perjantai 13. tammikuuta 2012

Cocktailpalat naudan kielestä - Väiksed suupisted veise keelest



FIN

Nämä cocktailpalat ovat meidän uuden vuoden aaton pöydältä. Minulla oli pakastimessa pala keitettyä naudan kieltä, siksi oli minulla helppo niitä cocktailpaloja valmistaa uuden vuoden aatoksi. Naudan kielen keittäminen on iso työ, mitä kuitenkin kannattaa tehdä kun tykkää naudan kielestä. Naudan kieli on iso, noin 1000-1300 g ja siitä saa pari-kolme ateria. Hyvä on ottaa pala kieltä pakastimesta sekä valmistaa jotain herkullista siitä. Suosittelen.

Nämä cocktailpalat leivitin, koska se antaa cocktailpaloille mukavan rapean pinnan.

Päätin uuden vuoden aattona tuulettaa keittiön kaappien takanurkissa olevaa ”vanhaa posliinia” ja otin ne esille. Kuvalla oleva tarjoiluastia on Neuvostoliiton ajalta ja vähän patinoitunut.

24 cocktailpalaa

Valmistusaika 20 minuuttia

400 g keitettyä naudan kieltä
1 rasia / 200 g Valion Viola kevyt kolme pippuri tuorejuustoa
3 punaista ja 3 keltaista kirsikkatomaattia
persiljaa
1 kananmuna
korppujauhoja
voimakassuolaista voita + oliiviöljyä paistamiseen

Leikkaa naudan kielestä poikittain viipaleet ja leikkaa ne samankokoisiksi paloiksi. Riko syvällä lautasella kananmuna haarukalla ja vatkaa se. Laita toiselle syvälle lautaselle korppujauhot. Pyörittele naudan kielen paloja munassa ja sen jälkeen korppujauhossa sekä paista niitä molemmin puolin kuumalla voi-ölypannulla. Nosta paistetut naudan kielen palat työtasolle talouspaperin päälle, missä ylimääräinen rasva valuu niistä paperiin.

Huuhtele tomaatit vedellä ja leikkaa ne neljäksi lohkoksi.
Laita lusikalla huoneenlämpöinen tuorejuusto pursotin-pussiin (minulla ihan tavallinen Brunon pursotin- pussi, millä on suutinosa) ja pursota jokaisen vähän jäähtynyt naudan kielen palan päälle tuorejuustoa. Koristele cocktailpalat pienillä tomaattilohkoilla ja persiljanoksilla. Aseta cocktailpalat tarjoiluastialle.

Tarjoiluehdotus: Alkupalat, juhlapöytään.

Katso myös: Kuorrutettua naudan kieltä, tryffelivoikastikkeetta, lämmintä paprika-rucolasalaattia ja tuorepastaa (Naudan kieli ja tryffelivoikastike 1 / 2) ja Kuorrutettua naudan kieltä, tryffelivoikastiketta, parmesan-pastavuokaa ja uuniterttutomaatteja (Naudan kieli ja tryffelivoikastike 2 / 2)

+++++++

EST

Need väiksed suupisted on meie vana-aasta ôhtu peolaualt. Minul oli sügavkülmas üks tükk keedetud veise keelt, sellepärast oli minul lihtne neid suupisteid valmistada. Veise keele keetmine on suur töö. Kôigepealt peab ööpäeva keelt hoidma soolavees, siis maitseainetega (loorber, must pipar, sool), porgandi, sibula ja peterselliga keeta pehmeks (umbes 3 tunti). Siis peab koorima naha keelelt, keerama keele toidukilesse ja panema raskuse alla ööpäevaks, kus keele liha muutub tihedamaks ja keedetud keel jääb raskuse all sirgeks, mida on hiljem hea lôikata.

Sellist suurt tööd tasub ette vôtta, sest veise keel on suur, umbes 1000-1300 g ja sellest saab paar-kolm sööki valmistada. Minu meelest on hea vôtta tükk keedetud veisekeelt sügavkülmast ja valmistada sellest midagi maitsvat. Soovitan.

Need väiksed suupalad paneerisin, sest see annab suupaladele mugava krôbeda pinna.

Otsustasin vana-aasta ôhtul tuulutada oma köögi kappide taganurkades olevat ”vana portselani” ja vôtsin need esile. Pildil on väike serveerimise vaagen Nôukogude ajalt ja sellel on veidi aja kulumise jälgi pinnal.

24 väikest suupistet

Valmistusaeg 20 minutit

400 g keedetud veise keelt
1 karp / 200 g Valio Viola väherasvast kolme pipra toorjuustu (kui seda ei ole Eesti turul, siis vôib toasooja maitsestamata toorjuustu hulka segada karkelt jahvatatud musta-, rohelise- ja rósepiprasegu, piprasegu ja seda peab olema üsna palju, sest Viola toorjuustul on tugev pipra maitse ja see sobib veise keelega väga hästi kokku)
3 punast ja 3 kollast kirsitomatit
peterselli
1 kanamuna
riivsaia
soolast vôid + oliiviôli praadimiseks

Lôika veise keelest pôigiti lôigud ja need lôika omakorda samasuurusteks väiksemateks tükkideks. Klopi kahvilga muna sügaval taldrikul lahti. Kalla teisele sügavale taldrikule riivsai. Kasta veisekeele tükid alguses muna sisse ja selle järel riivsaia sisse ning prae need kuumal vôi-ôli pannil môlemalt poolt kuldpruuniks. Tôsta praetud veise keele tükid töölauale majapidamispaberi peale, kus üleliigne rasv nôrgub neist paberisse.

Loputa tomatid vee all ja lôika need neljaks sektoriks.
Tôsta toasoe toorjuust lusikaga otsikuga pritsikotti ning pressi toorjuust veidi jahtunud keeletükkide peale (minul oli tavaline Bruno pritsikott otsikuga, mida vôib Soomes igast marketist osta). Kaunista suupalad väikeste tomatisektoritega ja petersellioksaga. Aseta suupalad serveerimise alusele.

Serveerimise ettepanek: eelroog, peolauale.

Vaata ka (soome keeles): Kuorrutettua naudan kieltä, tryffelivoikastikkeetta, lämmintä paprika-rucolasalaattia ja tuorepastaa (Naudan kieli ja tryffelivoikastike 1 / 2) ja Kuorrutettua naudan kieltä, tryffelivoikastiketta, parmesan-pastavuokaa ja uuniterttutomaatteja (Naudan kieli ja tryffelivoikastike 2 / 2)

3 kommenttia:

  1. Kaunis todella on tarjoiluastia!

    Naudan tai sian kielen keittäminen on tuttua lapsuudesta, mutta haju oli kamala.
    Sen muistan että kun äiti valmisti kielestä herkullista leikettä leivän päälle, se oli hyvää :)

    VastaaPoista
  2. Slurps' jälleen on ves'kielellä kieli muistosta.
    Mummuni tarjosi kieltä leikkeleenä leivänpääliseksi ja se oli namia.
    Voi niitä nostalgisia retkieväitä hulikakun välissä voita ja kieltä.
    Tuo hulikakku on ohut ruisleipä.
    Reseptisi toivottavasti luo uutta uskallusta käyttää kieltä gourmet ruoissa.
    Ihastuttavaa talvista viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Hei Maiju! Neuvostoaikana oli vähemmän kauniin tavaran joukossa aika kauniita astioita, mutta laatu ei ollut niin korkea kuin länsimaissa. Kirjavat ja koristelliset astiat olivat kaunista katsottavaa valkoisella pöytäliinalla juhlapöydässä. Se pieni astia on yksi minun suosikkeja siltä aikakaudelta. Minä en muista, että kielen keittämisestä olisi tullut kamalaa hajua. Suuri työ naudan kielen keittäminen on ja se on viikonlopun tai lomanajan homma, mutta se kannattaa, koska siitä on paljon syötävää. Kaunista sunnuntaita!

    Hei Tarina! Kiva kun sinulla uskallus kasvaa. Minullakin kasvaa ja ne ovat vasta ensiaskeleet ja kokeilut naudan kielen valmistamisessa. Haluan varmasti vielä kokeilla tryffelin ja kielen yhdistelmää. Nämä cocktailpalat tulivat spontaanisti, koska olin aika väsynyt viime vuoden lopussa ruoan valmistamisesta, pitkä juhlaputki ruokien valmistamisten kanssa selän takana ja halusin päästä helpolla. Mutta kieli ja kolmen pippurin tuorejuusto sopivat erittäin hyvin yhteen. Taas onnistuminen, vaikka en miettinyt kovin paljon koko retseptiä. Mielestäni naudan kieli on erittäin hyvä raaka-aine. Kaunista talvisunnuntaita myös sinulle!

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...