tiistai 20. marraskuuta 2012

Täytetyt hirvirullat kermakastikkeessa - Täidetud pôdraliharullid koorekastmes


Täytetyt hirvirullat kermakastikkeessa on yksi niitä minun ruokakokeilujani . Samalla periaatteella on äitini valmistanut porsaanrullia ja otin siitä esimerkkiä. Äitini laittoi rullien sisälle viirullisen porsaanlihanpalan ja porkkanan. Sain kerran lokakuussa kaupasta erinomaista hirven kulmapaistia ja päätin siitä valmistaa hirvirullia. Mielestäni kokeilu onnistui. Yrteillä maustettu porsaanjauhelihatäyte tuo liharullille piristävää yllätysmakua sekä pitkä porkkanapala rullien sisällä antaa ruoalle väriä. Paksu kermakastike sopii muuten kuivan ja rasvattoman hirvilihan kanssa hyvin sekä antaa sille pehmeyttä.

Samalla periaatteella voi valmistaa myös naudanlihanrullia.

8 rullaa
Valmistus 3 tuntia

8 noin naisen kämmen kokoista viipaletta hirven pehmeää lihaa / noin 1, 3 kg lihaa
200 g porsaan jauhelihaa
1 keskikokoinen sipuli
2 isoa valkosipulin kynttä
suolaa
jauhettua mustapippuria
kuivattua rosmariinia
kuivattua timjamia
2 pientä samankokoista porkkanaa
kokonaisia mustapippureita
5 laakerinlehteä
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl ruokakermaa tai kuohukermaa

Laita porsaan jauheliha kulhoon. Lisää joukkoon suola, jauhettu pippuri, rosmariini ja timjami. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli. Purista molemmat valkosipulin puristimesta kulhoon. Sekoita aineet keskenään.

Kuori porkkanat, leikkaa niiltä päätyt ja leikkaa ne pitkittäin neljään osaan. Saat pitkät palat.

Nuiji hirvenlihan viipaleet molemmin puolin. Ota kulhosta jauhelihasekoitusta ja aseta ne pitkänä pötkönä lihaviipaleiden yhteen reunaan. Pane yksi pitkä porkkanapala pitkittäin jauhelihan päälle ja painaa se jauhelihaan. Kääri täyte lihaviipaleiden sisään sekä sido keittiönaru liharullien ympärille. Nosta liharullat kattilaan kylmään veteen (liharullilla pitää olla veden peitossa) sekä anna vedellä nousta kiehumaan. Kuori vaahto pinnalta. Mausta vesi suolalla, kokonaisilla mustapippureilla ja laakerinlehdillä. Hauduta liharullia keskilämmöllä kunnes ne ovat melkein pehmeitä. Nosta liharullat reikäkauhalla isolle lautaselle sekä anna niillä sen verran jäähtyä, että voit poistaa narun. Siivilöi keittoliemi ja huuhtele kattila. Nosta liharullat kattilaan sekä kaada keittoliemi niiden päälle. Lisää vettä sen verran, että liharullat ovat liemen peitossa. Hauduta liharullia kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää liemeen mustapippureita ja pari laakerinlehteä sekä tarvittaessa suolaa. Jos sinun mielestä liemestä tulee liian ohut, silloin voit maustaa sitä lihafondilla (silloin ehkä ei tarvitse enää lisätä suolaa).

Lusikoi vehnäjauhot pieneen kulhoon sekä kaada loraus kylmä kermaa sen joukkoon. Sekoita seos tasaiseksi. Lisää vähitellen kermaa ja sekoita seosta kunnes siitä tulee vellimäisen tasaista. Kaada seos pitkänä nauhana kattilaan lihaliemen joukkoon kastiketta liharullien välissä jatkuvasti sekoittaen. Lisää loput kerma. Anna kastikkeella nousta poreilemaan ja anna hautua sillä muutaman minuutin ajan. Kastikkeella pitää tulla sen verran paksu, että se pysyy liharullan päällä syömisen aikana. Jos kastike on liian nestemäinen, silloin voit lisätä samalla periaatteella, sekoittaen jauhoja kylmän kerman tai veden kanssa kulhossa, kastikkeen joukkoon.

Nosta liharullat ja kastike kulhoon sekä koristele hienonnetulla persiljalla. Tarjoile keitettyjen perunoiden kera.


***

Täidetud pôrdaliharullid on üks neid minu toidukatsetusi. Samal pôhimôttel on minu ema valmistanud sealiharulle ja vôtsin sellest eeskuju. Ema pani sealiharullide sisse läbikasvanud sealihatüki, porgandi ja jahvatatud musta pipart. Sain ükskord poes suure tüki eriti ilusat pehmet pôdraliha ja otsustasin sellest valmistada pôdraliharullid. Oma arust ônnestusin hästi. Ürtidega maistetud pôrsahakkliha toob rullidele ergutavat üllatusmaitset ning pikk porganditükk annab toidule värvi. Paks koorekaste sobib muidu nii kuiva ja rasvatu pôdralihaga hästi ja annab sellele pehmust.

Samal pôhimôttel vôib valmistada veiseliharullid.

8 rulli
Valmistus 3 tuntia

8 umbes naise käe suurust pôdraliha viilu / umbes 1, 3 kg liha
200 g pôrsa hakkliha
1 keskmise suurusega sibul
2 suurt küüslaugu küünt
soola
jahvatatud musta pipart
kuivatatud rosmariini
kuivatatud tüümiani
2 väikest samasuurt porgandit
musta terapipart
5 loorberilehte
2 sl nisujahu
4 dl toidukoort vôi vahukoort

Pane hakkliha kaussi. Lisa hulka sool, jahvatatud pipar, rosmariin ja tüümian. Koori ja tükelda sibul ja küüslauk. Pressi küüslaugupressist môlemad kaussi. Sega ained omavahel läbi.

Koori porgandid, lôika neil môlemad otsad ära ja siis lôika pikuti neljaks. Saad neli pikka porganditükki.

Haki pôdralihaviilud môlemalt poolt läbi. Vôta kausist hakklihasegu ja pane see pika rivina lihaviilude ühele äärele. Vôta porganditükid ja vajuta need pikuti hakkliharivi sisse. Rulli täidis lihaviilude sisse ja rulli liha ümber kööginöör. Tôsta liharullid potti külma vee sisse (vett peab olema nii palju, et liharullid on vee all) ning anna veel minna keema. Koori vaht pinnalt. Maitsesta vesi soola, terapipra ja loorberilehtedega. Anna liharullidel haududa keskmisel kuumusel kuni need on peaaegu pehmed. Tôsta vahukulbiga liharullid leemest välja ja anna neil nii palju jahtuda, et vôid nööri eemaldada rullidelt. Kurna lihaleem ja loputa pott. Pane liharullid potti tagasi ning kalla leem peale ning lisa nii palju vett, et rullid on jälle vedelikuga kaetud. Hauta liharulle kuni need on pehmed. Lisa leemele musta pipart ja paar loorberilehte ning vajaduse korral soola. Kui sinu arust leeme maitse on liiga nôrk, siis vôid lisada leemele veel lihafondi (siis soola lisada vôib-olla ei ole enam vaja).

Tôsta lusikaga väiksesse kaussi nisujahu ja kalla lonks külma koort selle peale. Sega lusikaga segu ühtlaseks. Lisa vähehaaval koort ja sega segu kuni sellest tuleb vedel ühtlane segu. Kalla segu pika nirena potti lihaleeme hulka kastet liharullide vahelt pidevalt segades. Lisa ülejäänud koor. Anna kastmel tôusta mulisema ja anna haududa môned minutid. Kaste peab olema nii paks, et see püsib liha peal söömise ajal. Kui kaste on liiga vedel, siis vôid samal pôhimôttel, segades jahu külma koore vôi vee sisse ühtlaseks seguks, lisada seda kastme hulka.

Tôsta liharullid ja kaste kaussi ning kaunista need hakitud peterselliga. Serveeri keedetud kartulitega.

8 kommenttia:

  1. Moi Voisula,
    kyllä tämä ruoka näyttää herkulliselta. En vielä kokeillut hirvenlihaa mutta uskon että maistuu hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Piparipulla! Kiitos vaan! Söin toissapäivänä töissä viimeiset rullat pois ja olivat kyllä hyviä. Ajattelin, että olisiko pitänyt valmistaa rullien päälle ruskean kastikkeen, mutta jep! valkoinen kermakastike sopii myös.

      Poista
  2. Oi, jospa oisin ollut mukana herkuttelemassa.
    Njams!
    Aromikkaita tuoksuja pannuista ja kattiloista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, voin taas tarjota vaan reseptiä! Joulujen alla keittiö tuoksuu!!! Hyvää kohta alkavaa Adventtia!

      Poista
  3. Olen huomenna hirvenlihahuutokaupassa ja jos onnistaa, niin saan huudettua hirvenliaa. Sitten kokeilen resptisi mukaan. Vaikuttaa suorastaan juhlaruualta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti "huutaminen" onnistuu! Äitini onkin valmistanut sianliharullia juhlapöytään. Minä valmistin viikonlopuksi, koska joskus teen viikonloppuna jotain parempaa ruokaa.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Hirvirullat ovat kyllä nam! Täidetud pôdraliharullid on küll nam!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...