lauantai 17. marraskuuta 2012

Coq au vin uunista – Coq au vin ahjust


…tai sitten ½ Coq au vin uunista, koska broilerinkoivet olisi pitänyt kypsennyksen puolessa välissä kääntää. Se silti ei haitannut lainkaan, koska ruoalle tuli hyvä maku. Seuraavalla kerralla käännän ne broilerinkoivet. Valmistin ruoan perjantai- illaksi ja tuli vaan ajatus valmistaa ne uunissa. Olen vinkkejä saanut tämän ruoan tekemiseksi ruotsalaiselta tv-kokilta Tina Nordströmiltä ja minä pidän sillä tavalla Coq au vin:stä. Ruoalle sopii edullinen viini, sen vinkin olen kuullut yhdysvaltaiselta kokilta ja tv-juontajalta Anthony Bourdain:ltä. Se on täyttävää ja maistuvaa ruokaa marraskuun kaamoksessa.

2 annosta
Valmistus 1 tunti 30 minuuttia

2 broilerin koipireittä / 670 g
200 g viirullista savukinkkua
1 iso palsternakka
150 g pieniä herkkusieniä
2 isoa valkosipulin kynttä
2 isoa salottisipulia
2 isoa rkl vehnäjauhoja
1 ½ isoa mukillista punaviiniä
1/2 mukillinen kanalientä
merisuolaa
ripaus sokeria
kokonaisia mustapippureita
kokonaisia valkopippureita
3 laakerinlehteä
tuoretta tai kuivattua timjamia
hienonnettua persiljaa

Puhista ja leikkaa herkkusienet kahteen osaan. Kuori ja paloittele palsternakka, sipuli ja valkosipuli. Leikkaa kinkusta kuutiot. Aseta broilerinkoivet ison uunivuoan pohjalle sekä niiden ympärille palsternakka, herkkusienet, sipuli, valkosipuli ja kinkku. Lisää suola, pippurit, laakerinlehdet ja yrtit. Lusikoi jauhot mukiin ja kaada muki viiniä täyteen, sekoita seos tasaiseksi. Lisä ripaus sokeria joukkoon sekä lisää loput viinistä. Kaada seos vuokaan broilerin päälle. Kaada joukkoon kanaliemi. Nestettä pitää olla sen verran, että juurekset ovat melkein sen peitossa.

Kypsennä uunin keskitasolla 225-200 asteessa noin 1 tunti kunnes broileri on pehmeä. Kypsennyksen puolessa välissä käännä broilerin koipireisiä. Tarkista silloin myös maku. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.

Tarjoile maalaisleivän kanssa.

***

… siis ½ Coq au vin ahjust, sest broileri koivad oleks pidanud küpsetamise keskel ümber pöörama, siis oleks liha saanud môlemalt poolt punase veini maitset ja värvi. Järgmine kord pööran ümber. Toit tuli ikkagi hea ja valmistasin toidu reede ôhtuks ja tuli môte pista see ahju. Olen saanud selle toidu tegemiseks idee rootsi tv-kokalt Tina Nordströmilt ja mulle meeldib niimoodi Coq au vin. Toiduvalmistamiseks sobib odav vein, selle vihje olen kuulnud ameerika kokalt ja tv-saatejuhilt Anthony Bourdain:lt. See on kôhtu täitev ja maitsev toit sünge novembri ôhtuks.

2 portsjonit
Valmistus 1 tund ja 30 minutit

2 broileri koiba / 670 g
200 g läbikasvanud suitsusinki
1 suur pastinaak
150 g väikseid shampinjone
2 suurt küüslauguküünt
2 suurt shalottsibulat
2 suurt sl nisujahu
1 ½ suurt tassitäit punast veini
1/2 tassi kanaleent
meresoola
veidi suhkrut
musta pipra terasid
valge pipra terasid
3 loorberilehte
värsket vôi kuivatatud tüümiani
hakitud peterselli

Puhasta ja lôika shampinjonid pooleks. Koori ja tükelda pastinaak, sibul ja küüslauk. Lôika sink tükkideks. Pane broileri koivad suure ahjuvormi pôhjale ja nende ümber pastinaak, sink, seened, sibul ja küüslauk. Lisa sool, pipar, loorberilehed ja ürdid. Tôsta lusikaga jahu tassi ja kalla peale lonks veini. Sega ühtlane segu. Kalla tass veini täis, lisa suhkur ja sega ained omavahel läbi ning kalla segu broileri peale. Kalla vormi ka ½ tassi veini ja kanaleent. Leent peab olema nii palju, et juurviljad on peaaegu vedelikuga kaetud.

Küpseta ahju keskimisel kôrgusel 225-200 temperatuuril umbes 1 tund kuni broiler on pehme. 30 minuti küpsemise järel pööra broileri koivad ümber. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Kaunista hakitud peterselliga.

Serveeri segaleivaga.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...