perjantai 14. syyskuuta 2012

Vehnäsämpylät, Valkosipuli-vehnäsämpylät - Nisujahukuklid, Küüslaugu-nisujahukuklid


Vehnäsämpylät

14 kpl
Valmistusaika noin 2 tuntia

5 dl vettä
50 g hiivaa
3 tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
noin 11 ½ dl puolikarkeaa vehnäjauhoja tai sen verran, että taikinasta tulee sopivasti notkea / jauhon määrä riippuu sen kosteuspitoisuudesta

siemensekoitusta

Taikina on valmistettu yleiskoneella. Kaada kädenlämpöinen vesi yleiskoneen kulhoon ja liuota siihen hiiva. Lisää suola. Käynnistä kone ja lisää 1 dl kerrallaan vehnäjauhoja (yhteensä 8 dl). Laita kone tehokkaalle vaihteelle ja sekoita seosta voimakkaasti pari minuuttia. Sen jälkeen vähentää tehoa. Lisää öljy sekä loput jauhosta. Kääntele taikina koneen kulhossa tasaiseksi. Sen pitää olla notkea, koska sellaisesta taikinasta tulee nättejä pinnalta tasaisia sämpylöitä. Peitä puhtaalla keittiöpyyhkeellä kulho ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Ota kulhosta samankokoisia taikinapaloja ja muotoile niistä jauhoisilla käsillä pyöreät taikinapallot. Laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Halutessasi voit laittaa sämpylöiden pinnalle siemensekoitusta. Anna kohota pellillä noin 20-30 minuuttia.

Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Nosta pelti ulos. Sivele sämpylöiden pintaan vettä. Pane sämpylät uuniin vielä noin 1-2 minuutiksi kunnes ne ovat pinnalta kauniin ruskeat.

Valkosipuli-vehnäsämpylät
14 kpl
Valmistusaika noin 2 tuntia

Valmista toinen erä samanlaista sämpylätaikinaa kuten edellisessä ohjeessa, purista vaan 1-2 isoa kokonaista valkosipulia taikinan tekemisen alkuvaiheessa veteen.

***


14 kuklit
Valmistusaega umbes 2 tunti

5 dl vett
50 g pärmi
3 tl soola
½ dl oliiviôli
umbes 11 ½ dl nisukroovjahu vôi nii palju, et taignast tuleb sobivalt nôrk / jahu hulk sôltub jahu niiskuse sisaldusest

valmis seemnesegu

Taigen on valmistatud köögikombainiga. Kalla käesoe vesi köögikombaini kaussi ja leota selle sisse pärm. Lisa soola. Pane kombain käima ja lisa 1 dl korraga jahu (kokku 8 dl) ja anna kombainil segada taigen. Pane kombain suuremale vôimsusele ja anna segada paar minuutit. Selle järel vähenda vôimsust. Lisa ôli ja ülejäänud jahu. Sega taigen kombainiga ütlaseks. Taigen peab olema sobivalt nôrk, sellepärast et sellisest taignast tulevad ilusad pinnalt tasased kuklid. Peida kauss puhta köögikäterätiku alla ja anna taignal kerkida kahekordeks.

Vôta kausist samasuuruseid taignatükke ja tee jahuste kätega nendest ümarad taignapallid. Pane need küpsetuspaberile ahjuplaadi peale. Soovi korral vôid panna nende pinnale seemnesegu. Anna taignapallidel kerkida 20-30 minutit.

Küpseta 225 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel umbes 15 minutit. Tôsta plaat ahjust välja. Määri vôi tilguta (kui on seemnetega kuklid) nendele vett. Tôsta kuklid veel ahju 1-2 minutiks kuni need on pealt kuldpruunid.

Küüslaugu-nisujahukuklid

14 kuklit
Valmistusaega umbes 2 tundi

Valmista teine portsjon samasuguseid kukleid nagu eelmises retseptis, ainult lisa taigna tegemise alguses vette 1-2 pressitud suurt küüslauguküünt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...