perjantai 24. syyskuuta 2010

Porsaan kieli hyytelössäTämä ohje on Neuvosto-Eestin ajalta. Silloin valmistettiin paljon hyytelö-ruokia. Porsaan tai naudan kieltä hyytelössä on ollut aina meidän suvun juhlapöydässä.

3 pientä tarjoiluvatia
Valmistusaika noin 2 tuntia

porsaan kieltä noin 500 g (1-2 kieltä)
noin 10 kpl mustapippuria
noin 5 kpl maustepippuria
3-5 laakerinlehteä
ripaus sokeria
merisuolaa
vettä

2 pientä porkkanaa
2 rkl purkkiherneitä

7 liivatelehteä

Huuhtele kielet veden alla ja pane ne kylmän veden kanssa kiehumaan. Kielillä pitää olla veden peitossa. Keitä kieliä noin 5 minuuttia, kuori vaahto pinnalta, kaada keittovesi pois ja huuhtele kielet. Pane kielet uudestaan kylmän veden kanssa kiehumaan ja kuori vaahto. Kun vaahtoa enää ei tule, lisää mausteet ja keitä kieliä noin 1,5 tuntia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Käy kääntelemässä kieliä kattilassa ja lisää vettä sekä suolaa tarvittaessa.

Kielten kypsymisen aikana kuori ja keitä kokonaiset porkkanat. Anna porkkanoilla jäähtyä ja tee niistä porkkanakukat. Katso ohje Silakat kirkkaassa marinadissa.

Valuta herneet liemestä.

Siivilöi kielten liemi. (Minä sain 6,5 dl lientä). Pane 7 liivatelehteä kylmään veteen ja liota niitä kunnes ne ovat pehmeitä ja purista liika vesi niistä ulos. Pane ne kuuman liemeen, missä ne hetkessä sulavat. Sekoita lientä.

Kuori ja puhdista kielet. Leikkaa niistä viipaleet ja asettele viipaleet tarjoiluvadeille. Nosta kauhalla varovasti lientä vadille sekä lopuksi koristele vati porkkanakukilla ja herneillä. Anna olla huoneenlämmössä kunnes liemi on täysin jäähtynyt ja sen jälkeen siirrä vadit kylmään/jääkaappiin.

Koristele tarjoiluvadit persiljan oksalla tai herneversoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...