tiistai 18. syyskuuta 2012

Nopea ja pehmeä omenapiiras - Kiire ja pehme ôunakook


Tämä on niin helppo ja nopea omenapiiras. Vaikein osuus piirakan valmistamisella
on omenoiden kuoriminen ja paloitteleminen. Kaikki muu on kuin iloinen lapsen nauru. Rapea pinta, pehmeä sisältä, suussasulavat omenat.

12 palaa
Valmistusaika noin 45 minuuttia

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 dl maitoa
3 kananmunaa
50 g sulatettua voita
1-2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Täyte:
4-5 isoa omenaa paloina
0,75 dl fariinisokeria
2 tl kanelijauhetta
pala voita

raesokeria

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele vuoka (halkaisija 26 cm).

Aseta kuumalle pannulle, missä voi jo tirisee, omenapalat ja kypsennä niitä muutaman hetken. Kääntele omenia. Lisää sokeri ja kaneli sekä kääntele lastalla omenia pannulla kunnes sokeri ja kaneli kattaa tasaisesti omenapalat, sokeri sulaa ja karamellisoi omenat (omenat ovat kiiltäviä).
Nosta pannu sivuun.

Vaahdota yleiskoneella sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, voi ja maito. Kääntele koneella tasainen taikina ja kaada se vuokaan. Nosta lusikalla taikinan päälle karamellisoidut omenapalat sekä painaa hieman lusikalla niitä taikinaan. Lopuksi ripottele pinnalle raesokeria.

Paista uunin keskitasolla 20-25 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä ja pinnalta kaunis kultainen. Pistä puutikku piirakkaan, jos sinne ei tartu taikinaa, silloin on se kypsä. Jos piirakka alkaa palaa pinnalta, vähentää uunin lämpöä.

Tarjoile vaniljakastikkeen, vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.

***


See on lihtne ja kiire ôunakook. Raskem osa on piruka valmistamisel ôunte koorimine ja tükeldamine. Kôik muu on kui rôômus lapse naer. Kook on pealt rabe ja seest pehme, ôunatükid suus sulavad.

12 tükki
Valmistusaeg 45 minutit

Taigen:
3 dl nisupüüli
2 dl suhkrut
1 dl piima
3 kanamuna
50 g sulatatud vôid
1-2 tl vaniljesuhkrut
1 ½ tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola

Täidis:
4-5 suurt ôuna tükeldatuna
0,75 dl fariinisuhkrut
2 tl jahvatatud kaneeli
tükk vôid

raesuhkrut

Pane ahi kuumenema 200 kraadile. Määri koogivormile (läbimôôt 26 cm) vôi.

Tôsta kuumale pannile, kus vôi säriseb, ôunatükid ja küpseta neid môned hetked pannil. Pööra ôune pannil. Lisa suhkur ja kaneel ning pööra ôune pannil kuni suhkur ja kaneel on katnud ôunatükid, suhkur on sulanud ja karamelliseerinud ôunad (ôunad on läikivad). Tôsta pann kôrvale.

Vahusta köögikombainiga suhkur ja munad kohevaks ühtlaseks vahuks ja lisa omavahel segatud kuivad ained, vôi ja piim. Valmista köögikombainiga ühtlane tainas ja kalla se vormi. Tôsta lusikaga taignale karamelliseeritud ôunatükid ning vajuta veidi lusikaga neid taigna sisse. Lôpuks raputa pinnale raesuhkrut.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 20-25 minutit vôi kuni kook on küps ja saanud peale ilusa kuldse värvi. Torka puutikk kooki, kui tikule ei jää tainast, siis on kook küps. Kui kook hakkab pealt liiga kôrbema, siis vähenda ahju temperatuuri.

Serveeri vaniljekastme, vaniljejäätise vôi vahukoorega.

4 kommenttia:

  1. Sinulla on kiva blogi. Hauskasti sanottu: "kaikki muu on kuin iloinen lapsen nauru". Hyvin kuvaa helppoutta ja iloa kokkailusta ja leipomisesta. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se on todella helppo resepti ja hyvä jos tykkää pehmeästä omenapiirasta. Hyvää syksyä!

      Poista
  2. Etsin hyvää piirakkaohjetta ja löysin tämän.
    Kokeilen, onko sen leipominen niin iloinen, kuin lapsen nauru.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just, kokeile ja ilmoita, oliko kuin lapsen nauru!! Ha-haa!

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...