tiistai 11. syyskuuta 2012

Pitkä lihapiirakka - Pikk lihapirukas



Lihapiirakan ohje on minun äidin keittiöstä. Jauhon määrää riippuu sen kosteuspitoisuudesta, piirakan taikina vaatii enemmän jauhoja ja sillä pitää olla kimmoisampi, että sitä olisi hyvää työpöydällä kaulia. Valmistin taikinan taas yleiskoneella, koska silloin tulee taikinasta kaunis tasainen. Lue hyödyllistä tietoa kotimaisen hiivan sivulta.

2 isoa pitkää piirakkaa
Valmistus noin 3 tuntia

Taikina:
noin 12 dl puolikarkeaa vehnäjauhoja
5 dl vettä tai maitoa
0,75 dl ruokaöljyä tai oliiviöljyä tai 150 g sulatettua voita
50 g hiivaa
1 tl suolaa

Täyte:
750 g sika-nautajauhelihaa
3-4 kananmunaa
1 iso sipuli
1 dl pitkäjyväistä riisiä
pippurisekoitusta
pizzamaustetta
suolaa

1 vatkattu kananmuna piirakan voiteluun

Ensiksi valmista yleiskoneella taikina. Kaada yleiskoneen kulhoon kädenlämpöinen vesi, lisää suola ja hiiva. Liota hiiva veteen. Sekoita 1 dl kerrallaan jauhoja veteen kunnes olet lisännyt 8 dl jauhoja. Sen jälkeen laita yleiskone kaikista suurimmalle teholle ja sekoita vellimäistä seosta voimakkaasti pari minuuttia sekä sen jälkeen vähentää taas tehoa. Valuta öljy taikinaan sekä lisää 1 dl kerrallaan loput jauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Ripottele taikinan pinnalle vehnäjauhoja sekä jätä se yleiskoneen kulhoon kohoamaan puhtaan keittiön pyyhkeen alle kunnes se on kaksinkertainen.

Taikinan kohoamisen aikana valmista täyte. Keitä kananmunat kovaksi ja keitä riisi. Anna niillä jäähtyä. Kuori kananmunat ja hienonna ne haarukalla. Kuori sipuli ja leikkaa siitä kuutiot. Kypsennä jauhelihaa ja sipulikuutiota kuumalla pannulla. Tarvittaessa voit lisätä pannulle öljyä, mutta jos jauheliha on sen verran rasvainen, että siitä tulee riittävästi rasvaa, silloin öljyn lisääminen ei ole välttämätöntä. Lisää suola, pippuri ja pizzamauste. Sekoita seosta pannulla kunnes se on läpikypsä. Kaada jauheliha, hienonnettu kananmuna ja keitetty riisi isoon kulhoon ja sekoita aineet keskenään. Tarkista maku ja tarvittaessa lisää mausteita. Anna täytteellä jäähtyä täysin.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli yhdestä osasta jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoinen taikinalevy. Nosta täyte pitkänä tasaisena viivana pitkittäin taikinan keskiviivalle. Sivele taikinan reunoille munaa ja nosta yksi taikinan puoli täytteen päälle niin että se peittää täytteen eikä jää ilmaa väliin. Sen jälkeen nosta toinen taikinan puoli ensimmäisen taikinan puolen päälle taas näin, että ei jää ilma väliin. Tarkista, että muna liimaa taikinan reunat kiinni. Sen jälkeen käännä piirakan päätypuolet kiinni taidepuolen suuntaan. Laita vasen käsi kyynärpään saakka (tai miten pitkä piiras tulee) piirakan päälle ja irrota oikealla kädellä varovasti piirakkaa pöydältä sekä nosta varovasti vasemmalle kädelle piirakkaa nojaten se uunipelille leivinpaperin päälle sekä käännä piirakkaa vasemman käden avulla näin, että piirakan taidepuoli jää alaspäin. Jos työtaso, ja kädet ovat jauhoisia, silloin ei ole piirakan siirtäminen ja kääntäminen ongelma. Muotoile vielä uunipellillä piirakasta sopusuhtainen pitkä piirakkapötkö. Tee haarukalla piirakan pinnalle taikinaan reiät ja sivele pinnalle munaa.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20-25 minuuttia kunnes piirakka on saanut pinnalle kauniin kultaisen sävyn ja taikina on kypsä.

Leivo toisesta taikinan ja täytteen osasta toinen samanlainen pitkä lihapiirakka.

***



Lihapiruka retsept on minu ema köögist. Jahu hulk taiganas sôltub jahu niiskuse hulgast. Pirukataigen peab olema tihedam/tugevam, et seda oleks hea töölaual rullida. Mina valmistasin taigna jälle köögikombainiga, sest siis tuleb taigen ilus ühtlane. Arvan, et soome ”puolikarkea vehnäjauho” on eesti nisukroovjahu. See oli tumedam ja kargem jahu.

2 pikka pirukat
Valmistus umbes 3 tunti

Taigen:
umbes 12 dl nisukroovjahu
5 dl vett vôi piima
0,75 dl toiduôli vôi oliiviôli vôi 150 g sulatatud vôid
50 g pärmi
1 tl soola

Täidis:
750 g sea-veisehakkliha
3-4 kanamuna
1 suur sibul
1 dl pikateralist riisi
piprasegu
pizzamaitseainet
soola

1 lahtiklopitud muna piruka määrimiseks

Kôigepealt valmista köögikombainiga taigen. Kalla kombaini kaussi käesoe vesi, lisa sool ja pärm ning leota pärm vette. Sega kombainiga 1 dl korraga jahu vette kuni oled lisanud 8 dl. Selle järel pane kombain kôige suuremale vôimsusele ja sega 2 minutit vellitaolist tainast tugevalt ning selle järel vähenda vôimsust. Kalla nôrena taignasse ôli ning lôpud jahust. Anna kombainil sôtkuda ühtlane taigen. Raputa taignale jahu ja jäta see puhta köögirätiku alla kerkima kuni see on kahekordne.

Taigna kerkimise ajal valmista täidis. Keeda munad kôvaks ja keeda ka riis. Anna neil jahtuda. Koori munad ja tee need kahvliga peeneks. Koori sibul ning lôika sellest kuubikud. Küpseta hakkliha ja sibul kuumal pannil läbiküpseks. Vôid lisada toiduôli pannile, aga kui hakklihast endast tuleb piisavalt rasva, siis ei ole vaja ôli lisada. Lisa sool, pipar ja pizzamaitseaine. Sega ained omavahel läbi. Kalla hakkliha, hakitud munad ja keedetud riis suurde kaussi ja sega kôik ained omavahel läbi. Anna täidisel jahtuda.

Jaga taigen kaheks osaks. Rulli ühest osast jahusel töölaual ristküliku kujuline taignaplaat. Tôsta täidis pikuti pika rivina taignaplaadi keskele. Määri taigna äärtele muna ja tôsta üks taignaäär täidise peale nii, et ôhku ei jää vahele. Selle järel tôsta teine taignaäär esimese taignaääre peale sama moodi, et ôhku ei jää vahele ning kontrolli, et muna liimib taignaääred ilusti kinni. Keera piruka otsad kinni taignaäärte suunas. Pane vasak käsi kogu küünarvarre pikkuses piruka peale ja aita parema käega pirukas töölaualt lahti ning vasakule käele pirukat toetades tôsta see ahjuplaadile küpsetuspaberi peale ning pööra pirukas vasaku käe abil ringi nii, et ääred jäävad allapoole. Tee veel môlema käega pirukast ilus ühtlane pikk kuju. Torka kahvliga piruka peale taignasse augud ning määri pirukas pealt munaga.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 20-25 minutit kuni pirukas on saanud peale ilusa kuldse värvi ning taigen on küps.

Küpseta teisest taigna- ja täidiseosast samasugune teine pirukas.

2 kommenttia:

  1. See on nagu venelaste kulebjaka. Lihtne ja maitsev :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihtne ja maitsev on see küll. Vôib-olla küll olla vene köögi môju, sest ema on pärit Tartumaalt ja seal tunneb Peipsiääre môju. Ema on sama moodi valmistanud kapsa- ja porgandipirukat, vôi käärinud piruka rulliks. Siin Soomes olen näinud leht-taignas sarnast lôhepirukat.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...