keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Paistetut appelsiinit ja inkiväärikastike



4 annosta
Valmistus 20 minuuttia

Alkuperäinen ohje on blogista Omenaminttu.

2 - 3 appelsiinia

Kastike:
25 g voita
½ dl muscovadosokeria tai fariinisokeria
1 tl raastettua inkivääriä (tai ½ tl jauhettua inkivääriä)
½ dl appelsiinimehua
maapähkinäpaloja

Kuori appelsiinit ja viipaloi ne. Poista mahdolliset siemenet.

Sipaise pannulle öljyä ja paista appelsiiniviipaleet nopeasti molemmin puolin, kunnes ne saavat hieman väriä.

Sulata voi toisella paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää sokeri sekä inkivääri ja sekoita kunnes sokeri sulaa. Lisää appelsiinimehu ja kiehauta seos. Keitä muutama minuutti, kunnes kastike sakenee. Lisää pähkinäpalat ja sekoita.

Kaada kastike paistettujen appelsiinien päälle. Tarjoile heti.

tiistai 15. maaliskuuta 2011

Marjapirtelö






3 lasillista
Valmistus 10 minuuttia

2 dl erilaisia marjoja (minulla oli mustaherukkaa, vadelmaa, mansikkaa)
5 dl rasvatonta maitoa / maustamatonta jogurttia
3-4 rkl juoksevaa hunajaa

Pane marjat tekosekoittimen kannuun, kaada päälle noin 2 dl maitoa ja lisää hunaja. Kiinnitä kannu tehosekoittimen runkoon. Sekoita aineet keskenään (katso tehosekoittimeen käyttöohjetta). Lisää loput maidosta ja sekoita lisää. Kaada pirtelö laseihin. Nauti heti.

P.S. Juhlapäivillä voi lisätä vaniljajäätelöä.

lauantai 12. maaliskuuta 2011

Kaalikeitto







4 l
Valmistus 2 tuntia

700 g porsaan kylkeä luilla
2 isoa porkkanaa
noin 700 g keräkaalia / 1 pieni kaali
9 pienempää yleisperunaa
kokonaisia mustapippureita
muutama laakerinlehteä
persiljaa
merisuolaa
ruokaöljyä

Kaada kattilaan 2 l vettä ja nosta se kuumalle hellan levylle.

Huuhtele iso kylkipala ja leikkaa leikkuulaudalla siitä poikittain pitkät palat (1 luu per 1 pala). Purista ylimääräinen vesi pois tai kuivaa talouspaperilla liha. Ruskista lihaa pannulla öljyssä ja nostaa palat kattilaan kiehuvaan veteen. Kuori vaahto pinnalta ja anna lihalla kypsyä keskilämmöllä kunnes liha on pehmeä.

Lihan kypsymisen aikana kuori perunat ja porkkanat sekä leikkaa ne samankokoisiksi paloiksi. Poista kaalilta päällimmäiset lehdet, leikkaa kaali neljäksi, poista kaalin sydän ja suikaloi kaali.

Hienonna persilja.

Kun liha on kypsä, sitten lisää kattilaan porkkana ja anna sillä kypsyä muutaman minuutin. Sen jälkeen lisää peruna ja lopuksi levitä kattilaan kaalisuikaleet ja laakerinlehdet. Lisää vettä ja anna hautua keskilämmöllä kunnes kaikki juurekset ovat pehmeitä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Ripottele pinnalle persiljaa.

keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Liettualaiset silli-sienivoileivät





Liettualaisten silli-sienivoileipien ohjeen löysin eestiläisen rouvan Tuulin ruoka-blogista Ise tehtud. Hästi tehtud. (suomeksi Itse tehty. Hyvin tehty.). Minulla oli jääkaapissa paketti sillifileitä ja päätin kokeilla niitä leipiä, koska liettualainen keittiö on minulle tuntematon ja ohje näytti helpolle. Tuuli oli jo saanut hyvää palautetta lukijoilta niistä leivistä ja pakko on minullakin myöntää, että se kuka tykkää metsäsienistä ja sillistä, tykkää myös niistä voileivistä. Ne ovat yksinkertaisesti hyviä. Eestin Itsenäisyyspäivän (24.2.) juhlapöydälle oli Tuuli valmistanut silli-sienivoileiville vaaleanpunaisen punajuuri-piparjuurikastikkeen. Oikeasti ne ovat silli-sienileivät/suupalat, koska alkuperäisessä ohjeessa paahdetaan leipiä pannulla. Minä unohdin paahtamisen ja levitin levitteen leivän päälle. Niin tulivat minulla voileivät. Kun korjasin kuvakäsittelyohjelmalla voileipäkuvia, tuli himo niitä uudestaan syödä. Mitä? Silliostoksille!

4 kpl
Valmistusaika 20 minuuttia

150 g / 2 kpl kevytsuolattuja sillifileitä
500 g / 1 rasia Kaskein Marja metsäsienisekoitusta
4 pientä keltasipulia
100-200 g / 1/2 - 1 pkt kermaviiliä
120 g /1 rasia smetanaa
levitettä
ruohosipulia
jauhettua mustapippuria
keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja
4 viipaletta moniviljaleipää
ruokaöljyä
voita

Kiehauta metsäsienistä ylimääräinen suola pois. Purista sienistä ylimääräinen vesi ulos. Hienonna sienet. Kuori sipulit ja leikkaa niistä pienet kuutiot. Kuullota sipulia öljy-voi pannulla ja lisää sienet. Kypsennä sipulia ja sieniä kunnolla, lisää pippuria ja sekoita seosta.

Leikkaa sillifileistä poikittain samankokoiset viipaleet ja pane ne kulhoon. Hienonna ruohosipuli ja lisää joukkoon. Lisää kulhoon vielä kermaviili ja smetana sekä sekoita aineet keskenään.

Levitä leipäviipaleille levitettä. Aseta kerros kermasilliä leivän päälle. Sen jälkeen aseta varovasti paksu kerros sieni-sipulisekoitusta sillin päälle. Lopuksi aseta voileivän päälle kirsikkatomaattipalat. Jauhaa niiden pinnalle mustapippuria. Ripottele pinnalle hienonnettua ruohosipulia.

maanantai 7. maaliskuuta 2011

Viikonlopun ostokset: keittokirjoja, Leonidas suklaata ja marmeladia, keltaisia ruusuja ja keittokirjanpidike

Kävin viime lauantaina Espoon Isossa Omenassa ostoksilla. Siellä olivat Lohkotut hinnat-päivät. Menin osittain ostohuuman kanssa mukaan ja Suomalaisesta Kirjakaupasta päättyivät minun kassiin ale-kirjat Makeat herkut ja Kalat ja merenantimet. Mukaan tulivat vielä edustavan näköinen kirja Suklaaunelmat: nautinnollisia suklaareseptejä kaikille suklaanystäville ja Nautinnollinen kahvihetki-kirja. Miellyttävänä yllätyksenä löysin suklaakirjasta samantyyppisiä suklaakonvehteja Aprikoosi-mantelinaposteltavat, mitä itsekin olen valmistanut (aprikoosi-maitosuklaa ja luumu-tummasuklaa). Kahvihetket kirjan ostin siksi, että meillä on hyvä kahvikeitin, mitä olemme tähän mennessä käyttäneet liian yksinpuolisesti. Kahvihetki kirjasta saa ohjeita, miten voi valmistaa mm. kahvijuomia. Ne ovat hyviä jälkiruokajuomia ja pidän kun kotona voi valmistaa maistuvan kahvijuoman. Isossa Omenassa on nyt olemassa belgialaisen suklaatuottajan Leonidaksen edustusmyymälä. Olen kävellyt sieltä ohi ja ajatellut, että poikkean sisään silloin kun on joku sopiva hetki hemmotella itseäni suklaalla. Jumaloin belgialaista suklaata. Viime viikonloppuna oli oikea hetki. Perheemme pitkän sairastamisputken jälkeen oli taas aika kerätä voimia, että jaksaisi kävellä kohti kevättä. Katso itse tarkemmin Leonidaksen laajasta suklaatuotteiden valikoimasta heidän kotisivultaan. Myymälässä oli myynnissä myös valikoima hedelmä-marmeladia.







Yksi hyvin tärkeä ostos tuli Prismalta. Se on keittokirjapidike. En ajatellut hetkeäkään ja keittokirjapidike tuli saman tien ostoskoriin. Se on sellainen pieni suuri apulainen keittiössä. Olen laittanut keittiösakset tai sokerikon keittokirjan sivuille painoksi, että ne pysyisivät auki. Nyt on minulla kaunis romanttinen rautalangasta valmistettu keittokirjapidike, jossa on kaksi ketjua painavilla kuulilla pitämässä keittokirjan sivuja auki sekä voi rauhassa keskittyä olennaiseen, -ruoan valmistamiseen. Nostin pidikkeen korkean keittiökaapin päälle vanhan rukin ja käsin veistetyn pienen jakkaran viereen odottamaan aikaa kunnes sen palveluita keittiössä tarvitaan. Keltainen ruusukimppu tuli marketista mukaan piristämään mieltäni.









Ne olivat hienoja ostoksia Naistenpäivän alla. Söimme kotona suklaata viikonloppuna ja sitä riittää vielä Naistenpäivälläkin syömiseksi.

Hyvät naiset, hemmotelkaa itseänne! Olemme niin korvaamattomia ihmisiä. Hyvää Naistenpäivää ja Laskiaistiistaita!

sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Wieninleikkeet, ranskalaiset, kylmä maustekurkku-sipulikastike ja salaatti








Maaliskuu on minulla kaapien kierrättämisen kuukausi. Pakastimessa oli 4 porsaan ulkofileepihviä ja jääkaapissa 1 rasia anjovisfileitä. Selvä oli, mitä niistä teen.
Anjovisfileen peltirasialla oli eräpäiväksi laitettu 050511. Sen avaamisen jälkeen oli pettymys suuri: fileiden reunat olivat ehtineet muuttua valkoiseksi. Olin masentunut, koska Wieninleikkeet onnistuivat erinomaisen hyvin. Kuorrutus tuli rapea ja ihanan kullanruskea. Ajattelin, haluanko näyttää blogissani kotikeittiön realismia?! Päätin näyttää sitä.

4 annosta
Valmistusaika 1 tunti

noin 600 g porsaan ulkofileepihvejä
2 kananmunaa
2 dl korppujauhoja
suolaa
jauhettua mustapippuria

Kastike:
250 g / 1 pkt eestiläistä smetanaa / voi olla 2 pkt kermaviiliä
1 maustekurkku
½ punasipulia
1 tl englantilaista sinappia
2 rkl ketsuppia
suolaa
hienonnettua persiljaa

100 g / 1 rasia anjovisfileitä
kapriksia

700 g / 1 pkt ranskalaisia

voita ja rypsiöljyä

Salaatti:
1 ruukku tammenlehti salaattia
paprikaa
tomaattia
kurkkua
½ punasipulia
yrttimarinoituja valkosipuleita öljyineen


Ensiksi valmista salaatti. Huuhtele kaikki salaatin ainesosat. Nypi salaatin lehdet noin 2-3 kappaleeksi ja aseta ne kulhon pohjalle. Leikkaa paprikasta, tomaatista, kurkusta ja sipulista sopivat viipaleet ja aseta ne kulhoon salaatin päälle. Lopuksi lusikoi purkista myös marinoituja valkosipulinkynsiä salaatin päälle ja kaada vähän öljyä kaiken päälle.

Valmista Wieninleikkeet. Nuiji leikkeet molemmin puolin. Aseta leikkeet työtasolle ja ripottele niiden pinnalle suolaa ja pippuria. Vatkaa syvällä lautasella 2 kananmunaa. Kaada toiselle lautaselle korppujauhoja. Aluksi pyörittele leikkeitä munassa ja sen jälkeen korppujauhossa molemmin puolin ja paista kuumalla voi-öljypannulla kullanruskeiksi.

Ruoan valmistamisen aikana paista vielä ranskalaiset uunissa pakkauksen ohjeen mukaan.

Valmista myös kastike. Kaada kulhoon smetana, kuutioi sipuli ja kurkku, hienonna persilja, lisää suola, sinappi ja ketsuppi. Sekoita aineet keskenään.

Tee annoslautanen. Koristele Wieninleike anjovisfileillä ja kapriksilla.

keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Hirvikeitto ja persiljavoi







Noin 3 l
Valmistusaika 2 tuntia ja 30 minuuttia

noin 1 kg hirven kulmapaistia (parempi on niska- tai rintapala kuten internetistä ohjeista luin)
2 isoa porkkanaa
noin 250 g lanttua
1 iso keltasipuli
6 pienempää yleisperunaa
2-3 laakerinlehteä
merisuolaa
kokonaisia mustapippureita

Persiljavoi :
100 g voita
nippu persiljaa
suolaa tarvittaessa

Ensiksi valmista persiljavoi. Hienonna nippu persiljaa ja sekoita se huoneenlämpöisen voin joukkoon. Muotoile voista pitkä pötkö, kääri se voipaperiin sekä laita se jääkaappiin maustumaan ja kovettumaan. Lisää suolaa tarvittaessa. Suolan lisäämisellä ota huomioon suolan määrä hirvikeitossa ja voissa.

Huuhtele liha ja leikkaa iso kulmapala pienemmiksi paloiksi. Kaada kattilaan 2 l kylmää vettä ja pane lihapalat veteen. Lihalla pitää olla veden peitossa. Nosta kattila kuumalle hellalle. Kuori vaahto pinnalta. Lisää suola ja pippuri. Keitä lihaa melko voimakkaalla lämmöllä kunnes se on pehmeä. Tarvittaessa lisää vettä.

Lihan kypsymisen aikana kuori juurekset ja leikkaa niistä samankokoiset kuutiot. Sipulista leikkaa sopivat viipaleet.

Kun hirven liha on kypsä, sitten nosta se reikäkauhalla liemestä ulos lautaselle jäähtymään. Lisää kattilaan keittoliemeen ensiksi porkkana- ja lanttukuutiot. Anna kypsyä noin 5-7 minuuttia. Sen jälkeen lisää sipuliviipaleet ja perunakuutiot. Anna juureksilla kypsyä keskilämmöllä kunnes ne ovat pehmeitä. Tarvittaessa lisää vettä.

Sen aikana kun juurekset kypsyvät kattilassa leikkaa hirven lihasta samankokoiset kuutiot. Kun juurekset ovat kypsiä, lisää lihakuutiot ja laakerinlehdet. Keitä muutaman hetken ajan. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoile persiljavoin kera.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...