lauantai 6. toukokuuta 2017

Leivontapaperissa kypsennetyt juurekset ja kuha – Küpsetuspaberis küpsetatud juurviljad ja koha


Herrat julkkiskokit Ramsay ja Oliver Brittiensaarilta ovat valmistaneet juureksia ja kalafileitä leivontapaperissa. Meillä oli lähikaupassa kokonaista avattua kuhaa tarjouksessa, ostin sitä ja päätin valmistaa kuhasta samalla brittiherrojen metodilla kalaa ja juureksia. Lopputulos oli erinomaista, koska kaikki aromit ja maut tasoittuivat tiiviissä leivontapaperipaketissa. Se on hyvin helppo ja yksinkertainen ruoka, mutta erittäin maukas. Tarjosin kuhaa ja juureksia crème fraîchen kanssa, koska mielestäni jotain pehmeää lisuketta ruoka kaipaa. Brittiherroilla sellaista lisuketta ei ollut, mutta minä laitoin pöydälle. Suosittelen sitä ruokaa. P.S. Yrttitahnan valmistus kuhalle on myös Jamie Oliverin metodia, koska hän valmistaa monelle ruoalle morttelissa samalla periaatteella yrttiseoksia, koska silloin yrttien aromit ja maut tulevat paremmin esille.


2 annosta
Valmistus 1 tunti ja 30 minuuttia

700 g avattua ja perattua kuhaa
iso nippu tuoretta tilliä
iso nippu ruohosipulia
merisuolaa
jauhettua mustapippuria
loraus sitruunamehua
½ dl oliiviöljyä
2 oksaa rosmariinia

2 keskikokoista porkkanaa
2 keskikokoista palsternakkaa
4 keskikokoista yleisperunaa
200 g purjoa
muutama lorausta kuivaa valkoviiniä
oliiviöljyä
suolaa
jauhettua mustapippuria

pala voita

Poista kuhalta suomut ja leikkaa evät sekä pyrstöevä pois. Huuhtele kala kylmän veden alla. Leikkaa kuhaan selkäosaan molemmalle puolelle poikittain viillot.


Hienonna tilli ja ruohosipuli ja laita mortteliin. Lisää noin 1 tl merisuolaa ja jauhettua pippuria sekä hienonna yrtit tahnaksi. Lisää sitruunamehua, oliiviöljyä ja yhdistä aineet keskenään. Laita yrttitahnaa kuhaan viiltoihin, ripottele vähän suolaa myös kuhan vatsaonteloon ja laita rosmariinioksat vatsaonteloon. Jätä kala maustumaan.

Kuori ja huuhtele juurekset. Leikkaa juurekset ohuiksi tikuiksi. Leikkaa purjopala ohuiksi viipaleiksi. Laita uunipellin päälle leivinpaperin arkki ja aseta juurekset tasaisena kerroksena sen päälle. Jauhaa juureksien päälle hieman mustapippuria ja suolaa sekä valuta pinnalle oliiviöljyä. Aseta kuha juureksien päälle. Valuta kuivaa valkoviiniä juureksien ja kalan pinnalle. Laita toinen leivontapaperin arki juureksien ja kuhan päälle sekä kääri alimmaisen ja päällimmäisen leivontapaperien arkkien reunat kiinni. Kiinnitä reunat vielä nitojalla. Pistä veitsen terällä pari-kolme aukkoa paperiin, mistä ylimääräinen höyry pääsee ulos.

Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa 45 minuuttia tai näin kauan kunnes kala ja juurekset ovat kypsiä. Voit tarkista kalan kypsyyttä pistämällä ison puutikun läpi paperin ja kalan keskiosan. Jos tikku mene hyvin läpi kalan, silloin on kala kypsä. Silloin kun juurekset ja kala ovat kypsiä, tulee uunista hyviä kypsän ruoan tuoksuja ulos.

Avaa varovasti leivinpaperi, koska sen sisältää tulee höyryjä ulos. Aseta muutamaa pientä palaa voita kuhan päälle. Tarjoile crème fraîchen, hienonnetun yrttien, tuoreen patongin ja kuivan valkoviinin kera.

***


Härrad tuntud kokad Ramsay ja Oliver Briti saartelt on valmistanud juurvilju ja kalafileesid küpsetuspaberis. Meil oli lähipoes sooduspakkumises tervet avatud ja puhastatud koha müügil, ostsin ühe koha ära ja otsustasin valmistada sellest britihärrade meetodil kalaa ja juurvilju. Lôpptulemus oli suurepärane, sest kôik aroomid ja maitset segunesid suletud küpsetuspaberipakendis. See on väga lihtne ja maitsev toit. Serveerisin kohat ja juurvilju crème fraîchega, sest minu meelest midagi pehmet lisandit see toit vajas. Brittihärradel sellist lisandit ei olnud. Soovitan proovida seda toitu. P.S. Ürdise määrde tegemine kohale on ka Jamie Oliveri meetodi järgi tehtud, sest ta valmistab paljudele toitudele sellisel viisil uhmris ürdisegusid, sest nii tulevad ürtide aroomid ja maitsed paremini esile.


2 portsjonit
Valmistus 1 tund ja 30 minutit

700 g avatud ja puhastatud koha
suur kimp värsket tilli
suur kimp värsket murulauku
meresoola
jahvatatud musta pipart
lonks sidrunimahla
½ dl oliiviôli
2 oksa rosmariini

2 keskmise suurusega porgandit
2 keskmise suurusega pastinaaki
4 keskmise suurusega kartulit
200 g porrulauku
môned lonksud kuiva valget veini
oliiviôli
soola
jahvatatud musta pipart

tükk vôid

Eemalda kohalt soomused, uimed ja saba ning pese kala külma vee all ära. Lôika kala selga môlemale poolele pikuti viilud.

Haki till ja murulauk ja pane need uhmrisse. Lisa umbes 1 tl meresoola ja veidi jahvatatut pipart ning peenenda ürdid. Lisa sidrunimahl, oliiviôli ja sega ained omavahel läbi. Pane ürdimääret koha viiludesse, raputa veidi soola koha kôhtu ja pane rosmariinioksad kôhtu. Jäta koha maitsestuma.


Koori ja loputa juurviljad. Lôika juurviljad peenteks tikkudeks. Lôika porrulaugust ôhukesed viilud. Aseta suurele ahjuplaadile küpsetuspaberi leht ja aseta juurviljad tasase kihina selle peale. Jahvata pinnale soola ja pipart ning nôruta pinnale veel oliiviôli. Aseta koha juurviljade peale. Nôruta valget kuiva veini juurviljade ja koha peale. Aseta teine küpsetuspaberi leht juurtviljade ja koha peale ning kääri alumise ja pealmise paberi ääred kinni. Kinnita ääred veel klammertajaga. Torka noa teraga paar kolma auku paberi sisse, kus üleliigne aur välja pääseb.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 45 minutit vôi nii kaua kuni koha ja juurviljad on küpsed. Vôid kontrollida kala küpsust kui torkad pika puutiku läbi paberi ja kala. Kui puutikk läbib hästi kala, siis see on küpse. Toit on ka siis küpse kui ahjust tuleb häid küpse toidu lôhnu välja.

Ava küpsetuspaberi pakend ettevaatlikult, sest pakendist tuleb kuuma auru välja. Aseta môned tükid vôid koha peale. Serveeri crème fraîche, hakitud yrtide, kuiva valge veini ja värske segaleivaga.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...