keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Aroniakiisseli, mustaherukkamarenki ja kermavaahto – Arooniakissell, mustsôstrabesee ja vahukoor


Valmistin aroniakiisseliä, koska minulla kasvaa aroniapensaita luonnonpuhtaalla takapihalla. Sain viime viikolla Strindbergin kahvilasta bloggaajatilaisuudesta mukaani kaksi mustaherukkamarenkia ja arvelin heti, että just aroniakiisselin kanssa niiden maku sopii erinomaisen hyvin ja olin oikeassa. Tuli aivan loistava ja upea jälkiruoka. Aroniakiisselin mieto maku korosti hyvin mustaherukkamarengin makua. Tuli niin juhlava jälkiruoka, mikä mielestäni sopii juhlapöydälle ja vaikkapa joulupöydälle. Aroniakiisselissä kermavaahdon ja mustaherukkamarengin kera on mannermaista tyyliä.

4-6 annosta
Valmistus 20 minuuttia + jäähtymisen aika

4 dl puhdistettuja ja huuhdeltuja aromiamarjoja
1 l kylmä vettä
6 rkl sokeria
3 ½ isoa rkl tärkkelystä
1 dl kylmä vettä

iso pala mustaherukkamarenkia
vaniljamakuista kermavaahtoa

Kaada vesi kattilaan. Lisää aroniamarjat ja sokeri. Nosta kattila hellan levylle ja anna nousta kiehumaan. Keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia kunnes mehu on irronnut marjoista. Siivilöi marjat ja kaada kuuma mehu takaisin kattilaan ja aseta kattila kuumalle levylle. Sekoita isossa mukissa kylmä vesi ja maissitärkkelys keskenään ja kaada sekoitus pitkänä nauhana aronimehun joukkoon mehua vispillällä jatkuvasti sekoittaen kunnes saat tasaisen ja samettipehmeän kiisselin. Anna kiisselillä poreilla muutaman hetken ja nosta kattila levyltä pois. Anna kiisselillä jäähtyä täysin ja käy kiisselliä silloin tällöin vispilällä sekoittamassa että kiisseli jäähtyisi nopeammin ja se olisi kaunis tasainen.

Tarjoile notkean vaniljamakuisen kermavaahdon ja mustaherukkamarenkimurujen kera.

***


Valmistasin arooniakisselli, sellepärast et minul on looduspuhtal koduôuel arooniapôôsaid. Sain eelmisel nädalal Strindbergin kohvikust bloggaajaôhtult endale kaasa kaks suurt mustsôstramaitsega beseed ja arvas kohe, et just arooniakisselliga sobib nende maitse väga hästi kokku ja minul oli ôigus. Tuli suurepärane ja kaunis magustoit. See tuli nii pidulik välja, et minu arust sobib see peolauale ja kasvôi jôululauale. Arooniakissellis vahukoore ja mustsôstrabeseega on mandrieuroopa stiili.

4-6 portsjonit
Valmistus 20 minutit + jahtumise aeg

4 dl puhastatud ja üleloputatud arooniamarju
1 dl külma vett
6 sl suhkrut
3 ½ suurt sl maisitärklist
1 dl külma vett

suur tükk mustsôstrabeseed
vaniljamaitsega vahukoort

Kalla külm vesi potti. Lisa arooniamarjad ja suhkur ning tôsta pott pliidi kuumale plaadile ja anna minna keema. Keeda keskmisel temperatuuril umbes 10 minutit kuni mahl on marjadest välja tulnud. Kurna marjad ära ja kalla kuum mahl tagasi potti ning tôsta pott pliidile. Sega suures tassis külm vesi ja maisitärklis omavahel läbi ja kalla segu pika nôrena mehu sisse mehu pidevalt vispliga segades kuni kissell muutub ühtlaset pakusks ja sametiseks. Anna tôusta mullidel môned korrad pinnale ja tôsta pott pliidilt kôrvale. Anna kissellil jahtuda ja käi seda vahetevahel vispliga segamas, et see jahtuks kiiremini ja oleks ühtlane koostumus.

Serveeri nôtke vaniljamaitselise vahukoore ja mustsôstramaitselise beseemurudega.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...