torstai 21. lokakuuta 2010

Lihaseljanka 2/2









3 l
Valmistusaika 2 tuntia


1 vaihtoehto (kesätapahtumien vaihtoehto):

noin 900 g luullista porsaan suolalapaa
noin 600 g naudan lihaa / ossobuco'a
noin 300 g kanan rintaa
5 pitkää nakkia
210 g Karnin täyssavumakkaraa sinappisiemenillä (voi olla kinkkua, pekonia, palvilihaa)
noin 150 g / 3 kpl suolakurkkua
5 keskikokoista keltasipulia
pala voita
5 laakerinlehteä
nippu lehtipersiljaa
noin 30 kpl kokonaisia mustapippureita
130 g Mutti'n tiivistettyä tomaattitahnaa
ripaus sokeria
vettä

2 vaihtoehto:
edellisen lisäksi
noin 1 dl Kalamata oliiveja
1 rkl kapriksia suolaliemestä valutettuna
noin 10 kokonaista maustepippuria
nippu tilliä (voi olla suolatilliä)
sitruunamehua

smetanaa

Huuhtele veden alla porsaan suolalapa, naudan lihapalat ja kanan rinta. Pane ne kylmän veden kanssa isoon kattilaan kiehumaan (kaada kattilaan lihojen päälle 2 l vettä). Kun vaahto nousee pintaan, silloin kerää vaahto pois. Kerää sitä niin kauan kunnes sitä enää ei tule ja keittoliemi on täysin kirkas. Lisää pippuri. Keitä lihoja tasaisella lämmöllä kunnes ne ovat kypsiä (liha taipuu haarukan alla). Kanan rintapala kypsyy ensimmäisenä ja siksi nosta se vadille ensimmäisenä jäähtymään. Lisää vettä tarvittaessa. (Minulla oli porsaan suolalapa, mistä tuli jo suolan makua keittoliemeen, siksi en lisännyt suolaa. Suosittelen suolan lisäämistä harkita vasta keiton valmistuksen loppupuolella sen jälkeen kun makkarat, pekoni ja nakit ovat lisättyjä keittoon, koska niistä tulee riittävästi suolaista makua).

Sen aikana kun lihat kypsyvät, leikkaa savumakkarasta ja nakeista palat. Kuori sipulit ja leikkaa niistä ja suolakurkuista pienet suikaleet. Ruskista makkara ja nakit paistokasarissa voissa. Kuullota voissa myös kurkku ja sipuli. (Makkaran, nakkien, sipulin ja kurkun kypsentäminen pannulla on tärkeä, koska näin keitosta tulee tasainen. Ilman ruskistamista nousevat palat keiton pinnalle ja keitosta tulee ruman näköinen sekä vetisen makuista).

Minun keittolihat kypsyivät 1 tunti 40 minuuttia, koska ne olivat aika ohuet lihapalat. Nosta lihat keittoliemestä ulos vadille jäähtymään.

Lisää keittoliemeen makkara, nakkit, suolakurkku, sipuli ja laakerinlehdet. Lisää tarvittaessa vettä niin paljon, että palat ovat liemen peitossa.

Sen aikana kun keitto hieman kypsyy kattilassa, kuutioi lihat vadilta. Leikkaa samankokoiset palat ja poista isoista lihapaloista rustot, kamara ja läski. Lihapaloilla pitää olla hyvännäköisiä. Paras on rasvaton liha, koska läskipalat nousevat taas keiton pinnalle kellumaan. Todennäköisesti et ehdi niin nopeasti paloitella lihaa vadilta ja siksi, että sipulit eivät hajoaisi, nosta kattila kuumalta levyltä hetkeksi pois.

Kun olet lopettanut lihan kuutioimisen, nosta uudestaan kattila kuumalle levylle ja lisää keittoon lihapalat sekä tomaattitahna. Anna keitolla nousta kiehumaan. Lisää taas vettä tarvittaessa. Tarkista maku. Keitolla pitää olla voimakas ja hapan maku tomaatista, kurkusta ja sipulista. Keittoliemestä tulee hyvä täyteläinen lihan maku. Kaikilla mauilla pitää olla tasapainossa. Pane puulusikka tai puulasta keittoon pystyyn. Kun se pysyy muutaman hetken ajan pystyssä, silloin on seljanka sopivasti paksu. Keitä keittoa sen verran miedolla lämmöllä, että kaikki ainekset ovat kypsiä ja maut tasaisia. Voit lisätä ripauksen sokeria.

2 vaihtoehto (oliiveilla):

Meidän perheessämme kaikki jäsenet eivät syö oliiveja ja siksi otin vaan muutaman kauhallisen 1 vaihtoehdon seljankaa pienempään kattilaan, lisäsin siihen maustepippuria, kapriksia, oliiveja, nipun hienonnettua tilliä ja lorauksen sitruunamehua. Siitä tuli mausteisempi keitto. Mielestäni molemmat vaihtoehdot ovat hyviä.

Tarjoile smetanan kanssa.

Katso myös Lihaseljanka 1/2 ja Seljankan makuinen makkarakeitto.

8 kommenttia:

  1. Kiva että kirjoitit aikaisemmassa tekstissäsi perinteistä. Perinteitä tulee vaalia ja säilyttää varsinkin, jos ruoka on jotain noin herkullista :)

    VastaaPoista
  2. Hei Omenaminttu! Olen kanssasi samaa mieltä. Hyvä keitto se on, mutta kovin usein en jaksa tehdä ja syödä sitä.

    VastaaPoista
  3. Ohje kuulostaa kyllä oikeinkin hyvältä, mutta saanen kysyä noista nakeista, että onko tuo silloin Seljankaa suomalaisittain :--) itse en ole aitoa seljankaa maistaessani koskaan havainnut noita nakkeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aluksi kysyn, luitko myös Lihaseljanka 1/2? Siinä tekstissä on linkki Suomi-Venäjän seuran sivulle, missä on 2 seljankan ohjetta ja siinä on ainesluettelossa "nakkimakkaraa". Kyllä, minustakin lihaseljankaan kuuluu nakki, makkara tai Eestissä tunnettu "sardelli", mikä suomeksi pitäisi olla "talonpoikasmakkaraa". Se on nakin ja makkaran välistä sellainen pieni makkara, millä on oma erinomainen maku ja minä tykkään kun juuri se "sardelli"-makkara on lihaseljankassa. Minä olen tottunut syömään lihaseljankaa, millä on se kypsennetty seljankanpohja ja se hapan-makea-suolainen maku. Lihaseljankasta on niin monenlaisia ohjeita. En tiedä, mikä on suomalainen käsitys lihaseljankasta. Kerran kun olin vielä asunut Suomessa vähän aikaa, otin työpaikkaruokalassa lautaselle seljankakeittoa. Luulin, että otin väärästä kattilasta keittoa, koska se oli ihan tavallinen vihanneskeitto, ei lainkaan sitä seljankalle ominaista hapan-makea-suolaista makua ja monia lihoja sisällä. Olen katsonut Googlesta suomenkielisiä seljankan ohjeita ja minulle tuntuvat ne aika ohuilta keitoilta. Jää tuntuma, että lihaseljanka voi olla mitään vaan. Eestissä on selkeämpi käsitys lihaseljankasta, vaikka sielläkin löytyy monenlaisia ohjeita ja minun ohje on enemmän eestiläisen seljankan makuinen. Olkoon sanottu, että venäläinen kokki on opettanut äidilleni lihaseljankan valmistamista ja olen saanut ne ohjeet häneltä. Niin, että onnea matkaan, oikean aidon seljankan metsästyksellä! Tämä tässä on vaan yksi vaihtoehto siitä.

      Poista
  4. Me matkustetaan jatkuvasti rapakon taakse ja ihanin ruokamuisto on ollut ehdottamasti seljanka.Tulin sitten ajatelleeksi,että tekisin sitä kerrankin kotona enkä vain haikailisi seuraavaa matkaa Tallinnaan.
    Kiitos ohjeesta,keitto oli varsin maistuva ja oikeat ainekset löytyisvät helposti osaavan lihatiskin avulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun seljanka maistui. Eestissä saa sitä kyllä tosi monesta kuppilasta ja purkkikeittona markettien hyllyltä. Hyvää kevättä!

      Poista
  5. Tämä ohje on hyvä, minä kylläkin säästän aikaa ja ruskistan valmiiksi pilkotut lihat pannulla ja laitan ne veteen kiehumaan ja sillä välin pilkon sipulit, suolakurkut ja chorizomakkaraa ja paistan ne ja sitten lisään keittoon muut ainekset ja annan kiehua. Todella hyvää seljankaa olen ohjeesi ansiosta tehnyt jo monta kertaa, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet onnistunut. Valmistan harvoin seljankkaa ja enää en muista, miten sen valmistan. Kiva kun olet keksinyt säästää aikaa. Toivottavasti lukijat ottavat sinun vinkin käyttöön!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...