sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Omenakeikauskakku – Ümberpööratud ôunakook


Sain kotimaisia omenia ja näin päätin leipoa omenista keikauskakun. Vaikka laitoin vuoan pohjalle aika paksun kerroksen omenia, ne sulivat ja kypsyivät kakkupohjaan siksi, että minulla oli pieniä omenia. Kakku oli silti hyvä vaahtoutuvan vaniljakastikkeen kera. Sellainen sopivasti murea, pehmeä ja mehevä. Lisäsin kakkutaikinan joukkoon 1 dl sokeritonta maapähkinävoita ja siitä tuli hyvää pähkinän makua kakulle. Pähkinät ja omenat sopivat yhteen. Laitoin kakkutaikinaan vielä 1 ½ dl täysjyvävehnäjauhoja ja siitä tuli kakulle mukavaa talonpoikasmakua- ja ulkonäköä.

Vuoan pohjalle:
7 keskikokoista omenaa
50 g voita
1 dl fariinisokeria
1 tl kanelia

Kakkutaikina:
3 kananmunaa
2 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
1 dl omenasosetta
1 dl sokeritonta maapähkinävoita
1 ½ dl täysjyvävehnäjauhoja
2 dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Voitele syvä kakkuvuoka (26 cm halkaisija ja 6 cm korkeus). Leikkaa leivinpaperista kakkuvuoan pohjalle sopivan kokoinen pala. Leikkaa voi ohuiksi lastuiksi ja aseta ne leivinpaperin päälle. Ripottele paksu kerros fariinisokeria ja kanelia voilastujen päälle. Poista omenilta sydänosat ja leikkaa omenista samankokoiset ohuet lohkot. Asettele lohkot vuokaan fariinisokerin ja voin päälle.

Vaahdota yleiskoneella kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita sulanut voi, omenasose ja maapähkinävoi keskenään pienessä kulhossa ja sekoita se vaahdon joukkoon. Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään ja sekoita se varovasti yleiskoneen kulhossa olevan seoksen joukkoon kunnes saat tasaisen notkean taikinan. Kaada taikina vuokaan omenien päälle ja tarvittaessa tasoita taikina vuokaan.

Paista 175 asteessa uunin keskilämmöllä noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Pistä pitkä puutikku kakun keskiosaan ja vedä ulos. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, silloin on se kypsä. Anna kakulla jäähtyä vuoassa ja sen jälkeen kumoa kakku tarjoilulautaselle.

Tarjoile vaahdotetun vaniljakastikkeen kera.

***


Sain kodumaised ôunu ja nii otsustasin küpsetada neist ümberpööratud ôunakoogi. Kuigi ma panin koogivormi pôhja paksu kihi ôunasektoreid, need sulasid ja küpsesid koogi sisse, sellepärast, et minul olid väiksed ôunad. Kook tuli sellegipoolest hea. Selline sobivalt mure, pehme ja mahlane. Panin koogitaignasse 1 dl suhkruvaba maapähklivôid, millest tuli mônusat pähklimaitset koogile. Ôunad ja pähklid sobivad kokku. Panin koogitaignasse veel 1 ½ dl täisteranisujahu ja sellest tuli koogile talupoeglikku maitset ja väljanägemist.

Vormi pôhjale:
7 keskmise suurusega ôuna
50 g vôid
1 dl fariinisuhkrut
1 tl kaneelijahu

Koogitaigen:
3 kanamuna
2 dl suhkrut
50 g sulatatud vôid
1 dl ôunapüreed
1 dl suhkruvaba maapähklivôid
1 ½ dl täisteranisujahu
2 dl nisupüüli
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl vaniljesuhkrut

Määri sügavale koogivormile (läbimôôt 26 cm ja kôrgus 6 cm) vôi. Lôika küpsetuspaberist vormi pôhjale sobiva suurusega paberitükk. Lôika vôi ôhukesteks laastudeks ja aseta need küpsetuspaberi peale. Raputa paks fariinisuhkru kiht ja kaneelijahu vôi peale. Eemalda ôuntelt südamed ja lôika ôuntest ühesuurused ôhukesemad sektorid. Aseta ôunasektorid koogivormi pôhjale vôi peale.

Vahusta köögikombainiga kanamunad ja suhkur valgeks vahuks. Sega väikses kausis sulanud vôi, maapähklivôi ja ôunapüree omavahel läbi ja sega see vahu sisse. Sega suures kausis kuivad ained omavahel läbi ja kalla ka need köögikombaini kaussi ning sega ainetest ettevaatlikult ühtlane nôtke taigen. Kalla taigen koogivormi ôunte peale ja vajaduse korral tasanda se ühtlaselt ôunte peale.

Küpseta 175 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel umbes 40 minutit vôi nii kaua kuni kook on valmis. Pista pikk puutikk koogi keskkohta ja tômba välja. Kui tikule ei jää tainast, siis see on valmis. Anna koogil jahtuda vormi sees ning kerra see vormis välja serveerimistaldrikule.

Serveeri vahustatud vaniljekastmega.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...