keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Broilerimaksaa savustetun pekonin, perunoiden ja punasipulin kera - Broilerimaksa suitsupeekoni, kartulite ja punase sibulaga - Frito Mallorquin


FIN

Minun uuden vuoden yksi lupauksia on valmistaa enemmän ruokia keittokirjoista. Minulla on aika iso määrä keittokirjoja kotona enkä tiedä, miksi olen niitä niin vähän käyttänyt. Nyt korjaan asian ja aloitan Carlos Horrillo’n ja Patrick Morcas’n Tapas kirjasta (Tammi 2011). Tämä Frito Mallorquin ohje on kotoisin Mallorcalta ja paikallisissa keittokirjoissa alkuperäiseen ohjeeseen käytetään lampaanmaksaa sekä suurta määrää muita aineksia, mutta Tapas keittokirjan kirjoittajat päätyivät tähän makuelämykseen.

Olen Tapas keittokirjan ohjetta muokannut vaan sen verran, että Tapas kirjassa on ohjeessa 400 g tuoretta broilerinmaksaa, mutta minulla 300 g sen takia, että Suomessa myydään pakastettua broilerinmaksaa 300 g:n paketeissa. Ohjeessa suositellaan käyttää jauhoisia Rosamundan perunoita ja jätin niille kuoren, että niitä olisi helpompi keittää. Tapas kirjassa olivat perunat kuorittuja.

2-4 annosta

Valmistusaika 30 minuuttia + 2 h marinoitumisaikaa

300 g broilerinmaksaa puhdistettuna
valkosipulioliiviöljyä
merisuolaa
hienonnettua kevätsipulia
rouhittua mustapippuria
2 -3 keskikokoista jauhoista perunaa
2 keskikokoista punasipulia ohuina suikaleina
8 viipaletta savustettua pekonia ohuina suikaleina
20 g voita

Valmista marinadi. Leikkaa maksat kahtia ja laita ne suureen kulhoon hienonnetun kevätsipulin kanssa. Lisää 8 lirausta valkosipulioliiviöljyä ja 2 ripausta pippuria. Sekoita hyvin, peitä kulho tuorekelmulla ja jätä jääkaappiin marinoitumaan 2 tunniksi.

Pese perunat hyvin ja leikkaa niistä isot lohkot. Laita perunalohkot kattilaan kylmään veteen ja lisää suola. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä perunoita hiljaisella lämmöllä, kunnes perunat ovat kiinteitä, mutta pehmeitä. Valuta perunat ja jätä ne lävikköön jäähtymään.

Nosta iso paksupohjainen paistinpannu liedelle miedolle lämmölle ja lisää sille 12 lirausta valkosipulioliiviöljyä sekä 2 ripausta mustapippuria. Kun pannu on kuuma, lisää sille sipuli ja kuullota hiljalleen minuutin ajan. Lisää pekonisuikaleet ja paista molempia yhdessä kunnes sipuli on pehmeä ja pekoni alkaa juuri ruskistua. Nostele pekonit ja sipulit pannulta reikäkauhalla lautaselle ja siirrä sivuun.

Nosta paistinpannu takaisin liedelle keskilämmölle ja lisää 5 lirausta valkosipuliöljyä sekä runsas ripaus mustapippuria. Kun pannu on kuuma, lisää keitetyt perunat ja paista niitä 6-7 minuutin ajan tai kunnes ne ovat kauttaaltaan kullanruskeita. Kun perunat ovat valmiit, nostele ne pannulta samalle lautaselle, missä ovat sipuli ja pekoni.

Puhdista pannu ja laita se takaisin kovalle lämmölle. Kaada pannulle 6 lirausta valkosipuliöljyä. Kun öljy on kuuma, lisää pannulle maksa. Mausta 2 reilulla ripauksella suolaa ja paista reilusti 90 sekuntia. Lisää voi ja paista vielä 30 sekunnin ajan jatkuvasti sekoittaen, jotta maksat paistuvat tasaisesti. Lisää pannulle sipuli, perunat ja pekoni. Sekoita ainekset hyvin yhteen ja anna kypsyä vielä 30 sekunnin ajan. Tarjoile heti maukkaan leivän kanssa.

Tarjoiluehdotus: Meidän Pohjoisessa olosuhteessa on se ihan pääruoka, vaikka toki voi tarjoilla illanistujaisiin naposteltavaksi juotavan kera.

Katso myös: Pinaatti-juustonyytit (vege) - Spinati-juustutaskud (vege) ja Paahdettua fenkolia kirsikkatomaattien, kikherneiden ja salvian kera (vege) – Röstitud fenkol kirsstomatite, kikherneste ja salveiga (vege)

++++++

EST

Minu uue aasta üks lubadusi on valmistada rohkem toite kokaraamatutest. Minul on üsna suur hulk kokaraamatuid kodus ja ma ei tea, miks ma olen neid nii vähe kasutanud. Nüüd parandan asja ära ja alustan Carlos Horrillo ja Patrick Morcas’e Tapas raamatust (Tammi 2011). See Frito Mallorquin retsept on pärit Mallorcalt ja kohalikes kokaraamatutes originaalretseptides kasutatakse lambamaksa ning suurt hulka muid tooraineid, aga Tapas raamatu kirjutajad otsustasid teha selle maitse-elamuse.

Olen Tapas kokaraamatu retsepti kujundanud oma maitse järgi ainult selle vôrra, et Tapas raamatus on retseptis 400 g toorest broilerimaksa, aga minul on 300 g sellepärast, et Soomes müüakse sügavkülmutatud broilerimaksa 300 g:stes pakkides. Retseptis soovitatakse kasutada jahuseid kartuleid ja jätsin neile koore alles, et neid oleks kergem keeta. Tapas raamatus olid kartulid kooritud.

2-4 portsjonit

Valmistusaeg 30 minutit + 2 tunti marineerimise aega

300 g broileri maksa puhastatult
küüslauguoliiviôli
meresoola
hakitud rohelist sibulat
kargelt jahvatatud musta pipart
2-3 keskmise suurusega jahust kartulit
2 keskimise suurusega punast sibulat ôhukeste viiludena
8 viilu toorsuitsupeekonit ôhukeste tükkidena
20 g vôid

Valmista marinaad. Lôika maksad kaheks ja pane need suurde kaussi hakitud rohelise sibulaga. Lisää 8 lonksu küüslauguoliiviôli ja 2 näputäit pipart. Sega hästi, peida kauss toidukilega ja jäta külmkappi marineerima 2 tunniks.

Pese kartulid ja lôika nendest suured sektorid. Pane need kastrulisse külma veega keema ja lisa sool. Anna kartulitel keeda väiksel temperatuuril kuni kartulid on pehmed ja ühes tükis. Kurna vesi kartulitelt ära ja jäta need jahtuma.

Tôsta suur paksupôhjalinen praepann pliidile väiksele temperatuurile ning lisa 12 lonksu küüslauguoliiviôli ning 2 näputäit pipart. Kui pann on kuum, lisa sibul ja paseeri seda ühe minuti. Lisa peekonitükid ja prae môlemaid üheskoos kuni sibul on pehme ja peekon algab just pruunistuma. Tôsta peekon ja sibul vahukulbiga taldrikule ja jäta need hetkeks kôrvale.

Tôsta praepann tagasi pliidile keskmisele temperatuurile ja lisa 5 lonksu küüslauguoliiviôli ning suur näputäis musta pipart. Kui pann on kuum, lisa keedetud kartulid ja prae neid 6-7 minutit vôi kuni need on kuldpruunid. Kui kartulid on valmis, tôsta need pannilt samale taldrikule, kus on sibulad ja peekon.

Puhasta pann ja pane see tagasi pliidile suurele temperatuurile. Kalla pannile 6 lonksu ôli. Kui ôli on kuum, lisa pannile maks. Maitsesta seda 2 tubli näpuotsa-soolaga ja prae 90 sekundit. Lisa vôi ja prae veel 30 sekundit pidevalt segades, et maksatükid praeksid tasaselt. Lisa pannile sibul, kartul ja peekon. Sega kôik ained hästi omavahel ja anna küpseda veel 30 sekundit. Serveeri kohe maitsava leivaga.

Serveerimise ettepanek: Meie Pôhjala tingimustes on see pearoog, kuigi muidugi vôib serveerida suupisteteks ôhtu veetmisel jookidega.

Vaata ka: Pinaatti-juustonyytit (vege) - Spinati-juustutaskud (vege) ja Paahdettua fenkolia kirsikkatomaattien, kikherneiden ja salvian kera (vege) – Röstitud fenkol kirsstomatite, kikherneste ja salveiga (vege)

4 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä kanssasi, jotta rosamundat pitää keittää kuorimattomina. Lopputuloksena muuten voi olla äkkiä vetinen pottumuusi.
    Pilkettä silmäkulmaan!

    VastaaPoista
  2. Jes, olet oikeassa Tarina! Kirjan toimittaja on kirjoittanut kirjaan Rosamundan, se on meidän yksi jauhoinen peruna, mutta Espanjassa / Lontoossa käytettäviä jauhoisia perunalaijkkeita meillä todennäköisesti ei ole. Voi olla, että niitä on mahdollista keittää ilman kuorta. Mukavaa viikonloppua lumisissa maisemissa.

    VastaaPoista
  3. Tänan Sind! Teen seda juba täna kuna maks on ootel ja see saab kindlasti maitsev :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hea. Tore kui see retsept sulle jäi silma. Minule meeldis see tapas väga, väga palju. Noh, ütleksin, et minu maitse.

      Poista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...