keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Makkarakastike - Vorstikaste


FIN

Pistän marraskuun viimeiseksi postaukseksi vielä makkarakastikkeen, koska syksyllä tein niitä jauheliha-nakkikastike ja lihapullakastike postauksia sekä tilastoista näen, että usein ihmiset etsivät niitä ohjeita. Se on ymmärrettävää, koska se on meidän perusruokaa. Vaikka jouluaika koputtelee jo ovelle, en halua sitä postausta siirtää ensi vuoden puolelle.

4-6 annosta

Valmistusaika 25 minuuttia


580 g HK:n Sinistä Lenkkiä / tai muuta lenkkimakkaraa
n.75-100 g voita
3 isoa rkl vehnäjauhoja
1 lihaliemikuutio
pippurisekoitusta
vettä / voi lisätä myös maitoa tai kermaa
rypsiöljyä


Leikkaa lenkkimakkarasta kuutiot ja ruskista niitä kuumalla öljypannulla.

Sulata voi ison kasarin pohjassa sekä ruskista vehnäjauhot voissa. Rasva-jauhot sekoituksella pitää olla sosemainen. Nosta kasari hanan alle, anna valua suoraan hanasta kylmää vetää kasariin ja sekoita muovivispilällä (toki voi olla teräsvispilä myös, minulla on vaan arvokas teflonkasari ja en halua sitä naarmuttaa) nopeasti kastiketta kasarissa, että siitä tulisi tasainen. Lisää vettä sen verran, että kastike tulee sopivasti sakea. Ruskean kastikkeen tekeminen on sellaista tunneperäistä ja intuitiivista ruoan valmistamista, kokin aisti sanoo sen, milloin kastikkeen koostumus on oikea.

Nosta kasari takaisin hellan kuumalle levylle, lisää ruskistetut makkarakuutiot, pippurinsekoitusta ja lihaliemikuutio sekä anna kastikkeella poreilla keskilämmöllä muutaman minuutin.
Voit lisätä hienonnettua persiljaa, ruohosipulia tai kevätsipulia.

Tarjoile kastiketta keitettyjen perunoiden tai perunamuusin ja salaatin kerä.

Tarjoiluehdotus: Kotiruoka, pääruoka, lapsille.

+++++



Pistan siia novembrikuu viimaseks postituseks veel vorstikastme retsepti, sest sügisel tegin neid hakkliha-viineri- ja hakklihapallikaste postitusi ning statistikast näen, kuidas sageli inimesed otsivad neid retsepte. See on arusaadav, sest see on meie pôhitoit. Kuigi jôuluaeg on juba peale tulemas, ei taha ma seda postitust lükata järgmisele aastale.


EST

4-6 portsjonit

Valmistamise aeg 25 minutit


580 g HK:n Sinist keeduvorsti / vôib olla muu keeduvorst
75-100 g vôid
3 suurt sl nisujahu
1 lihaleemekuubik
piprasegu
vett / vôib lisada piima vôi koort
rüpsiôli
vôib olla peenestatud peterselli, murulauku vôi rohelist sibulat

Lôika vorst kuubikuteks ja pruunista need kuumal ôlipannil.

Sulata suure madala kastruli pôhjas vôi ning pruunista selles jahu. Rasva-jahusegul tuleb olla püreetaoline. Tôsta kastrul kraani alla ja anna joosta otse kraanist kastrulisse vett ja sega plastmassvispliga (vôib muidugi ka terasvispliga, aga minul on kallis teflonkastrul ja ma ei taga sellele kriimustusi) kiiresti kastet, et sellest tuleks tasane ja ühtlane. Anna joosta nii palju vett, et kaste tuleb sobivalt paks. Pruuni kastme tegemine on selline tundega ja intuitiivne toidu valmistamine, koka sisemine tunne ütleb, kuna kastme koostis on sobiv.

Tôsta kastrul tagasi pliidi kuumale plaadile, lisa pruunistatud vorstitükid, piprasegu ja lihaleemekuubik ning anna kastmel haududa keskmisel kuumusel môned minutid.

Vôid lisada hakitud peterselli, murulauku vôi rohelist sibulat.

Paku viinerikastet keedetud kartulite, kartupudru ja salatiga.

Serveerimise ettepanek: Kodutoit, pearoog, lastele.

10 kommenttia:

  1. Makkarakastike on vaan niin hyvää. Tulee nälkä kuvaa katsoessa.

    Terveisin Maiju

    VastaaPoista
  2. Soosiohjeesi tulee taatusti parhaaseen saumaan ennen joulua.
    Kaikki eivät ole saaneet kotonansa harjotellen heilutella soosikauhaa ja appaa perheen perinne keittotaitoa.
    Lapset/nuoret harjoittelevat niin ruoan valmistus kestää ja tulee paljon sotkua.
    Tällaisen kohtalon sai aikanaan ex'äni pikkusisko ja vävykin on päässyt soosikauhan varteen vasta aikuisiässä.
    Pikkusisko kokkasi meillä teininä eräänkin kerran. Kysäisi ensin voisiko kokeilla sellaista eli tällaista ruokaa.
    Molemmat tekevät innolla ja sydämenpalolla herkullista ruokaa.
    Kuopus on kokki koulutukseltaan ja gourmee on oma lajinsa, mutta sipuliteemakkarasoosia pyytää aina silloin tällöin äipän tekemänä ...
    tee soosia paljon XD.
    Herkullisia unia!

    VastaaPoista
  3. Onpas taas niin maukkaan näköinen annos.

    VastaaPoista
  4. Hei Maiju, Tupu ja Tarina! Makkarakastike on yksi maailman parhaista kastikkeista. Sitä voi vähän säveltää omalla tavalla, ketsupilla, kermalla – mausteilla. Ensi vuonna teen ainakin yhden eestiläisen kastikkeen, koska tilastoista olen huomannut, miten etsitään eestiläistä jauhelihakastiketta. Se on melkein sama, mutta ei ihan sama. Kiva kun on internet olemassa, kaikentasoiset kokit ja aloittelijat saavat ruoka-ohjeita. Ihmisten elämät kulkevat eri teitä. Teille kaunista kohta alkavaa adventtiaikaa!
    Makkarakastiketta on hyvä syödä ennen jouluherkkuja.

    VastaaPoista
  5. Tere teadmised! On küll mônus toit, sööd ja kôht saab kohe korralikult täis. Soomes tehakse veidi teisiti vorstikastet, aga pôhimôte on sama kui Eestis.

    VastaaPoista
  6. Eestis ei tee kohe mitte keegi niimoodi kastet. Veider niisugust kuva teistele anda Soomes. Veidi võiks üle vaadata ka oma tõlkimist ühest keelest teise.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vorstikaste ja muud (viineri- ja hakklihakaste, hakklihapallid kastmes) on kodune pôhitoit nii Eestis kui Soomes. Variante neist on lôpmatult. Mina rôhutasin seda, et vorstikaste kastmena on pôhitoit, ei seda, kuidas see on valmistatud. Mäletan, et see oli minu üllatuseks populaarne postitus ja palju lugejaid oli ka Eestist. Vorstikaste kastmena huvitab inimesi. Google Eesti otsingust ”vorstikaste” alt vôib näha milliseid retsepte sellest leidub Eestis, loe ja imesta. Ehk nüüd vähemalt üks inimene Eestis on valmistanud nii seda kastet. Bloggaus on retseptide jagamist, kaasajal saab palju môjutusi retseptidele.

      Poista
    2. Anonüümsus on eestlaste seas kahjuks väga levinud ja eriti siis kui midagi negatiivset öelda on.

      Mina ka ei tea, et kraanist vett peale lastakse kuid kooliajast mäletan, kuidas klassiõe ema tegi kastme kartulikeeduvedelikuga. Lisas vaid veidi piima. Seda tehti kahel põhjusel, kokkuhoid ja maitse.
      Mulle väga meeldis.

      Poista
    3. No jah, oma môtteid vôib avaldada ja sellel korral kommentaari kustutamise künnus minul veel ei ületunud. Kindlasti ongi nii, et kôigile ei meeldi, mida ja kuidas ma kirjutan ja need toidud, mida valmistan. Muidugi vôib jätta teistsuguseid kommentaare kui ainult kiitvaid ja ülistavaid, aga kui midagi on parandatavat öelda, siis tahaks, et need oleksid arendava ja ettepaneku suunaga. Soome keeles "rakentavia". Mina pean oma blogi harrastuspôhjalt ja kirjutan tekste vabal ajal, varahommikul vôi hilisôhtul, see ei olegi midagi sügavanalüütilist teksti.

      Kastmest: ei ole kuulnud, et kartuli keeduvett kastmele lisatakse. Kui me ôega lapsepôlves olime gripis ja kurgud olid haiged, siis hingasime sisse kuuma kartulikeeduvett. Meil ema lisas kastmele piima vôi koorest piima, sest meil oli lehm ja piima pidevalt saadaval. Kui kaste tuli paks, siis veidi vett juurde. Meile ka meeldis.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...