perjantai 14. lokakuuta 2011

Juusto-ja porkkanaraasteessa kuorrutettu kampela, uunijuuriselleri ja sitruunakastike – Juustu-ja porgandiriivis paneeritud lest, ahjujuurseller ja sidrunikaste




FIN

Tämän ruokavinkin olen saanut taas omalta puolisolta. Kampelan valmistamisen idean hän on tuonut Riian Lidosta, missä kävi syömässä. En tiedä, miten siellä oli tämä kuorrutus kampelalle valmistettu, koska sain puolisolta vaan vinkin, miten hyvä oli porkkana- ja juustokuorrutuksessa paistettu kampela. Eli keksin itse, miten voisi kampelaa sillä tavalla valmistaa ja mielestäni onnistuin erittäin hyvin. Suosittelen tätä kampelaa kalan ystäville. Kastikkeen ja juuriuunisellerin ohjeen olen itse keksinyt sekä ne sopivat mielestäni mainiosti kampelan kanssa.

2-4 annosta

Valmistusaika yhteensä 1 tunti ja 10 minuuttia

4 keskikokoista kampelafileetä
2 hienoraastettua porkkanaa
120 g juustoraastetta
n. 1 dl korppujauhoja
suolaa
rouhittua mustaa pippuria
1 kananmuna
voita paistamiseen

Uunijuuriselleri:
1 isompi juuriselleri kuutioituna
2 keltasipulia suikaleina
0,75 dl oliiviöljyä
suolaa
sokeria
1 tl kuivattua timjamia
1-2 rkl valkoviinietikkaa
rouhittua rosé-, viher- ja valkopippuria

Sitruunakastike:
4 dl maitoa
40 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
2 rkl tuorepuristettua sitruunamehua tai maun mukaan
1 tl hienoraastettua sitruunakuorta
nippu hienonnettua tilliä

perunoita

Aloita ruoan valmistus uunijuuriselleristä. Sekoita isossa kulhossa oliiviöljy ja mausteet (mausteita maun mukaan) sekä sekoita aineet keskenään. Kaada juurisellerikuutiot kulhoon ja kääntele niitä näin, että mausteseos sekoittuu tasaisesti selleriin. Kaada juurisellerikuutiot uunivuokaan, tasoita ne sekä kypsennä niitä uunissa keskiritilätasolla 225 asteessa 30 minuuttia tai kunnes juuriselleri on pehmeä.

Valmista kampelat. Sekoita isolla syvällä lautasella korppujauhot, suola, jauhettu musta pippuri, porkkana- ja juustoraaste keskenään. Vatkaa kananmunan rakenne toisella lautasella haarukalla rikki. Kastele kampelafilee vatkattuun munaan sekä sen jälkeen toiselle lautaselle, missä on kuorrutussekoitus. Paina kampelafileetä hyvin kuorrutukseen, kääntele filee ja paina toinenkin puoli kuorrutukseen. Nosta sormilla kuorrutussekoitusta fileen päälle ja tasoita se fileelle. Nosta filee varovasti kuumalle voipannulle ja paista kampelafileetä keskilämmöllä molemmin puolin. Paista sillä tavalla kaikki fileet. Kuorrutusta pitää olla reilusti ja kalan paistumisen aikana se kiinnittyy hyvin kalan pinnalle. Porkkanaraaste kypsyy hienosti ja se jää rapeaksi. Nosta paistetut kampelafileet uunivuokaan (pohjalla vähän voita) ja ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa voit nostaa sen uuniin (100 asteeseen) odottamaan kunnes muu ruoka valmistuu.

Valmista sitruunakastike. Sulata pienen kasarin pohjassa voi ja lisää jauhot. Kun jauhot ovat sekoittuneet voin kanssa, lisää maito vispilällä maitoa jatkuvasti sekoittaen. Sekoita kastiketta kunnes se sakenee ja pulpahtaa. Lisää suola, sitruunan mehu ja raastettu kuori sekä hienonnettu tilli. Sekoita kastiketta varovasti. Anna sillä muutaman hetken pulpahtaa ja nosta kasari levyltä pois.

Ruoanlaiton aikana keitä myös perunat.

Tarjoile juusto- ja porkkanakuorrutettua kampelaa uunijuurisellerin, keitettyjen perunoiden ja sitruunakastikkeen kanssa.

Huom! Voi pakastaa, paitsi keitetyt perunat. Mielestäni keitetyt perunat sulamisen jälkeen eivät enää maistuu hyvälle.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka.

++++++

EST

Kampela paneerimise vihje olen saanut oma abikaasalt. Ta on toonud selle Riia Lidost, kus sôi juustu- ja porgandipaneeritut lesta. Valmistasin lesta tema vihje järgi ja môtlesin ise, kuidas lesta vôiks juustu- ja porgandipaneeringus praadida ja minu meelest ônnestus see hästi. Soovitan seda kalasôpradele. Kastme ja juurselleri retsepti olen ise väljamôlenud ja minu arust sobivad need lestaga väga hästi kokku.

2-4 portsjonit

Valmistusaeg kokku 1 tund ja 10 minutit

4 keskmise suurusega lestafileed
2 peenriivitut porgandit
120 g riivitud juustu
u. 1 dl riivsaia
soola
jahvatatut musta pipart
1 kanamuna
vôid praadimiseks

Ahjujuurseller:
1 suurem juurseller kuubikutena
2 mugulsibulat lôikudena
0,75 dl oliiviôli
soola
suhkrut
1 tl kuivatatut tüümiani
1-2 rkl valge veini äädikat
värskelt jahvatatut rosé-, rohelist- ja valget pipart

Sidrunikaste:
4 dl piima
40 g vôid
2 rkl nisujahu
soola
2 sl värskelt pressitud sidrunimahla vôi maitse järgi
1 tl peenriivitud sidrunikoort
kimp tilli hakituna

kartuleid

Alusta toidu valmistus ahjujuursellerist. Sega suures kausis oliivôli ja maitseained (maitseaineid maitse järgi) ning sega kôik ained omavahel. Kalla juurselleri kuubikud kaussi ja sega neid ôlisegus nii, et ôlisegu seguneb tasaselt juursellerikuubikutega. Kalla kuubikud ahjuvormi, tasanda need ning anna küpseda ahju keskmisel kôrgusel 225 kraadis 30 minutit vôi nii kaua kuni juurselleri on pehme.

Valmista lestad. Sega suurel sügaval taldrikul riivsai, sool, must jahvatatud piper, riivitud porgand ja juust omavahel. Klopi muna lahti teisel sügaval taldrikul. Kasta lestafilee muna sisse ja selle järel tôsta see paneerimissegusse. Vajuta filee paneerimissegu sisse, nii et see katab kogu filee pinna. Keera filee ümber ja vajuta taas, et ka teine pool oleks korralikult paneeritud. Vôid sôrmedega tôsta paneerimissegu tasaselt filee peale, et seda oleks tôesti palju. Tôsta paneeritud filee ettevaatlikult kuumale särisevale vôipannile ning prae filee môlemalt poolt keskmisel kuumusel. Prae nii kôik lestafileed. Paneeringut peab olema palju ja kala küpsemise ajal see kinnitub hästi kala pinnale. Riivitud porgand küpseb hästi ära ja jääb krôbedaks. Tôsta praetud lestafileed ahjuvormi (mille pôhjal on veidi vôid) ja toiduvalmistuse lôpupoole vôid selle panna ahju ootama (100 kraadi sisse) kuni muu toit valmib.

Valmista sidrunikaste. Sulata väikse kastruli pôhjas vôi ja lisa jahu. Kui jahu on segunenud vôi sisse, lisa piim vispliga piima pidevalt segades. Sega kastet pidevalt kuni see muutub paksemaks ja ühtlaseks ning sellest tôuseb mulle. Lisa sool, sidruni mahl ja riivitud sidrunikoor ning peenestatud till. Sega kastet ettevaatlikult ja anna sellel tasaselt keeda môni hetk ning siis tôsta see pliidi plaadilt ära.

Toidu valmistamise ajal keeda ka kartulid.

Paku juustu- ja porgandipaneeritud lesta ahjujuurselleri, keedetud kartulite ja sidrunikastmega.

Tähelepanu! Vôib panna sügavkülma, väljaarvatud keedetud kartulid. Minu arust keedetud kartulid ülessulamise järel ei maitse enam hästi.

Serveerimise ettepanek: Pearoog.

4 kommenttia:

  1. Taatusti suussasulavaa kampelaa!
    Vesikielellä luin ohjetta.
    Virkistävää viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Hei Tarina! Se on suussasulava. Se on yksi suuria ruokaonnistumisia minulla. Yksi parhaita ruokakokonaisuuksia, mitä olen keksinyt ja valmistanut. Sen syömisen aikana ajattelin: minä osaan jotain, edes vähän... Meillä on syntynäpäiväviikonloppu, sunnuntaina pääsemme syömään kakkua! Kaunista viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Todella hauska ja hyvän kuulloinen tuo leivitys! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit! Vähän haastetta oli paistamisella, mutta lopputulos oli sen arvoinen.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...