tiistai 29. heinäkuuta 2014

Paistetut kesämuikut – Praetud suverääbised


Kerran oli meillä lähikaupassa kalatiskillä aivan upeita ja isoja muikkuja myynnissä. Menin kaupasta kotiin 1 kilon muikkujen kanssa ja valmistin illaksi paistettuja muikkuja. Avasin vaan muikkujen vatsat ja poistin sisälmykset sekä paistoin muikut kokonaisina. Tietenkin huuhtelin muikut kylmässä vedessä ja valutin veden pois ennen paistamista. Vaikka lisäsin ruisjauhon joukkoon suolaa, mielestäni oli sitä vähän ja ripottelin lautaselle paistettujen muikkujen kerrosten väliin puolikarkeaa merisuolaa, että kalat saisivat enemmän suolaista makua.


4 annosta
Valmistus noin 30 minuuttia

1 kg avattuja muikkuja
noin 4 dl ruisjauhoa
puolikarkeaa merisuolaa
voita
hienonnettua tilliä

Kaada ruisjauho isolle lautaselle, ripottele joukkoon suola ja pyörittele muikkuja molemmin puolin jauhossa. Paista muikut kuumalla paistinpannulla voissa molemmin puolin kullanruskeiksi. Silloin kun kalan liha on vaalea, silloin ne ovat kypsiä.

Kermaviili-raejuustokastike:
200 g kermaviiliä
200 g raejuustoa
1 kevätsipulin valkoinen osa ja varret viipaleina
hienonnettua tilliä
merisuolaa
ripaus jauhettua mustapippuria
pala kurkkua viipaleina
1 iso tomaatti paloina

Sekoita kastikkeen aineet kulhossa.

Tarjoile keitettyjen uusien perunoiden, cocktailkurkkujen, sitruunalohkon ja kermaviili-raejuuston kastikkeen kera. Ruokajuomana lapsille on sopiva kylmä maito ja aikuisille kylmä olut.

***


Ükskord oli meie lähipoe kalaletil müügil nii ilusaid, suuri ja värskeid rääbiseid. Tulin poest koju 1 kilo rääbistega ja valmistasin ôhtuks rääbiseid. Avasin ainulta rääbiste kôhud ja eemaldasin soolikad ning praadisin rääbised koos peadega. Muidugi loputsin kalad külma vee sees korralikult läbi ja nôrutasin vee ära enne praadimist. Kuigi lisasin rukkijahu hulka soola, minu arust oli seda vähe ja raputasin taldrikule praetud rääbiste kihtide peale veel poolkarget meresoola, et kalad saaksid rohkem soolast maitset.


4 portsjonit
Valmistus umbes 30 minutit

1 kg avatud rääbiseid
umbes 4 dl rukkijahu
poolkarget meresoola
vôid
hakitud tilli

Kalla rukkijahu suurele taldrikule, raputa hulka soola ja pöörita rääbiseid môlemat poolt rukkijahu sees. Prae rääbised kuumal pannil voi sees môlemalt poolt kuldpruuniks. Siis kui kala liha on valge, on see küpse.

Hapukoore-raejuustukaste:
200 g hapukoort
200 g raejuustu
1 roheline sibula mugulaosa ja varred viiludena
hakitud tilli
meresoola
veidi jahvatatud musta pipart
tükk kurki kuubikutena
1 suur tomat tükeldatult

Sega kastme ained kausi sees omavahel läbi.

Serveeri praetud rääbised keedetud värskete kartuli, minikurkide, sidruni sektorite ja hapukoore-raejuustukastmega. Joogiks lastele on sobiv külm piim ja täiskasvanutele külm ôlu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...