lauantai 1. lokakuuta 2016

Herukkapiiras – Sôstrakook


Pirkka-merkillä on herukkasekoitus-tuote. Se sisältää musta-, valko- ja punaherukoita, mikä on ihana sekoitus herukoista. Tykkään herukoista ja näin päätin leipoa niistä minulle jo tuttua piirasta. Aikaisemmin olen piiraan täytteeksi laittanut mustaherukoita ja karviais-mustaherukkasekoitusta. Tästä piirasta tykkäävät varmasti ihmiset jotka tykkäävät herukoista ja kirpeästä mausta, koska piiraassa yhdistyvät kirpeä ja makea maku. Tässä piiraassa yhdistyvät vielä kaksi taikinaa. Pohjataikina on ihanan kova ja keksimäinen ja täytetaikina taas sisältä pehmeä ja pinnalta rapea. Herukkapiiras on helppo ja ihana viikonlopun jälkiruoka. Suosittelen!


10-12 palaa
Valmistusaika noin 45 minuuttia

Pohjataikina:
½ dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
100 g voita

Täytetaikina:
200 g Pirkan pakastettuja herukoita
2 kananmuna
2 dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 ½ tl vaniljasokeria

tomusokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sekoita kulhossa sokeri ja vehnäjauhot keskenään. Lisää jääkaappikylmä voi kuutioina. Sekoita yleiskoneella tai nypi sormin, kunnes seos on murumaista. Painele kevyesti taikina piirakkavuoan pohjalle (halkaisija 28 cm, irtopohjallinen). Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia.

Vatkaa sillä aikaa muna ja sokeri toisessa kulhossa vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kolmannessa kulhossa kuivat aineet ja sekoita aineet muna-sokerivaahdon joukkoon. Lisää vielä puolisulaneet marjat taikinaan varovasti käännellen. Levitä taikina kuumalle pohjalle ja paista vielä noin 35 minuuttia tai kunnes piiras on kypsä. Silloin kun uunista alkaa tulla piiraan tuoksuja ja pinta on tasaisesti vaaleanruskean värinen, on piiras kypsä.

Anna jäähtyä, irrota vuoan pohja ja ripottele pinnalle tomusokeria.

***


Soome K-kaupa’l on olemas Pirkka-märgiga sôstrasegu toode. See sisaldab must-, valge- ja punasôstraid. See on nii tore sôstrasegu ja minule meeldivad sôstrad. Nii otsustasin küpsetada minule juba tuttavat kooki. Varem olen küpsetanud seda kooki mustsôstarde ja mustsôstarde ning tikriteseguga. See kook meeldib kindlasti inimestele, kellele meeldivad sôstrad ja hapukas maitse, sest siin koogis ühinevad hapu ja magus. Siin koogis ühinevad veel kaks eri tainast, kus pôhjataigen on mônus küpsisetaoline kôva ja peal täidisetaigen on sees pehme ja ôhuline ning pinnalt rabe. Sôstrakook on lihtne ja mônus nädalavahetuse magustoit. Soovitan!

10-12 lôiku
Valmistus umbes 45 minutit

Pôhjataigen:
½ dl suhkrut
2 ½ dl nisujahu
100 g vôid

Täidisetaigen:
200 g Pirkka sügavkülmutatud sôstraid
2 kanamuna
2 dl suhkrut
1 ½ dl nisujahu
veidi soola
1 ½ tl vaniljesuhkrut

tuhksuhkrut

Soojenda ahi 175 kraadini.

Sega kausi sees suhkur ja jahu omavahel läbi. Lisa külmkapikülmad vôi tükid. Murenda sôrmede vahel ainetest ühlane sômer taigen. Kalla taignasegu koogivormi (läbimôôt 28 cm, lahtikäiv koogivorm) pôhjale ja vajuta tainas kergelt pôhjale ja äärtele ainult nii palju, et taigen katab pôhja ja ääred. Esiküpseta pôhja 10 minutit.

Vahusta teises kausis suhkur ja munad heledaks vahuks. Ühenda kolmandas kausis kuivad ained ja sega ained muna-suhkruvahu sisse. Lisa pooleldi sulanud marjad ja pöörita need taigna sisse ning lôpuks kalla segu koogipôhja peale. Tasanda täidis pôhjale ning küpseta kooki umbes 35 minutit vôi nii kaua kuni täidis on küpse. Siis kui ahjust hakkab tulema koogi lôhna ja koogi pind on pealt ühtlaselt helepruun, on kook küpse.

Anna koogil jahtuda, eemalda koogivormi pôhi äärest ning raputa pinnale tuhksuhkrut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...