keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Perinteinen kermainen lohikeittoVähän samantyyppistä kermaista lohikeittoa olen käynyt syömässä perheeni kanssa Helsingin satamaravintolassa Merimakasiini. Se on yksinkertainen hyvä keitto, missä maistuu lohen aito maku.

Noin 2,5 l
Valmistus 35 minuuttia

700 g lohifileetä (voi olla myös kirjolohta)
7 isompaa perunaa
1 iso keltasipuli
2-4 dl kuohukermaa (voi olla myös ruokakermaa, kermaa maun mukaan)
1 l vettä + tarvittaessa lisää
3 laakerinlehteä
kokonaisia mustapippureita
kokonaisia maustepippureita
merisuolaa
tilliä
nokare voita

tarvittaessa kalafontia tai -kuutiota

Poista lohifileestä kylkiruodot ja nahka. Leikkaa lohen lihasta samankokoiset kuutiot. Kuori perunat ja leikkaa niistä samankokoiset palat. Kuori sipuli ja leikkaa siitä suikaleet.

Kaada kattilaan 1 l vettä ja kun se alkaa kiehua, silloin lisää peruna, sipuli, mausteet (paitsi tilli) ja suola. Anna perunan ja sipulin kypsyä näin kauan, kunnes ne ovat lähes pehmeitä. Lisää lohikuutiot. Kun keitto alkaa uudestaan kiehua, kouri pinnalta vaahto. Lisää tarvittaessa vettä sen verran, että kaikki keiton ainesosat ovat veden peitossa. Anna keitolla kypsyä kunnes peruna, sipuli ja lohi ovat kypsiä/pehmeitä. Loppuvaiheessa lisää kerma, voipala ja viimeisenä hienonnettu tilli. Lisää tarvittaessa suolaa.

Syö Saaristolaispalojen kanssa.

Katso myös Perinteinen kermainen lohikeitto 2.

4 kommenttia:

  1. Heissä, lohi on paras raaka-aine ruuan laitossa. Vaikka kala on sinänsä täynnä hyviä rasvoja, suosittelen kokeileman lohikeitossa koskenlaskija juustoa.

    VastaaPoista
  2. Hei Annuska! Koskenlaskija juusto on minulle tuttu keiton valmistamisella. Tämän kermaisen lohikeiton tekemisellä oli vaan kaksi juttua: se oli tilauskeitto valmistaa sellaista kermaista lohikeittoa mitä Merimakasiinissa tarjotaan ja siellä ei ole Koskenlaskijaa sisällä (ainakin silloin kun me söimme ei ollut) ja toinen on se, etten tykkää Koskenlaskijasta kovin paljon ruuassa. Ne ovat niitä suuria-pieniä makuasioita, mutta totta kai, kuka tykkää, se voi lisätä sitä sulatejuustoa myös lohikeittoon. Anoppini bravuuri on juuri lohikeitto, hän jättää keitolle taas kirkkaan liemen ja laittaa siihen aika paljon kokonaisia mustia ja maustepippureita joukkoon. On monta eri tapaa valmistaa lohikeittoa. Lohi on kyllä tosi hyvä raaka-aine. Kiitos, Annuska, kun löysit tiensä blogiini!

    VastaaPoista
  3. Suur tänu, sport! See on väga hea kalasupp, soomlased söövad seda palju ja söövad mh. vabaôhuüritustel. Näiteks valimiste all parteid meelitavad rahvast lôhesupiga turule oma valimiskampaaniatele. Kui soovid vôin lühidalt tôlkida retsepti, lihtne valmistada.

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...