tiistai 6. lokakuuta 2015

Kurpitsarisotto - Kôrvitsarisotto


Nyt on kurpitsakausi alkanut ja sen kunniaksi valmistin kurpitsarisoton. Kurpitsarisottoa voi valmistaa monella tavalla. Minä valmistin sen omalla tavalla. Kurpitsarisotossa käytetty omenaviinietikka antaa taustalla muuten niin miedolle kurpitsalle pikkasen potkua ja happamuutta sekä omenan ja kurpitsan maut sopivat yhteen. Kokeilemisen arvoinen risotto.

3 annosta
Valmistus 40 minuuttia

Kurpitsasose:
300 g puhdistettua kurpitsan lihaa
3 dl vettä
ripaus suolaa
½ tl jauhettua muskottipähkinää

½ dl oliiviöljyä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 ½ dl risottoriisiä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 iso mukillinen kanalientä
nippu tuoretta timjamia
suolaa
ripaus sokeria
2 viipaletta emmentaljuustoa tai ½ dl parmesaaniraastetta

salaattisiemensekoitusta
oliiviöljyä

Paahda kuumalla pannulla salaattisiemensekoitus ja kaada siemenet lautaselle jäähtymään.
Kaada vesi kattilaan ja lisää kurpitsa, ripaus suolaa ja jauhettu muskottipähkinää. Keitä kurpitsalihaa hellan keskilämmöllä pehmeäksi. Nosta kattila hellalta pois ja soseuta kurpitsa sauvasekoittimella.

Kuori sipulit ja valkosipulin kynsi sekä hienonna ne. Kaada toisen kattilan pohjalle oliiviöljyä ja kummenna se. Lisää kuuman öljyn joukkoon risottoriisi, hienonnettua sipuli ja valkosipuli sekä kypsennä aineita näin kauan kunnes ne ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Lisää omenaviinietikka ja sekoita joukkoon sekä anna etikalla haihtua pois. Lisää mukillinen kanalientä, hienonnettu timjami, ripaus sokeria sekä kurpitsasose sekä anna kypsyä kunnes riisi on pehmeä ja risotto notkea ja mehevä sekä jokainen riisijyvä on irtonainen. Tarkista maku sekä lisää tarvittaessa mausteita. Mauilla pitää olla tasapainossa. Viimeisenä lisää risoton joukkoon juustopalat sekä anna niillä sulata ja sekoita juusto risotoon.

Nosta kurpitsarisottoa tarjoilulautaselle, ripottele pinnalle paahdettuja siemeniä sekä tiputtele pinnalle oliiviöljyä.

***

3 annosta

Nüüd on kôrvitsahooaeg alganud ja selle auks valmistasin kôrvitsarisotot. Kôrvitsarisotot vôib valmistada mitmel eri moel ja mina valmistasin selle oma moodi. Kôrvitsarisotos kasutataud ôunaäädikas tôstab muidu nii maheda maitsega kôrvitsa maitset ja annab veidi hapusust risotole ning kôrvits ja ôun sobivad omavahel hästi kokku. Proovimist väärt risotto.

3 portsjonit
Valmistus 40 minutit

Kôrvitsapüree:
300 g puhastatud kôrvitsaliha
3 dl vett
veidi soola
½ tl jahvatatud muskaatpähklit

½ dl oliiviôli
2 shalottisipulat
1 küüslauguküünt
½ dl oliiviôli
2 ½ dl risottoriisi
1 sl ôunaäädikat
1 suur tassitäis kanaleent
väike kimp tüümiani
soola
veidi suhkrut
2 viilu emmentaljuustu vôi ½ dl riivitud parmesaani

salatiseemnesegu
oliiviôli

Rösti kuumal pannil salatiseemnesegu ja kalla seemned taldrikule jahtuma.
Kalla vesi potti ja lisa kôrvits, veidi soola ja jahvatatud muskaatpähkel. Keeda kôrvitsat pliidi keskmisel temparatuuril kuni kôrvitsaliha on pehme. Tôsta pott pliidilt kôrvale ja valmista käsimikseriga kôrvitsapüree.

Koori sibulad ja küüslaugu küüs ning haki need peeneks. Kalla teise poti pôhjale oliiviôli ja anna kuumeneda pliidil. Lisa kuuma ôli sisse hakitus sibul, küüslauk ja risottoriis ning anna ainetel küpseda niikaua kuni need muutuvad läbipaistvateks. Lisa ôunaäädikas ja sega ainete hulka ja anna äädikal haihtua ära. Lisa tassitäis kanaleent, hakitud tüümian, veidi suhkrut ning kôrvitsapüree ning anna ainetel küpseda kuni riis on pehme, risotto on notke ja mahlane ning iga riisitera eraldub hulgast. Kontrolli maitse ning vajaduse korral lisa maitseaineid. Viimasena lisa juustutükid ning anna neil sulada ning sega risotto sisse.

Tôsta kôrvitsarisotto serveerimistaldrikule, lisa pinnale röstitud seemneid ning nôruta pinnale veel oliiviôli.

2 kommenttia:

  1. Tässäpä jälleen kokeilemisen arvoinen resepti.
    Antoisaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä, vaihtelua ruokalistalle. Kaunista syksyä!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...