maanantai 31. lokakuuta 2011

Bataattisosekeitto pekonilla ja sinihomejuustolla - Bataadipüreesupp peekoniga ja sinihallitusjuustuga


FIN

Tämä on yksi yllätyshyvä keitto, sinihomejuusto sopii sen päälle kuin nappi paidan eteen (sinihallitusjuuston vinkki tuli minun puolisolta, suuri kiitos!). Tämäkin on minulla yksi vahinko-onnistumisia ja suuria improvisaatioita vaikka bataattisosekeiton ohjeita on internetissä hyvin monta. Vasta oman keiton syömisen jälkeen kävin muita ohjeita kurkistamassa ja oma ohje tuntuu aina parhaalta, koska siinä on toteutettu oma makuymmärrys.

Alun perin en suunnitellut siitä keitosta lainkaan postausta, koska kaikki ruoat, mitä me kotona syömme, eivät joudu blogiin. Mutta sitten kuin näin annoslautasen ja puolisolta tulivat jo ensimmäiset kehusanat keiton osoitteella, kävin nopeasti hakemassa kameran ja otin siitä pari kuvaa. Keiton ohje on hyvin helppo, se on yksi niistä helpoista ja hyvistä ruoista. Suosittelen lämpimästi!

4 annosta

Valmistusaika 30 minuuttia

1 kg bataatteja
iso pala purjoa
1 lohko juuriselleriä
2 dl kuohukermaa tai ruokakermaa
muskottipähkinää
suolaa

170 g pekonia
murennettua sinihomejuustoa
ruohosipulia
tuorerouhittua mustaa pippuria

Kuori bataatit ja juuriselleri, leikkaa ne ja purjo paloiksi. Lisää bataatti- ja juuriselleripalat kiehuvaan veteen kattilaan ja lisää suola. Kattilassa pitää olla vettä sen verran, että vihannekset ovat sopivasti veden peitossa. Keitä niitä 5 minuuttia hellan keskilämmöllä sekä lisää sitten purjon palat. Kypsennä vihannekset pehmeäksi.

Soseuta sauvasekoitimella kattilassa pehmeät vihannekset keittoveden kanssa tasaiseksi soseeksi. Lisää kerma ja muskottipähkinä. Suolan lisäämisellä ota huomioon se, että pekonissa ja sinihomejuustossa on aika paljon suolaa. Anna sosekeitolla kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä muutaman hetken.

Vihanneksien kypsymisen aikana paista pekonipalat. Leikkaa keittiösakseilla pekoniviipaleista poikittain pienet viipaleet suoraan pannulle ja paista ne omassa rasvassa kuumalla pannulla kullanruskeiksi.

Nosta syvälle lautaselle bataattisosekeittoa, nosta keiton päälle pekoniviipaleita (myös paistorasvaa saa tulla), ripottele sinihomejuustoa ja leikkaa ruohosipulia sekä lopuksi jauhaa mustaa pippuria kaiken päälle. Tarjoile tuoreen patongin kanssa.

Tarjoiluehdotus: Lämmin alkupala.

Tervetuloa minun blogin lukijaksi, Susa!

++++

EST

See on üllatushea supp, sinihallitusjuust sobib selle peale kui nööp särgi ette (sinihallitusjuustu vihje tuli abikaasalt, suur tänu!). Seegi toit on üks kogemata-ônnestusi ja suur improvisatsioon kuigi bataadipüreesupi retsepte on nett täis. Alles oma supi söömise järel käisin vaatamas muude retsepte ja oma retsept tundub alati paremana, sellepärast et selles on teostatud oma arusaamine maitsetest.

Alguses ma ei planeerinud sellest supist teha postitust, sest kôik toidud, mida me kodus sööme, ei jôua blogisse. Aga selle järel kui nägin portsjonitaldrikut ja abikaasalt tulid esimesed kiidusônad supist, käisin kiiresti toomas kaamera ja tegin paar pilti sellest. Supi retsept ise on imelihtne. See on üks neist lihtsatest ja headest toitudest. Soovitan soojalt!

4 portsjonit

Valmistusaeg 30 minutit

1 kg bataate
suur tükk porrulauku
1 tükk juursellesrit (väiksemast juursellest pool)
2 dl rôôska koort vôi toidukoort
muskaatpähklit
soola

170 g peekonit
murendatud sinihallitusjuustu
murulauku
värskelt jahvatatud musta pipart

Koori bataadid ja juurseller, lôika need ja porru tükkideks. Pane bataadi- ja juurselleritükid potti keevasse vette ja lisa sool. Vett peab potis olema nii palju, et köögiviljad on sobivalt vee all. Keeda köögivilju 5 minutit pliidi keskmisel temperatuuril ja lisa porrulôigud. Keeda kôik pehmeks.

Tee saumikeriga potis küpsetest köögiviljadest koos keeduveega püree. Lisa sool ja muskaatpähkel. Soola lisamisel arvesta seda, et peekonis ja sinihallitusjuustus on päris palju soola. Anna püreesupil väiksel temperatuuril tasakesi keeda môni hetk pliidil kaane all.

Köögiviljade keemise ajal prae peekon pannil. Lôika köögikääridega peekoniviiludest pôigiti väiksemad viilud otse pannile ja pare need omas rasvas kuumal pannil kuldpruuniks.

Tôsta sügavale supitaldrikule bataadipüreesuppi, tôsta supi peale praetud peekonitükke (ka praerasva vôib tulla), lisa murendatud sinihallitusjuustu ja lôika murulauku ning lôpuks jahvata musta pipart kôige peale. Serveeri püreesuppi värske baguette’iga.

Serveerimise ettepanek: Soe eelroog.

Teretulemast minu blogi lugejaks, Susa!

3 kommenttia:

  1. Ihanat mörötysjuhlan koristeet tuossa alemmassa postauksessa!
    Näin ne herkulliset reseptit syntyvät ...
    vahingossa kuten penisilliini.
    Ahkeraa huomista!

    VastaaPoista
  2. Hei Tarina! Tyttöä vähän pelotti Halloweenkurpitsan tekeminen, mutta mitäs teet kun hoidossa kaikki lapset tekevät sitä?! Penisiliini ja bataattikeitto = nerokkaita keksintöjä! Ehkä minunkin nimi jää historiaan?! Vitsi. Hyvää työviikkoa! Meillä on tyttö kipeä ja taas lääkäriin meno edessä...

    VastaaPoista
  3. Sain bataattisosekeitosta hyvän palautteen eräältä tutulta. Hän tarjosi sitä keittoa omille vieraille ja kaikki tykkäsivät erittäin paljon keitosta.

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...