sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Rautapadassa haudutettu naudan maksa ja porsaan kylki – Rauast potis hautatud veise maks ja sea külg


Viileät syksyn säät ovat saapuneet Suomeen ja heti tekee mieli syödä lämmittäviä pataruokia. Tässä on yksi maksaruoan resepti, mitä olen silloin tällöin valmistanut rautapadassa ja uunissa. Se on sellainen helppo ruoka, mikä valmistuu melkein itsestään uunissa ja ei ole pakko odottaa valmis tulosta tuntikausia. Toki perunoita pitää kuoria ja keittää pataruoan lisukkeiksi. Tässä pataruuassa pehmeä porsaan kylki, missä on jonkun verran rasvaa, tasapainottaa muuten kuivaa maksaa. Se on todella ihana, mausteinen ja maukas syysruoka.

3-4 annosta
Valmistus 1 tunti ja 15 minuuttia

360 g naudan maksan viipaleita
150 g porsaan kyljen viipaleita
2 pienetä keltasipulia
2 isoa valkosipulin kynttä
1 iso porkkana
pala voita
noin 5 dl vettä
suolaa
2 laakerinlehteä
muutamia kokonaisia mustapippureita
ripaus jauhettua muskottipähkinää
nippua tuoretta salviaa
2 dl kuohukermaa

tarvittaessa kastikkeen suurustajaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Viipaloi maksan ja porsaan kyljen viipaleet vielä poikittain pienemmiksi paloiksi. Kuori ja suikaloi sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Kuori ja paloittele porkkana.

Laita rautapata hellan kuumalle levylle, sulata pohjassa pala voita ja ruskista voissa maksa ja porsaan kylki. Lisää sipulit, porkkana ja valkosipuli sekä kypsennä aineksia muutaman minuutin. Kaada pataan kylmää vettä. Vettä pitää olla sen verran, että ainekset ovat veden peitossa. Lisää myös kerma.

Lisää mausteet ja hienonnettu salvia. Kääntele aineet keskenään. Peitä pata kannella ja nosta uunin keskitasolle. Anna hautua noin 1 tunti tai näin kauan kunnes kaikki ainekset ovat pehmeitä ja kypsiä. Hautumisen loppupuolella tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Voit sekoittaa kastikkeen joukkoon myös vaaleaa kastikkeen suurustajaa. Voit myös ottaa kannen pois, että pataruoka saa pinnalle ruskeaa väriä.

Tarjoile keitettyjen perunoiden, puolukkahillon ja maustekurkun kera.

***

Sügis oma külmade ilmadega on saabunud Soome ja kohe tahaks süüa soojendavat toitu. Siin on üks maksatoidu retsept, mida olen vahetevahel rauast potis ja ahjus valmistanud. See on selline lihtne toit, mis valmib ise ja lôpptulemuse ootamine ei kesta tunde. Muidugi lisandiks peab kartuleid koorima ja keetma. Selles toidus pehme pôrsa küljeliha, milles on ka veidi rasva, tasakaalustab muidu kuiva maksa. See on tôesti hea, maitseid täis ja maitsev sügisene toit.

3-4 portsjonit
Valmistus 1 tund ja 15 minutit

360 g veise maksa viile
150 g pôrsa külje viile
2 väikest mugulsibulat
2 suurt küüslaugu küünt
1 suur porgand
tükk vôid
umbes 5 dl vett
soola
2 loorberilehte
môned musta pipra terad
veidi jahvatatud muskaatpähklit
kimp värsket salveid
2 dl rôôska koort

vajaduse korral kastme paksendajat

Soojenda ahi 200 kraadiseks.

Lôika maksa ja pôrsa külje viilud pôigiti veel väiksemateks viiludeks. Koori ja viiluta sibulad. Koori ja haki küüslaugu küüned. Koori ja tükelda porgand.

Pane rauast pott pliidi kuumale plaadile, sulata vôitükk kuumal pôhjal ja pruunista maks ja pôrsaliha vôi sees. Lisa sibul, porgand ja küüslauk ja anna küpseda môned minutid. Kalla rauast potti 5 dl külma vett. Vett peab olema nii palju, et kôik ained potis on veega kaetud. Lisa ka koor.

Lisa maitseained ja hakitud salvei. Pane kaas poti peale ja tôsta rauast pott ahju. Anna haududa umbes 1 tund vôi nii kaua kuni kôik ained on pehmed ja küpsed. Hauduse lôpupoole tôsta pott ahjust välja, kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Vöid segada kastme sisse vajaduse korral ka kastme paksendajat. Vôid ka vôtta poti kaane ära, et toit saaks pinnale kuldset värvi.

Serveeri keedetud kartulite, pohlamoosi ja marineeritud kurkidega.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...