sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Katsaus Laitilan kananmunantuotteisiin Gastrobarissa EMO – Pilguheit Laitila kanamunatoodetele Gastrobaaris EMO

FIN Mainospostaus. Yhteistyössä Laitilan Kanatarha By Munax Oy ja Gastrobar EMO.
EST Reklaampostitsus. Koostöös Laitilan Kanatarha By Munax Oy ja Gastrobaar EMO.


FIN Klikkaa kuvilla, niin ne muuttuvat isommiksi.
EST Kliki piltidel, siis need muutuvad suuremateks.


FIN Kävin 7.6 Gastrobarissa EMO After work tilaisuudessa, missä Laitilan Kanatarhan markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola ja toimitusjohtaja Janne Torikka esittelivät meille Munaxin tuoteuutuuksia. Gastrobarin ison pöydän ääreen oli kokoontunut suuri ryhmä median edustajia sekä vapaamuotoisen seurustelun lomassa nautimme Laitilan tuotteista valmistettuja kananmunaruokia. Ruoat oli meille valmistanut Gastrobarin ravintoloitsija Pekka Terävä.

EST Käisin 7.6 Gastrobaaris EMO After work koosviibimisel, kus Laitila Kanala turundus- ja pr-juht Lisa Savola ja tegevjuht Janne Torikka esitlesid meile Munaxi uudistooteid. Gastrobaari suure laua äärde oli kogunenud suur rühm meedia esindajaid ning vabas stiilis vestluse ajal nautisime Laitila toodetest valmistatud kanamunatoite. Toidud oli meile valmistanud Gastrobaari restoraniomanik Pekka Terävä.


FIN Heti alkuun tarjottiin meille kylmää ja vaahdotettua Laitilan Proegg välipalajuomaa mansikasta ja metsämansikasta, mikä oli aivan taivaallista. Jos ei tiedä, että juoma sisältää munanvalkuaista, sitten sitä ei osaa arvailla. Juoma sisältää vielä 100% aitoja marjasoseita, C-vitamiinia ja arvokkaita aminohappoja ja smoothie palkittiin 2015 Vuoden Tuotteena Varsinais-Suomessa.

EST Kohe alguses serveeriti meile külma ja vahustatud Laitila Proegg vahepalajooki maasikatest ja metsmaasikatest, mis oli taevalik. Kui ei teaks, et see jook sisaldab kanamunavalget, siis ei oskaks seda küll arvata. Jook sisaldab veel 100% ehtsat marjapüreed, C-vitamiini ja väärtuslikke aminohappeid ja smoothie sai 2015. aasta parima toote auhinna Varsinas-Soomes.FIN Vaikka meidän tapaaminen oli vapaamuotoista seurustelua hyvän ruoan parissa, tuli siinä esille tärkeää faktatietoa Laitilan Kanatarhasta, kananmunien tuotannon, tuotekehityksestä ja tuotteista. Laitilalla on tällä hetkellä 60 kananmunantuottajaa ja he pakkaavat viikossa noin 8 miljoonaa munaa. Laitila pyrkii hyvin maksamaan tuottajille, koska hyvin voiva tila tuottaa hyvin. Laitilan munatuotannosta on 5% luomua. Vertauksena voi tuoda esille, että luomukanoja on yhdellä neliöllä 5 kanaa, mutta tavallisia kanoja on yhdellä neliöllä 9. Luomukanojen lisäksi on Laitilan perhetiloilla ulkokanatiloja n.s. Free Range tiloja, lattiakanatiloja ja virikehäkkikanatiloja. Kananmunien tuotantoa on helppo jäljitellä, koska luomukanamunan numerosarja alkaa 0:lla, ulkokanamuna 1:lla lattiakanamuna 2:lla ja virikehäkki 3:lla. Kananmunien koot ovat merkitty samoissa kokomerkeissä kuten ihmisten vaatteet. Nuoret kanat munivat S-koon pieniä munia ja XL-koon isoja munia munivat vanhat kanat. Hyvinvointivaltiossa elävät hyvin voivat kanat ja niiden munintakausi kestää 2 vuotta.

EST Kuigi meie seltskondlik vestlusring oli vabas stiilis, tuli seal esile tähtsaid fakte Laitila kanamunade toodangust, toodete arendamisest ja toodetest. Laitila Kanalatel on paegu 60 kanamunatootjat ja nad pakendavad nädalas umbes 8 miljonit kanamuna. Laitila pürib oma tootjatele hästi maksma toodangu eest, sest hästi elav talu suudab toota kvaliteetseid kanamune. Laitila kanamunatoodangust on 5% mahetoodetud ja mahepidamisel kasvatatud kanad söövad mahetoodetud rehu. Vôrdlusena vôib välja tuua, et mahetingimustes kasvavaid kanu on ühel ruutmeetril 5 ja tavalisi kanu on ruutmeetril 9. Mahetingimustes kasvatatud kanade lisaks on Laitilal vabalt peetavaid Free Range kanu, pôrandal peetavaid kanu, ôrrekanasid ja stimuleerivas puuris peetavaid kanu. Kanamunade toodangut on kerge jälitada, sest mahetoodetud kanamunade sarjad algavad 0:ga, vabalt peetavate kanade munad 1:ga, pôrandakanade munad 2:ga ja puurikanade munad 3:ga. Kanamunade suurustel on samad numbrid nagu inimeste riietel. Noored kanad munevad S-suurusega väikseid mune ja vanad kanad XL-suurusega suuri mune. Heaoluühikonnas elavad ka hästi elavad kanad ja nende munemise hooaeg kestab 2 aastat.


FIN Tilaisuudessa tarjottiin meille kananmunaruokia ja niiden valmistuksessa oli käytetty Laitilan tuotteita. Kananmunat ovat olleet kauan pannassa oman korkean kolesteroliarvon vuoksi. Nyt on kananmunat vapautettu siitä pannasta ja kananmunat on kuulutettu peräti terveelliseksi raaka-aineeksi, koska ne sisältävät kaikkia vitamiineja paitsi C-vitamiinia. Silti kananmunia on syöty ja käytetty ruoanlaitossa aina ja niin miten Pekka Terävä meille sanoi, että hän suhtautuu asiaan jalat maassa ja uskoo, että kananmunia on syöty ennen meitä ja syödään vielä seuraavat 1000 vuotta meidän jälkeen. Niillä sanoilla tarjottiin meille alkupalaksi Laitilan munavoita, lohta ja rieskaa. Laitilan munavoi on pakattu tiiviiseen pötköön ja se sisältää vain keitettyjä kananmunia ja voita ja ei lainkaan säilöntäaineita. Tuotteen säilytysongelma on ratkaistu painesäilytyksellä. HPP (High Pressure Processing) on menetelmä, jonka avulla Laitila pystyy eliminoimaan haitalliset bakteerit ja mikro-organismit kuitenkin säilyttäen terveelliset vitamiinit ja hivenaineet. HPP käsittelyssä tuote prosessoidaan kylmässä vedessä, kovan paineen alla. HPP laitteessa tuotteeseen kohdistuu 5 kertaa kovempi paine kuin valtameren syvimmissä kohdissa. Laitila tekee myös rahtipakkausta muille toimijoille, koska he ovat Suomen ensimmäinen, jolta tämä laite löytyy.

EST Kokkusaamisel pakuti meile kanamunatoite ja nende valmistamises oli kasutatud Laitila tooteid. Kanamunad toorainena on olnud kaua keelumärgi all ja saanud tervishoiuametnikelt kriitikat oma kôrge kolesteroolisisalduse tôttu. Nüüd on kanamunad vabastatud sellest kriitikast ja on kuulutatud koguni tervislikuks tooraineks, sest need sisaldavad kôiki vitamiine, välja arvatud C-vitamiini. Nii nagu Pekka Terävä meile ütles, et tema suhtub asjasse realistlikult kahe jalaga maas seistes, sest kanamune on söödud enne meid ja kindlasti süüakse veel 1000 aastat meie järgi. Nende sônade saatel serveeriti meile eelroaks Laitila munavôid, lôhet ja soome rieska-leiba. Laitila munavôi on pakendatud tihedasse pikka pakendisse ja see sisaldab ainult keedetud kanamuna ja vôid ja selles ei ole üldse säilitusaineid. Toote säilitusprobleem on lahendatud rôhksäilitamise abil. HPP (High Pressure Processing) on meetod, mille abil Laitila suudab elimineerida kahjulikud bakterid ja mikro-organismid säilitades tootes tervislikud vitamiinid ja mikroelemendid. HPP käsitluses toode töödeldakse külmas vees kôrge rôhu all. HPP seadmes tootele on suunatud 5 korda suurem rôhk kui ookeani kôige sügavamas kohas. Laitila teeb ka kaubakonteinerite pakendamist teistele operaatoritele, sest nad on esimesed Soomes, kellel see seade leidub.


FIN Keskustelussa tuli esille, miten monipuolinen raaka-aine kananmuna on ja sen tuotekehitysmahdollisuudet ovat mielettömän laajat ja kananmunista tuotekehitys on vasta alkuvaiheessa. Laitilan Kanatarhat haluavat olla tuotekehityksen eturinnassa ja heidän slogan ”Koska jonkun täytyy olla ensimmäinen”, tarkoittaa myös sitä, että Laitilan kanatarhat haluavat olla tuotekehityksessä ensimmäisiä. Tuotekehitys on kallista ja hidasta toimintaa, mutta Laitila on siinä onnistunut hyvin. Jos tuotteen säilyvyysaika on 6 viikkoa, sitten sitä on testattava 6 viikkoa. Laitilassa on pystytty erottamaan kananmunan keltuainen ja valkuainen toisistaan ja niistä voi valmistaa mitä vain. Kaikki tuotteet ovat uniikkituotteita ja Laitilan smoothiet ovat ensimmäisiä sellaisia tuotteita maailman markkinoilla. Gastrobarin pöydälle ja baaritiskille oli esille laitettu laaja valikoima Laitilan tuotteita.

EST Vestluses tuli esile, kui mitmekülgne tooraine on kanamuna ja selle tootearendamises on meeletult palju vôimalusi. Kanamunatoodete arendamine on alles alguses vôrreldes seda kasvôi liha- ja juustutoodete arendamisega. Laitila Kanalad soovib olla tootearendamise eesrinnas ja nii nagu nende slogas seisab: ”Sest keegi peab olema esimene” tahavad nad olla tootede arendamises esimesed. Tootearendamine on kallis ja aeganôudev tegevus, aga Laitila on selles tegevuses ônnestunud hästi. Kui toote säilitusaeg on 6 nädalat, siis seda testitakse 6 nädalat. Laitilas on suudetud eraldada kanamuna kollane ja valge teineteisest nendest saab valmistada väga mitmekülgseid tooteid. Kôik tooted on ainulaadsed ja Laitila smoothied on esimesed omalaadsed maailma turul. Gastrobaarin lauale ja baariletile oli pandud esile lai valik Laitila tooteid.FIN Kuvassa on Lisa Savola, joka kertoi meille Laitilan monipuolisesta tuotekehitystyöstä.

EST Pildil on Lisa Savola, kes rääkis meile Laitila mitmekülgsest toodete arendamistööst.


FIN Ja seuraavaksi saimme pöydälle pääruoan haudutettua kuhaa ja isoäidin munakastiketta. Kastikkeessa oli käytetty Laitilan kypsennettyä kananmunan valkuaista. Poikkean kanamuna-aiheesta vähän sivupolulle ja haluan nostaa esille, miten haudutettu kuha oli läpikuultava. Se näytti raa´alta, mutta oli silti kypsä. Kuha oli tosi herkullista. Sellaista kalaa osaa valmistaa Michelintason kokki.

EST Järgmisena toodi meile lauale hautatud koha vanaema munakastmega. Kastmes oli kasutatud Laitila küpsetatud kanamunavalget. Siinkohal pôikan kôrvale kanamunateemast ja tahan mainida, et hautatud koha oli läbipaistev, justnagu see oleks toores, aga oli siiski küpse. Koha oli väga maitsev. Sellist kala oskab valmistada Michelintasemega kokk.


FIN Munaxilla on oma brändäys ja viestintä. Tällä hetkellä tapahtuu vientiä 10 maahan, eniten Ruotsiin ja Viroon sekä luomumunia viedään Hongkongiin. Laitilan kananmunat ovat päässeet myös Suomen McDonaldin keittiöön ja sinne pääsy on ollut oma matka erikseen. Keskustelimme vielä salmonellasta ja selvisi, että siksi arvostetaan Laitilan kananmunia ja kananmunatuotteita maailmalla näin paljon, koska ne ovat salmonellavapaita. Janne kertoi, että suomalaisten perhetilojen ammattitaito ja tietoisuus ovat korkeita. He ymmärtävät oman työn osuuden tuotantoketjussa ja salmonellavapaa ketju alkaa jo salmonellavapaasta rehusta, mitä kanat syövät. Kanat välittävät hyvin, mitä syövät munaan. Esim. Laitilan kananmunavalkuaista tölkeissä kuljetetaan rahdeissa Royal Caribbeanin risteilylaivoille. Kuvassa Janne Torikka istumassa meidän kanssa pöydässä.

EST Munaxil on oma bändaus ja pr-tegevus. Praegu viiakse nende tooteid kümnesse eri maasse. Kôige rohkem Rootsisse ja Eestisse ning mahetoodetuid kanamune viiakse Hong Kongi. Laitila kanamunad on pääsenud ka Soome McDonaldsin kööki ja sinna pääsemine on olnud oma teekond eraldi. Meie vestlus läks üle salmonellateemale. Selgus, et sellepärast hinnatakse Laitila kanamune ja kanamunatooteid maailmas nii palju, et need on salmonellavabad. Janne rääkis meile, kuidas soome peretaludes on töö kvaliteet kôrgel tasemel ja talud teadvustavad oma tähtsat osa toodanguprotsessis ja salmonellavabade munade toodang algab juba salmonellavaba rehu söötmisest kanadele. Kanad vahendavad väga hästi kôige, mida söövad munadesse. Näiteks, Laitila purkidesse pakendatud kanamunavalget viiakse lastatuna Royal Caribbeani kruiisilaevadele. Pildil Janne Torikka meiega lauas istumas.


FIN Puhuimme vielä tietenkin kananmunien ja valkuaisen proteiinipitoisuudesta ja siitä, että Laitilalta löytyy nyt uutuustuote kypsennetty valkuainen. Se on se tuote, mitä Pekka käytti mummon kananmunakastikkeessa. Tuote on maidoton, gluteeniton, lisäaineeton, kolesterolivapaa ja rasvaton. Lisa kertoi meille, miten siitä voi valmistaa erilaisia suupaloja ja tuote on sopiva erilaisiin ruokavalioihin. Kananmuna on edullista proteiinia ja verrattuna lihaan on sen kilohinta vain muutaman euron ja tehotuotetun sekä luomumunan hintaero on kapea, mutta jos verrata tehotuoettua lihaa ja luomulihaa, silloin siinä hintaero on jo hyvin merkittävä. Kananmunatuotteet pitävät nälän hyvin kurissa ja siksi Lisa suositteli lisätä Proegg juomia vaikkapa aamupuuroon. Tietenkin ovat kananmunan valkuaistuotteet fitness-urhelijoiden suosiossa. Edullisen hinnan ja pitkän säilyvyysajan ansiosta ovat kananmunat nousseet opiskelijoiden ja eläkeläisten ruokalistalle. Tiedoksi jos haluat kananmunia säilyttää mahdollisimman kauan, sitten niiden optimaalinen säilyvyyslämpötila on +14 astetta C. Ja sitten oli meidän tunninmittaisen tilaisuuden jälkiruoan aika. Jälkiruoaksi tarjottiin meille sveitsilästä marenkia, mantelikakkua ja persikka-omenasmoothievaahtoa.

EST Me rääkisime veel kanamunade ja kanamunavalge valgusisaldusest ja sellest, et Laitilal leidub nüüd uudistoode valmis küpsetatud kanamunavalge. See on see toode, mida Pekka kasutas vanaema munakastme valmistamisel. Toode on piima-, gluteeni-, lisaaine- ja kolesteroolivaba ja lisaks veel rasvavaba. Kanamunad on odav valguallikas ja lihahinnaga vôrreldes on munade kilohinna vahe mahetoodetud ja tavaliste munade vahel ainult môned eurod, aga lihahinnas on see vahe tunduvalt suurem. Kanamunatooted peavad kôhus hästi täistunnet sees ja sellespärast Lisa soovitas meile lisada Proegg jooke kasvôi hommikupudru sisse. Muidugi on kanamunade valgete tooted fitness-sportlaste soosingus. Odava hinna ja pika säilitusaja tôttu on kanamunad tôusnud tudengite ja pensionäride toidulauale. Teadmiseks, kui soovid kanamune säilitada vôimalikult kaua, siis säilita neid + 14 temperatuuril. Ja siis toodi meile lauale magustoit. See oli shveitsi besee, mandlikook ja virsiku-ôunasmoothievaht.


FIN Ruokabloggaajana haluan tuoda erikseen esille sen, että meille tarjottu ruoka oli ilmava, rapea, pehmeä, kevyttä, sensuellia, herkkää, abstraktia taidetta ulkomuodolta muistuttavaa ja erittäin maukasta. Niiden kanssa tarjottiin meille ravintolaan suunnattuja valkoviinejä paitsi yksi Riesling oli Alkon valikoimasta (kuvan Rieslingista on lähettänyt minulle Laitila). Tiedoksi, että Gastrobar EMO palvelee Kasarminkadulla 1.7 asti ja muuttaa elokuussa Kluuvikatu 2:n.

EST Toidublogijana tahan tuua eraldi esile selle, et meile serveeritud toit oli ôhuline, rabe, pehme, kerge, sensuaalne, herk , välimuselt abstraktset kunsti meenutav ja eriti maitsev. Nendega serveeriti meile restoranile suunatud valgeid veine välja arvatud üks Riesling, mida leidub Alko valikust (pildi Rieslingust on saatnud minule Laitila). Teadmiseks, et Gastrobar EMO teenindab Kasarmitänaval juunikuu lôpuni ja kolib augustis Kluuvitänav 2:e.


FIN Kiitos tilaisuuden järjestäjille! Oli mielenkiintoinen, maistuva ja antoisa tilaisuus. Minäkin käytän omassa kotikeittiössä aika paljon kananmunia, koska ne ovat tärkeitä raaka-aineita keittiössä. Tilaisuudesta sain uutta perspektiiviä kananmunien ja kananmunatuotteiden käyttöön. Pidin heti ensisilmäyksellä mansikkamakuisesta Proegg välipalajuomasta ja minusta tulee varmasti sen tuotteen kuluttaja. Haluan ”myydä” sen tuotteen myös tyttärelleni sen jälkeen kun hän on palanut isän kanssa ulkomaanmatkoilta. Kävelin kotia päin läpi aurinkoisen Esplanadin puiston. Kauniin sään ansiosta oli se ihmisiä täynnä. Ajattelin: ”Rakas Esplanadi, miten monta kertaa blogitapahtumien vuoksi olen minä kävellyt tässä puistossa, koska paljon tapahtumia on ollut just Helsingin ydinkeskustassa!” Rakkaita muistoja. Kaunista, kaunista, kaunista!

EST Suur tänu koosviibimise korraldajatele! Oli huvitav, maitsev ja avartava koosviibimine. Ka mina kasutan üsna palju kanamune oma koduköögis, sest kanamunad on ikkagi ühed tähtsad tooraineid köögis ja sain koosviibimiselt uut perspektiivi nende kasutamiseks. Mulle hakkas kohe esimesest silmapilgust alates meeldima maasikamaitseline Proegg vahepalajook ja minust tuleb selle kulutaja. Tahan toote ”müüa” ka oma tütrele kui ta saabub isaga välismaareisilt tagasi. Kôndisin kodu poole läbi päikeselise Esplanadi pargi. Ilusa ilma tôttu oli park inimesi täis. Môtlesin: ”Armas Espalandi, kui mitu korda mina olen tänu oma blogikohtumistele jalutanud sinu kônniteedel, sest nii palju kohtumisi on olnud just Helsingi südalinnas!” Armsaid mälestusi. Ilus, ilus, ilus!Bloggaajalle: Tarjoilu tilaisuudessa ja lahjakassi.
Blogijale: Serveering kohtumisel ja kinkekass.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...