keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Hirvikeitto ja persiljavoiNoin 3 l
Valmistusaika 2 tuntia ja 30 minuuttia

noin 1 kg hirven kulmapaistia (parempi on niska- tai rintapala kuten internetistä ohjeista luin)
2 isoa porkkanaa
noin 250 g lanttua
1 iso keltasipuli
6 pienempää yleisperunaa
2-3 laakerinlehteä
merisuolaa
kokonaisia mustapippureita

Persiljavoi :
100 g voita
nippu persiljaa
suolaa tarvittaessa

Ensiksi valmista persiljavoi. Hienonna nippu persiljaa ja sekoita se huoneenlämpöisen voin joukkoon. Muotoile voista pitkä pötkö, kääri se voipaperiin sekä laita se jääkaappiin maustumaan ja kovettumaan. Lisää suolaa tarvittaessa. Suolan lisäämisellä ota huomioon suolan määrä hirvikeitossa ja voissa.

Huuhtele liha ja leikkaa iso kulmapala pienemmiksi paloiksi. Kaada kattilaan 2 l kylmää vettä ja pane lihapalat veteen. Lihalla pitää olla veden peitossa. Nosta kattila kuumalle hellalle. Kuori vaahto pinnalta. Lisää suola ja pippuri. Keitä lihaa melko voimakkaalla lämmöllä kunnes se on pehmeä. Tarvittaessa lisää vettä.

Lihan kypsymisen aikana kuori juurekset ja leikkaa niistä samankokoiset kuutiot. Sipulista leikkaa sopivat viipaleet.

Kun hirven liha on kypsä, sitten nosta se reikäkauhalla liemestä ulos lautaselle jäähtymään. Lisää kattilaan keittoliemeen ensiksi porkkana- ja lanttukuutiot. Anna kypsyä noin 5-7 minuuttia. Sen jälkeen lisää sipuliviipaleet ja perunakuutiot. Anna juureksilla kypsyä keskilämmöllä kunnes ne ovat pehmeitä. Tarvittaessa lisää vettä.

Sen aikana kun juurekset kypsyvät kattilassa leikkaa hirven lihasta samankokoiset kuutiot. Kun juurekset ovat kypsiä, lisää lihakuutiot ja laakerinlehdet. Keitä muutaman hetken ajan. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoile persiljavoin kera.

2 kommenttia:

  1. Erinomainen keitto, hyvä vinkki tuo persilijavoi. Mitä sitä ei äijien puolesta tehdä kun pyytävät.

    VastaaPoista
  2. Olen kanssasi samaa mieltä. Persiljavoi sopii hyvin täysin rasvattoman keiton kanssa. Mikä olisi elämämme ilman miehiä!?

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...