman Designpääkaupunki. HOK-Elanto on World Design Capital Helsinki 2012 pääyhteistyökumppani. Lautasellesi ruokablogi sai jo viime vuoden lopussa HOK-Elannolta sähköpostia, missä ilmoitettiin minulle, että blogi on otettu toisten aktiivisten ruokablogien joukossa HOK-Elannon postituslistalle sekä HOK-Elanto lähettää designvuoden aikana muutaman kerran ruokaterveisiä tapahtuman merkeissä. Suuri kiitos HOK-Elannolle siitä, että Lautasellesi blogi on otettu ruokaterveiset-listalle!

EST Helsingi on üheskoos Espoo, Kauniaise, Vantaa ja Lahtiga aasta 2012 maailma Desingpealinn. HOK-Elanto on World Design Capital Helsinki 2012 peakoostööpartner. Sinu taldrikule blogi sai juba eelmise aasta lôpus HOK-Elantolt maili, milles minule teatati, et blogi on vôetud teiste aktiivsete toidublogidega HOK-Elanto postitusnimekirja ning HOK-Elanto saadab designaasta jooksul môned korrad toidutervitusi selle sündmuse puhul. Suur tänu HOK-Elantole selle eest, et Sinu taldrikule blogi on vôetud toidutervituste nimekirja!FIN Designvuotta on kulunut nyt puoli vuotta ja olen saanutkin muutaman kerran ruokaterveisiä HOK-Elannolta. HOK-Elanto on omien yhteistyökumppanien kanssa tuonut markettien hyllyille takuuvarmoja hittituotteita designpakkauksessa sarjassa Hyvällä maulla on muotonsa. Kaikki tuotteet ovat tuotettu eettisesti perinteitä kunnioittaen tai sitten hyvin modernilla tavalla sekä niillä kaikilla on kaunis pyöreä muoto. Voit itse käydä lukemassa HOK-Elannon sivulta tarkemmin Design-herkuttelua! alta, miten he omia tuotteita kuvaavat. Minä kirjoitan tänne muutaman kommentin meidän perheen ajatuksista, mitä tuotteet ovat meissä herättäneet. Olemme ehtineet nauttia niitä aika monta kertaa, koska niistä on tullut meidänkin perheen hittejä.

EST Desingaastat on kulunud pool aastat ja olengi saanud môned korrad toidutervitusi HOK-Elantolt. HOK-Elanto on oma koostööpartneritega üheskoos tootnud marketite riiulitele kindlaid hititooteid desingpakendites, mille edu on karanteeritud ostjate hulgas sarja all Heal maitsel on oma kuju. Kôik tooted on toodetud eettiliselt pärandit austades vôi siis väga modernselt ning kôigil on ilus ümar kuju. Kui sinul soome keel sujub, siis vôid käia lugemas HOK-Elanto lehelt Design-herkuttelua! (Desing-maiustamine!) alt, kuidas nemad oma tooteid kirjeldavad. Läheks liiga pikaks tôlkida siia sônasônalt eesti keelde need kirjeldused ning ka tooted on Eestis elavatele eestimaalastele tundmatud. Mina kirjutan siia postitusse môned kommentaarid meie pere môtetest, mida tooted meis äratasid. Oleme jôudnud nautida neid üsna mitu korda, sest neist on tulnud ka meie pere hitid.FIN Tasangon kaneliässät. Sopivasti kovat ja rapeat pikkuleivät, mitä on hyvä syödä kahvin kanssa. Yllättävän ehjinä säilyneet paketeissa. Napakoita. Sopivasti kanelia ja sokeria, ihana herkullinen tuoksu. Pikkuleivät ovat isossa paketissa, mikä on hyvä, koska ei ole pelkoa, että ne niin pian loppuvat.

EST Tasango kaneeliässad. Sobivalt kôvad ja rabedad küpsised, mida on hea süüa kohvi kôrvale. Üllatavalt tervena säilunud pakendis. Krôpsakad. Sobivalt kaneeli ja suhkrut, suurepärane meeldiv lôhn. Küpsised on suures pakendis, mis on hea, sest siis ei ole kartust, et need liiga ruttu otsa saavad.FIN Alkuperäinen kaurakakku. Se on Elannon omasta uunista. Sitä meidän lähikaupassa leipähyllyllä aina ei löydy, mikä kielii siitä, että kaurakakku on kovassa suosiossa kuluttajapiirissä. Minulla on onnistunut sitä kuitenkin muutaman kerran ostaa. Kaurakakku on koko meidän perheen takuuvarma suosikki! Se on tasapainoisesti pehmeä, kuohkea ja karkea. Vatsa kiittää sinua kaikista rasvahapoista, useista vitamiineista, kivennäis- ja hivenaineista, mitä siitä moniviljaleivästä saat. Kaiken lisäksi miellyttävä viljan tuoksu, mikä leivästä tulee. Siitä on hyvä valmistaa välipalavoileipä tai syödä noin vaan kylmän maidon kanssa.

EST Algupärane kaeratort. See on Elanto omast ahjust. Seda meie lähipoe leivariiulil alati ei ole, mis kôneleb sellest, et kaeratort on suures soosingus kulutajate hulgas. Minul on ônnestunud seda siiski môned korrad osta. See on kogu meie pere kindel lemmik! See on tasakaalukalt pehme, kohev ja karge. Kôht tänab sind kôigi nende rasvahapete, mitmete vitamiinide ja mineraalainete eest, mida see mitmeviljaleib sisaldab. Kôigele lisaks meeldiv viljalôhn, mis sellest leivast tuleb. Sellest on hea valmistada vôileib ooteks vôi süüa lihtsalt sellisena külma piimaga.FIN Alkuperäinen Eloleipä, mikä on hapanjuureen tehty ruisleipä. Se on toinen leipä Elannon omasta uunista. Sen ainesluottelo on lyhyt: ruisjauhot, hiiva, vesi ja ruokasuola, mikä todistaa sen, että hyvä on myös yksinkertainen. Siitä tuli minun lempiruisleipä, koska sen ruisleivän maku on juuri sopivasti ”oikean ruisleivän” makuinen, koska se ei ole liian vahva ja päällekäyvä. Ruisleivän syömisen jälkeen on vatsassa miellyttävä olo. Sen kuori on juuri sopivasti kova, niin että siitä on hyvä pureskella paloja. Se on kaunis ja siinä on hyvä maanläheinen viljan tuoksu. Koti ja viljapellot kutsuvat!

EST Algupärane Eloleib, mis on juuretisse tehtud rukkileib. See on teine leib Elanto omast ahjust. Selle ainete nimekiri on lühike: rukkijahu, pärm, vesi ja toidusool, mis tôestab seda, et hea on ka lihtne. Sellest tuli minu lemmikrukkileib, sest selle rukki maitse on just sobivalt ”ôige” maitse minule, sest see ei ole liiga vägev ja pealekäiv. Rukkileiva söömise järel on kôhus meeldiv tunne. Selle koor on just sobivalt kôva, nii et seda on hea hammustada. Eloleib on ilus ja sellel on hea maalähedane vilja lôhn. Kodu ja viljapôllud kutsuvad!FIN Sipoolainen saunapalvikinkku. Se on minun puolison ehdoton suosikki. Mikä savun tuoksu on kinkulla! Se tarttuu sormiin ja sormissa on vielä myöhemmin sitä ihanaa tuoksua. Kinkun viipaleet ovat kuivat ja mureat, koska kinkkua ei ole keinotekoisesti vesitetty. Se lause tuotekuvauksessa aiheutti minussa kyllä hieman ironiaa, koska minkälaiseen valoon se laittaa monet toiset kinkut leikehyllyssä?! Nostan hattua Pajuniemi Oy:lle, joka on tuottanut tämän kinkun, koska raaka-aineena on käytetty vain kotimaista sianlihaa, joka tulee hyväksytyiltä ja tarkan valvonnan alaisilta tiloilta. Se on meidän perheelle hyvin tärkeä tieto, koska me olemme omalla tavalla eläinsuojelijat. Kaikkien shokkidokumenttien näkemisen jälkeen sikatiloilta on niin hyvä ja turvallista tietää, että joku jossain välittää…. Tämä ihana raaka-aine herättää tietenkin ideoita valmistaa siitä herkkua… Kuvassa kuitenkin vaan esittelen tuotetta Iittalan designvuoden kunniaksi valmistetulla lautasella, millä on Suomen karttakuva. Tämä on oiva mahdollisuus osoittaa, mihin suuntaan haluaisin koko Suomen lihateollisuuden kehittyvän….

EST Sipoo saunasuitsusink. See on minu abikaasa suur lemmik. Milline suitsu lôhn on singil! See jääb pikaks ajaks sôrmedele. Singi viilud on kuivad ja muredad, sest singile ei ole kunstlikult lisatud vett. See lause toote kirjelduses tegi mind veidi irooniliseks, sest millisesse valgusesse see paneb mitmed teised marketite riiulil olevad singid?! Tôstan mütsi ja kummardan Pajuniemi Oy:le, kes on valmistanud selle singi, sest tooraina on kasutatud ainult kodumaa sealiha, mis tuleb heakskiidetud ja range kontrolli all olevatest sigalatest. See on meie perele väga tähtis teada, sest me oleme omamoodi loomakaitsjad. Soomes on näidatud shokidomumentaalfilme mh. sigalatest, kus loomad elavad ôudsetes tingimustes, oma sônniku sees, vigastatud, haiged, liiga väikses sôimes jne. Hea on teada, et keegi kusagil hoolitseb ka tapasigade hea elu eest… Toorainena on see sink muidugi suurepärane ning kohe tuleb ideesid, mida sellest vôiks valmistada… Pildil esitlen singirulle desingaasta auks Iittala poolt turule toodud taldrikul, millel on kujutatud Soome kaart. See on vôimalus avaldada oma arvamust, kuhu suunda tahaksin kogu Soome lihatööstusel arenevat….FIN Pandan lakritsa. Eestiläisenä minä en ole kovin suuri laktritsan ystävä. Pakko on kuitenkin toteaa, että tämä lakritsa on todella ilmava ja pehmeä niin koostumukselta kuin maulta. Jokainen lakritsapala on kaunis dekoratiivinen esine. Panda Natural -lakritsi on valmistettu käyttäen luontaisia aromeja, ilman säilöntäaineita ja värejä. Tämän lakritsan syöminen on esteettinen elämys ja niitä voikin aika reippaasti napostella vaikkapa lehtien lukemisen lomassa sohvalla. Huomioi se, että lakritsa on Iittalan designvuodeksi valmistetussa kulhossa. Kulholla on näkyvissä Olavi Virran kuva (Katso koko sarjaa HOK-Elannon sivulta Design arjessa mukana alta).

EST Panda lagrits. Eestlasena mina ei ole eriti suur lagritsasôber. Peab küll ütlema, et see lagrits on tôeliselt ôhuline ja pehme nii oma koostiselt kui maitselt. Iga lagritsatükk on väike dekoratiivne ese. Panda Natural-lagrits on valmistatud looduslikest aroomidest, on lisaainete ja toiduvärvide vaba toode. Selle lagritsa söömine on esteetiline elamus ja neid vôibki tublisti süüa kasvôi lehe lugemise ajal diivanil. Pane tähele, et lagrits on Iittala designaastaks valmistatud kausis. Kausi peal on soome legendaare populaarlaulude laulja Olavi Virra pilt. Olavi Virta vôib vôrrelda Raimond Valgrega vôi Georg Otsaga Eestis. (Vaata ka nôudesarja HOK-Elanto lehelt Desing arjessa mukana (Desing argipäevas kaasas)alt).FIN Varmasti on HOK-Elannolla tulossa lisää designtuotteita ja ruokaterveisiä bloggaajille. Minua viehättää se ajatus, että niiden tuotteiden ostamisen kautta voi tavallinen ihminen/kuluttaja osallistua designvuoteen. Hinta-laatusuhteella on tärkeä rooli tuotteiden ostamisen valintapäätöksellä sekä siinä sarjassa hinta on kohdalla. Kaiken eniten tykkään siitä suunnasta, mikä on tuotu esille, koska se muistuttaa meidän juurista ja luonnonläheisestä elämäntavasta. Tärkein on se, että desingtuotteita voi ostaa maan jättimarkketiketjusta, missä suuret ihmisjoukot tekevät omia päivittäistavaraostoksia. Eli volyymi on hyvin merkittävä. Siinä on tuottajan ja myyjän vastuuta ja ihana on olla kuluttajana siinä vastuussa mukana vaikuttamassa tuotteiden tuottamisen tapaa. Paremmin on kertonut sen HOK-Elanto itse: Avoimuus, innovatiivisuus, käytettävyys, kestävä kehitys ja yhteistyö. Niitä me tavoittelemme. Me uskomme, että hyvä design tekee maailmasta paremman. Meille kaikille.

EST Kindlasti on HOK-Elantol tulemas lisa desingtooteid ja toidutervitusi bloggaajatele. Minule meeldib se idee, et nende toodete ostmise kaudu vôib tavaline inimene/klient osaleda desingaastas. Hinna ja kvaliteedi suhtel on tähtis osa toodete ostmisel ning selles sarjas on hind sobiv. Kôige rohkem mulle meeldib see toodete suund, sest see meenutab meile meie juuri ja looduslähedat elu. Tähtsam on see, et neid vôib osta maa suurest hiigelmarketiketist, kus suured inimeste hulgad teevad iga päev oma igapäevaste toiduainete oste. Ehk teisiti, müügi ja ostumaht on väga tähelepanuväärne. Selles on tootja ja müüja vastutust ja ostjana on tore olla selles vastutuses osaleja. Paremini on seda öelnud HOK-Elanto ise: Avatus, innovatiivus, kasutatavus, pidev arendamine ja koostöö. Need on meie eesmärk. Me usume, et design teeb maailmast parema. Meile kôigile.FIN Maistuvaa Designvuotta teille kaikille!

EST Maitsvat Desingaastat teile kôigile!

2 kommenttia:

 1. Onnittelut blogisi saamasta huomionosoituksesta!
  Herkullisia ja inspiroivia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se on tunnustus blogille ja samaan aikaan blogin lukijoille, koska aika paljon lukijoiden ansiosta tänne postia tulee. Muuten ruokaterveiset-lista ei ole ainoa. Blogi on saanut aika monta asia-postia. Yritän pikkuhiljaa niitä purkaa ja reagoida niille. Kohta blogi täyttää 2 v. Yritän kirjoittaa jonkunlaisen järkevän yhteenvedon siitä ajasta ja antaa raportin siitä, mitä kaikkea on tapahtunut.

   Lyhyesti - kiitos, lukijat!

   Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...