perjantai 11. marraskuuta 2011
Arkinen haukimureke - Argipäevane haugivorm
FIN
Tässä haukimurekkeessa ei ole kermaa, koska joskus pitää arvioita onko kerman käyttö ruoassa aina tarpeellista? Tämä haukimureketaikina on valmistettu jauhelihataikinan periaatteella. Haukimureke tuli murea, maukas ja pikantti. Pikantin maun tekivät sipuli ja pippurit. Valmistin haukimurekkeen kanssa syömiseksi tavallisen paksun maitokastikkeen (50 g voita, 2 rkl vehnäjauhoja, 5 dl täysmaitoa, suola, tilli, ruohosipulia). Sen kanssa tulee haukimurekkeen maku hyvin esille. Söimme mureketta keitettyjen perunoiden kanssa. Seuraavana päivänä paistoin mureketta ja perunoita lisättynä kastike rypsiöljyssä kuumalla pannulla. Oli vielä parempi.
4 annosta
Valmistusaika 45 minuuttia
600 g haukifileetä (ilman nahkaa ja selkäruotoa)
1 keltasipuli tai salottisipulia
2 kananmunaa
0,75 dl korppujauhoja
40 g sulanut voita
rouhittua valko- ja viherpippuria
1 tl suolaa
sitruunamehua
iso nippu hienonnettua ruohosipulia
iso nippu hienonnettua tilliä
10 g voita vuokaan taikinan päälle
voita voiteluun
korppujauhoja
Kuori sipuli ja paloittele se. Leikkaa myös haukifileestä palat. Jauhaa lihamyllyssä tai monitoimikoneessa haukifilee ja sipuli. Valmista kalataikina sekoittamalla kaikki taikinan ainesosat isossa kulhossa.
Voitele kakkuvuoka ja levitä sen sisälle korppujauhoja. Nosta kalataikina vuoan sisälle, painele murekemassaa ja tasoita se. Pane muutama voipala taikinan päälle.
Paista haukimureketta 200 asteessa uunin keskiritilätasolla 30 minuuttia kunnes mureke on pinnalta kauniin ruskea.
Tarjoile haukimureketta keitettyjen perunoiden ja vaalean kastikkeen kera.
Huom! Voi pakastaa.
Tarjoiluehdotus: Pääruoka, kotiruoka.
++++++
EST
Selles haugivormis ei ole rôôska koort, sest vahest peab jälgima, kas see igas toidus on vajalik? See haugivorm on valmistatud hakklihataigna/pikkpoisi pôhimôttel. Haugivorm tuli mure, maitseküllane ja pikantne. Valmistasin haugivormiga söömiseks tavalise paksu piimakastme (50 g vôid, 2 sl nisujahu ja 5 dl täispiima, soola, tilli ja murulauku), et haugivormi maitse tuleks hästi esile. Sôime haugivormi keedetud kartulitega. Järgmisel päeval praadisin vormi ja kartuleid lisatuna kaste, rüpsiôlis kuumal pannil. Oli veel parem.
Soomes süüakse haugivormi Iseseisvuspäeva (6.detsember) ajal, siis lisatakse vormi taignasse koort ja süüakse veel koorekastmega. Nii nagu ütlesin, et vahest peab jälgima koore kasutamist toidulaual argipäevase toidu valmistamise käigus. Pühade ajal vôib topelt koort süüa. Minu arust vôib haugivormi vôib süüa sagedamini kui 1 kord aastas.
4 portsjonit
Valmistusaeg 45 minutit
600 g haugifileed ilma nahata ja selgroota
1 mugulsibul / vôib olla ka salottsibul
2 kanamuna
0,75 dl riivitud saia
40 g sulanud vôid
värskelt jahvatatud valget ja rohelist pipart
1 tl soola
sidrunimehu
peotäis hakitud murulauku
peotäis hakitud tilli
10 g vôid haugivormi peale
vôid tordivormi määrimiseks
riivitud saia
Koori sibul ja tükelda se. Lôika haugifileest tükid. Jahvata hakklihamasinaga vôi köögikombainiga haugi tükid ja sibul. Valmista kalataigen segades suures kausis kôik taigna ained.
Määri tordivormile vôi ja levita selle sisse riivsai. Tôsta kalataigen vormi sisse, vajuta vormimass tihedaks ja tasanda see. Pane môned tükid vôid taigna peale.
Küpseta haugivormi 200 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel 30 minutit kuni vorm on pealt pruunikas.
Serveeri haugivormi keedetud kartulite ja valge piimakastmega.
Tähelepanu! Vôib panna sügavkülma.
Serveerimise ettepanek: Pearoog, kodune toit.
Tunnisteet:
kala,
kala EST,
kodutoit EST,
kotiruoka,
pearoog EST,
pääruoka
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mummuni teki haukipullia silloin, kun olin pikku likka ja ne olivat mielestäni herkullisia.
VastaaPoistaSysteri ei pitänyt niistä, koska ei pidä kalaruoista.
Pikkuhauet pulliksi ja isompi hauki päätyi uunivuokaan riisillä ja luumuilla täytettynä.
Tämä resepti kuuluu pakko kokeilla listalle.
Iloista viikonvaihdetta!
Hei Tarina! Kiva kun pidät hauesta! Minä pidän siitä myös. Meillä kotona marinoitiin paistettu hauki, sitä oli hankala syödä, koska ruotoja oli paljon, mutta maku erinomaista. Uunihauki riisillä ja luumuilla on uutta minulle. Pistän sen vinkin muistiin. Mummojen ohjeet ovat kullanarvoisia. Hyvää uutta työviikkoa ja voimia kaamosaikaan!
VastaaPoistaHei Tarina! Minkälaisia luumuja mummosi laittoi haukeen: kuivattuja vai tuoreita?
VastaaPoista