keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Savipata juurekset ja possu - Savipada juurviljad ja pôrsas
FIN

Tälle savipataruoalle antaa Pôltsamaan Lossivein 28 (Linnaviini 28, puolimakea hedelmä-marjaviini) mielestäni erinomaisen maun. Ja mikä tuoksuu tulee uunista ruoan kypsymisen aikana! Puolukka-omenasalaatti lisukkeena tekee pataruoasta vielä maukkaamman kokonaisuuden. Erinomaista syksyn ruokaa lämmittämään mieltä ja täyttämään vatsaa! Syömisen aikana voi miettiä, minkälaisia hienoja makuja meidän luonto meille tarjoaa! Sillä pataruoalla voi juhlistaa syksyn uutta satoa ja syksyn puutarhatöiden lopettamista, koska tähän mennessä on melkein kaikki ulkotyöt tehty! Luonto on jäämässä talven levolle. Voi nostaa lasillisen hedelmä-marjaviiniä (K-18) sadonkorjuujuhlan kunniaksi!

Minulla oli aika runsaasti kassler-lihaa. Meillä oli lähikaupassa asiakkaiden sisääntulo-houkutus-tarjous ja todennäköisesti ihan lihajalostamolta tilattu iso erä edullisia kasslerpakkauksia, niitä 1 paketti per kotitalous, 2.90 euroa kilo enkä voinut olla ostamatta sitä. Se oli iso 1400 g pakkaus ja leikkasin kotona sen kahteen sekä laitoin pakastimeen. Silloin en tiennyt, mitä niistä valmistan ja siksi tuli tähän savipataan aika tuhdisti lihaa. Voi olla vähemmän, noin 500 g.

4-6 annosta

Valmistusaika 1 tundi 30 minuuttia + esivalmistustyö

700 g kassleria isoina kuutiopaloina
4 keskikokoista perunaa paloina
1 iso nauris paloina
4 keskikokoista porkkanaa paloina
1 keltasipuli suikaleina
Provencale maustetta
mustia kokonaisia pippureita
3 laakerinlehteä
suolaa
ripaus sokeria, koska hedelmä-marjaviini oli kuiva ja vähän hapan
2 dl Pôltsamaan Lossivein 28:ta (Linnaviini 28:ta), puolimakeaa hedelmä-marjaviiniä
2 rkl vaaleaa Maizenaa
voi-rypsiöljysekoitusta
hienonnettua persiljaa ja ruohosipulia
vettä

Laita savipata 1-2 tunniksi kylmään veteen ennen ruoan valmistamista. Ruskista kuumalla voi-öljypannulla kasslerin palat. Kaada ne savipadan pohjalle. Nosta päälle juurekset, lisää mausteet ja ripaus sokeria. Lisää hedelmä-marjaviini. Huuhtele vedellä pannu, missä ruskistit lihan ja kaada se vesi pataan. Nesteitä pitää olla sen verran että juurekset ovat melkein sen peitossa. Pane savipadalle kansi päälle ja nosta se uuniin keskitasolle sekä vasta silloin laita uuni lämpenemään alussa 250 asteeseen ja anna kypsyä noin 40 minuuttia kunnes uunista tulee ruoan tuoksuja. Voit nostaa savipadan uunista ulos ja varovasti kääntää pataruokaa niin, että kaikki aineet sekoittuvat padassa. Nosta savipata uuniin ja vähentää lämpöä 200 asteeseen sekä anna ruoalla kypsyä kannen alla vielä noin 30 minuuttia. Nosta savipata taas uunista ulos ja tee juureksien-lihan keskelle kolo, mihin lisää Maizena sekä sekoita lusikalla se liemeen. Kääntele vielä vähän pataruokaa niin, että Maizena sekoittuu tasaisesti liemeen. Pane vielä kerran kansi päälle ja nosta pata uuniin sekä anna kypsyä noin 10 minuuttia.

Tarjoile savipata juureksia ja possua puolukka-omenasalaatin kera. Ripottele lautaselle annoksen päälle hienonnettua persiljaa.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, sadonkorjuujuhliin.

++++

EST

Sellele savipadatoidule annab Pôltsamaa Lossivein 28 (poolmagus puuvilja-marjavein) minu arust suurepärase maitse. Ja milline lôhn tuleb ahjust toidu küpsemise ajal!
Pohla-ôunasalat lisandina teeb padatoidust veel maitsvama. Suurepärast sügise toitu soojendama meelt ja täitma kôhtu! Söömise ajal vôib môtiskleda kui toredaid maitseid meie loodus meile pakub! Selle padatoiduga vôib tähistada sügise uut saaki ja aiatööde lôpetamist, sest nüüdseks on pea kôik välistööd tehtud! Loodus on jäämas talvepuhkusele. Vôib tôsta pokaali kodumaist puuvilja-marjaveini (K-18) saagikoristuspeo auks!

Minul oli üsna palju sea kaelakarbonaadi. Meil oli lähipoes klientide sissemeelitamise allahindluspakkumine ja tôenäliselt oli otse lihatööstusest tellitud suur ports odavat seakarbonaadi, neid, mida vôib osta 1 paki kodumajapidamise kohta, 2.90 eurot kilo ja ei vôinud olla ostmata seda. See oli suur pakend 1400 g ja lôikasin kodus selle pooleks ning panin sügavkülma. Siis ma veel ei teadnud, mida lihast valmistan ja sellepärast tuli tublisti liha sellesse padatoitu. Vôib vähem olla, umbes 500 g.

4-6 portsjonit

Valmistusaeg 1 tund 30 minutit + esivalmistustöö

700 g kaelakarbonaadi suurte tükkidena
4 keskmise suurusega kartulit tükkidena
1 suur naeris tükkidena
4 keskmise suurusega porgandit tükkidena
1 mugulsibul lôikudena
Provencale maitseainet
musti terapipraid
3 loorberilehte
soola
veidi suhkrut, sest puuvilja-marjavein on kuiv ja hapukas
2 dl Pôltsamaa Lossiveini 28
2 sl valget Maizenat
vôi-rüpsiôlisegu
hakitud peterselli ja murulauku
vett


Pane savipada 1-2 tunniks külma vette enne toiduvalmistamist. Pruunista kuumal vôi-ôlipannil kaelakarbonaaditükid. Pane need savipaja pôhjale. Tôsta peale juurviljad, lisa maitseained ja veidi suhkrut. Lisa vein. Loputa veega pannipôhi, kus pruunistasid liha ja kalla vesi padasse. Vedelikku savipajas peab olema nii palju, et juurviljad on peaaegu vee all. Pane kaas paja peale ja tôsta see külma ahju keskmisele kôrgusele. Alles siis pane ahi kuumenema 250 kraadile ja anna küpseda umbes 40 minutit kuni ahjust tuleb toidu lôhna. Vôid tôsta savipaja ahjust välja ja ettevaatlikult segada toitu nii, et kôik ained on omavahel segunenud. Tôsta pada ahju tagasi ja vähenda temperatuuri 200 kraadini ning anna toidul küpseda kaane all ahjus umbes 30 minutit. Tôsta savipada jälle ahjust välja ja tee juurviljade-liha keskele auk, kuhu lisa 2 sl Maizenat ning sega see leeme sisse. Pane veel kord kaas paja peale ja tôsta pada ahju ning anna küpseda 10 minutit.

Serveeri Savipada juurvilju ja pôrsast pohla-ôunasalatiga. Lisa serveerimistaldrikule hakitud peterselli.

Serveerimise ettepanek: Pearoog, saagikoristuspeole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...