lauantai 12. heinäkuuta 2014

Kesärinkeli – Suvekringel


Postauksen sponsori on Helsingin Mylly.

Helsingin Mylly lähetti minulle paketin kotipulla-ainesta kesäleipomuksia varten. Paketilla oli korvapuustien taikinan ohje, mutta minä olen lomalla ja laiska sekä päätin mennä sieltä, missä aita on matalin ja leivoin ison kesärinkelin. Noh, se on ihan kuin korvapuustit yhdessä pitkässä rullassa. Silloin kun rinkeli oli lämmin, söimme naapurilasten kanssa sitä maidon kera. Loput pistin pakastimeen ja otan sieltä sitä syötäväksi ulos pari palaa kerrallaan. Olemme tyttäreni kanssa viihtyneet ulkona ja rannalla sekä kesärinkeli on maistunut ulkoilmassa hyvin.


Leivoin ensimmäisen kerran kotipulla-aineksesta. Se on tosi helppo, pitää lisätä vain vesi ja hiiva. Minä valmistin taikinan monitoimikoneella, mutta sitä on tosi helppo valmistaa myös käsin.


Iso rinkeli
Valmistus noin 2 tuntia

Taikina:
4 dl kädenlämpöistä vettä
1 pala hiivaa
1 pussi / 1 kg Myllärin Luomun kotipulla-ainesta
1-2 tl kardemummaa

vehnäjauhoa
1 kananmuna

Täyte:
huoneenlämpöistä voita
sokeria
kanelijauhetta
noin 2 dl rusinoita

raesokeria
tomusokeria

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää pussi kotipulla-ainesta sekä kardemumma. Vaivaa aineista tasainen taikina. Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna kohota vedottomassa paikassa 30 minuuttia. Kaulitse jauhoisella pöydällä taikinasta iso soikion muotoinen tasainen taikinalevy (noin 7 mm paksuinen). Levitä taikinalle huoneenlämpöistä voita. Ripottele taikinalle kerros sokeria, kanelia ja rusinoita. Kääri taikina rullaksi ja paina taitepuoli hyvin kiinni. Nosta taikinarulla kahdella kädellä varovasti syvälle uunipellille leivinparein päälle ja tee taikinarullasta pyöreä rinkeli. Levitä vatkattua kananmunaa rullan molempaan päätypuoleen ja liimaa ne toisiinsa kiinni. Leikkaa rullan pinnalle 4 cm välein viillot ja anna kohota keittiöpyyhkeen alla vielä 30 minuuttia. Levitä leivontasudilla rinkelin pinnalle vatkattua kananmunaa ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 35 minuuttia tai kunnes rinkeli on kypsä. Paina sormilla rinkelin päällä, silloin kun se on kuiva, joustava ja pehmeä, silloin se on sisältä kypsä. Jos rinkeli alkaa palaa pinnalta, sammuta uunin ylälämpö pois ja vähennä uunin lämpötilaa.

Anna rinkelillä jonkun verran jäähtyä ja hunnuta se tomusokerilla. Tarjoile kylmän maidon tai kahvin kera.

***


Postituse sponsor on Helsingin Mylly.

Helsingin Mylly saatis minule paki kodusaia-ainet suveküpsetamise jaoks. Pakendil on soome korvapuusti-retsept. Korvapuusti on kaneelisai. Mina olen puhkusel ja niipalju laisk, et otsustasin küpsetada lihtsalt ühe suure suvekringeli. Tegelikult on see ju kaneelisaiad ühes pikas rullis. Siis kui kringel oli veel ahjusoe, sôime kringlit koos piimaga ja naabrilapsed olid ka söömas, sest nad jooksevad minu tütrega koos väljas ja siis oli hea kôik korraga kutsuda kringlit sööma. Lôpu panin sügavkülma ja vôtan neid sealt paari tüki kaupa välja. Me oleme suvepuhkuse ajal olnud palju väljas ja mererannas ning vôtnud kringlit söömiseks kaasa. Väljas ongi kringel maitsenud hästi.

Kuvan kotipulla-aines on saatu Helsingin Myllyltä - Pildil olev kodusaia-aine on saadud Helsingin Myllylt.


Küpsetasin esimest korda kodusaia-ainest. See on tôeliselt lihtne, sest peab lisama ainult vee ja pärmi. Mina valmistasin taigna köögikombainiga, aga selle vôib sama hästi valmistada ka käsitsi.

Suur kringel
Valmistus umbes 2 tunti

Taigen:
4 dl käesooja vett
1 tükk pärmi
1 pakend / 1 kg Myllärin Luomu kodusaia-ainet
1-2 tl kardemoni

nisujahu
1 kanamuna

Täidis:
toasooja vôid
suhkrut
kaneelijahu
umbes 2 dl rosinaid

raesuhkrut
tuhksuhkrut

Leota pärm käesooja vee sisse, lisa pakend kodusaia-ainet ning kardemoni. Sôtku ained ühtlaseks taignaks. Peida kauss puhta köögirätikuga ja anna kerkida kohas, kus ei ole tuuletômmet, 30 minutit. Rulli taigen jahusel laual suure ristküliku kujuliseks. Määri taignale toasooja vôid. Raputa pinnale kiht suhkrut, kaneelijahu ning rosinaid. Rulli taigen pikaks rulliks ja vajuta äärepool korralikult kinni. Tôsta rull kahe käega ettevaatlikult sügavale suurele ahjuplaadile küpsetuspaberi peale. Tee taignarullist ümar kringel, määri môlemale otsapoolele lahtiklopitud muna ja vajuta otsad omavahel kinni. Lôika taignarulli pinnale 4 cm vahdega viilud ja anna kerkida puhta rätiku all veel 30 minutit. Määri köögipintsliga rulli peale lahtikloptitud kanamuna ja raputa pinnale raesuhkrut.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 225 kraadis umbes 35 minutit vôi nii kaua kuni kringel on küpse. Vajuta sôrmedega kringli peal, siis kui see on kuivalt vetruv ja pehme, siis see on seest küpse. Kui kringel hakkab pinnalt kôrbema, siis lülita ahju ülemine temperatuur välja ja vähenda ahju temperatuuri.

Anna kringelil jahtuda ja raputa pinnale ühtlane kiht tuhksuhkrut. Serveeri külma piima vôi kohviga.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...