perjantai 27. tammikuuta 2012

Paahdettua fenkolia kirsikkatomaattien, kikherneiden ja salvian kera (vege) – Röstitud fenkol kirsstomatite, kikerherneste ja salveiga (vege)


Tämä ohje Hinojo con Tomatitos, Garbanzos, Salvia y Manteca on myös Tapas kirjasta (Tammi 2011) niin miten edellinen ohje.
Olen lukenut internetistä Tapas kirjasta muutamia kehuvia arvosteluja, mm. Leena Lumen blogista. Totta kai toki, nämä ovat erinomaiset ohjeet ja maut. Olen valmistanut 3 tapasta tästä kirjasta ja olen saanut luvattuja hätkähdyttäviä makuelämyksiä, niin miten lukee kirjan etukannelta. On ihastuttava, miten kirjassa ainesosia erikseen paistetaan ja paahdetaan mausteissa sekä lopuksi sekoitetaan ja paistetaan yhdellä suurella pannulla kaikki maut ja ainesosat yhteen. Lopputulos on monikerroksinen makujen ilotulitus kiellä.

Että pääsisi sellaiseen lopputulokseen kotikeittiössä, mielestäni pitää olla ohjeiden lukemisen taitoa sekä omaa näkemystä ja kokemusta ruoanlaitosta. Toki kirjasta ymmärtää, että ruoat valmistetaan ravintolan keittiössä (kirjan kirjoittajat herrät Carlos Horrillo ja Patrick Morcas omistavat ravintolan El Parador, missä tapas-herkkuja tarjotaan), missä on monta uunia, liesiä, pannua, kattilaa ja runsaasti oliiviöljyä. Ohjeet pitää kuitenkin muokata oman kotikeittiön mukaiseksi. Esim. tämän ohjeen fenkoli paahdetaan 220 asteessa 45 minuuttia. Kirsikkatomaatteja 1 tunti 150 asteessa. Jos ei halua koko iltapäivää makuelämyksen nimissä viihtyä keittiössä, pitää tehdä kompromisseja, koska yleensä kotikeittiössä on vaan yksi uuni käytössä.

Eli tässä minun paahdettujen fenolien ohje, mitä olen muokannut oman taidon mukaan. Jos siitä ei riitä, ota esille Tapas kirja. Mielestäni minun lopputulos oli silti hätkähdyttävä makuelämys.

4-6 annosta

Valmistusaika 1 tunti 30 minuuttia

4 isompaa fenkolin mukulaa (kirjassa 6 keskikokoista fenkolia)
1 rasia / 250 g kirsikkatomaatteja (kirjassa 12 kirsikkatomaattia)
1 pkt / 380 g / 230 g Pirkka kikherneitä suolaliemessä (kirjassa 400 g kikherneitä valutettuina)
oliiviöljyä
valkosipulioliiviöljyä
50 g voita
merisuolaa
rouhittua mustapippuria
chilillä maustettua oliiviöljyä
2 tuoretta salvianoksaa
½ sitruunan mehua

Paahda kirsikkatomaatit, laita ne uunivuokaan ja lisää reilu hyppysellinen suolaa ja pari lirausta chilillä ja valkosipulilla maustettua oliiviöljyä. Paahda tomaatteja uunissa 1 tunti 200 asteessa keskiritilätasolla kunnes ne ovat pehmenneet.

Leikkaa fenkoli isoiksi lohkoiksi ja hauduta fenkolia suolalla maustetussa vedessä kunnes ne ovat juuri pehmenemässä. Valuta, laita fenkolit uunivuokaan ja lisää 8 lirausta valkosipuliöljyä sekä 2 ripausta suolaa ja pippuria. Paahda fenkolia samassa uunissa kirsikkatomaattien kanssa uunin keskiritilätasolla 200 asteessa 45 minuuttia säännöllisesti käännellen kunnes ne ovat kunnolla ruskistuneita.

Huom! Tarkista, etteivät kirsikkatomaatit ja fenkoli pala uunissa.

Kaada 10 lirausta oliiviöljyä suurelle paksupohjaiselle tarttumattomalle paistinpannulle ja nosta pannu liedelle miedolle lämmölle. Kun öljy on kuuma, lisää pannulle voi ja anna sen sulaa ja tiristä. Purista joukkoon sitruunamehu ja lisää salvia. Kypsennä minuutin ajan, jotta salvian maku imeytyy öljyyn ja lisää paahdetut tomaatit, 2 reilua ripausta pippuria sekä ripaus suolaa. Kypsennä 2 minuuttia jatkuvasti sekoittaen ja lisää sitten fenkoli sekä kikherneet. Sekoita vielä 3 minuuttia ja tarjoile.

Tarjoiluehdotus: Lämmin alkupala juomien kera.

Katso myös: Broilerimaksaa savustetun pekonin, perunoiden ja punasipulin kera - Broilerimaksa suitsupeekoni, kartulite ja punase sibulaga - Frito Mallorquin ja Pinaatti-juustonyytit (vege) - Spinati-juustutaskud (vege)

***


See retsept Hinojo con Tomatitos, Garbanzos, Salvia y Manteca on samuti Tapas raamatust (Tammi 2011) nagu eelmine retsept.
Olen lugenud internetist soome keeles Tapas raamatust kiitvaid arvamusi mh. Leena Lume blogist. Muidugi, need on eriti head retseptid ja maitsekooslused. Olen valmistanud 3 tapast sellest raamatust ja saanud lubatud hämmendavaid (tummaks löövaid) maitse-elamusi nagu raamatu esikaanel on kirjas. On sümpaatne lugeda, kuidas raamatus praetakse ja röstitakse erivaid tooraineid maitseainetes ja siis lôpuks segatakse kokku ja küpsetatakse veelkord üle suurel pannil. Lôpptulemus on mitmekihiline maitsete ilutulestik keelel.

Et pääseks selle lôpptulemuseni koduköögis, minu arust peab olema retsepti lugemise oskust ning oma nägemust ja kogemust toiduvalmistamisest. Raamatut lugedes saab aru, et toit valmistatakse restorani köögis (raamatu autoritel härrastel Carlos Horrillol ja Patrick Morcasel on oma restoran El Parador, kus neid suurepäraseid tapas-roogi pakutakse), kus on mitu ahju, pliiti, panni ja kastrulit ning palju oliiviôli. Retseptid peab siiski kujundama oma koduköögi järgi. Näiteks selle retsepti fenkol röstitakse 220 kraadises ahjus 45 minutit. Kirsstomateid 1 tund 150 kraadises ahjus. Kui ei taha kogu pärastlôunat maitse-elamuse nimel veeta köögis, siis peab tegema kompromisse, sest üldiselt on koduköögis ainult 1 ahi.

Niisiis siin minu röstitud fenkoli retsept, mida olen veidi kujundanud. Kui sellest ei piisa, vôta esile Tapas raamat. Minu meelest tuli lôpptulemus ikkagi see, mida raamatu esikaanel lubatud.

4-6 portsjonit

Valmistusaeg 1 tund ja 30 minutit

4 suuremat fenkoli mugulat (raamatus 6 keskmise suurusega fenkolit)
250 g kirsstomatit (raamatus 12 kirsstomatit)
1 purk / 380 g / 230 g kikerherneid soolaleemes (kurnatuna) (raamatus 400 g kikherneid kurnatuna)
oliiviôli
küüslauguoliivôli
50 g vôid
meresoola
värskelt jahvatud musta pipart
chiliga maitsestatud oliiviôli
2 värsket salveioksa
½ sidruni mahla

Rösti kirsstomatid, pane need ahjuvormi ja lisa suur näpuotsatäis soola ja paar lonksu chiliga ja küüslauguga maitsestatud oliiviôli. Rösti tomateid ahjus 1 tund 200 kraadis keskmisel kôrgusel kuni need on pehmed.

Lôika fenkolid suurteks sektoriteks ja hauta neid soolaga maitsestud vees kuni need on just ja just pehnemas. Kurna keeduvesi, pane fenkol ahjuvormi ja lisa 8 lonksu küüslauguoliivôli ning 2 näpuotsatäit soola ja pipart. Rösti fenkolit kirsstomatidega samas ahjus ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 45 minutit neid pidevalt segades kuni need on korralikult pruunistunud.

Tähelepanu siis, et kirsid ja fenkol ei pôleks ahjus liiga ära!

Kalla 10 lonksu oliiviôli suurele paksu pôhjaga teflonpannile ja tôsta pann pliidile väiksele temperatuurile. Kui ôli on kuum, lisa voi ja anna sellel sulada ja säriseda. Pressi rasva hulka sidrunimahl ja lisa salvei. Küpseta minut, et salvei maitse imeneb ôli sisse ja lisa röstitud tomatid, 2 suurt näpuotsatäit pipart ja soola. Küpseta 2 minutit pidevalt segades ja lisa fenkol ning kikerherned. Sega veel 3 minutit ja serveeri.

Serveerimise ettepanek: Soe eelroog jookide kôrvale.

Vaata ka: Broilerimaksaa savustetun pekonin, perunoiden ja punasipulin kera - Broilerimaksa suitsupeekoni, kartulite ja punase sibulaga - Frito Mallorquin ja Pinaatti-juustonyytit (vege) - Spinati-juustutaskud (vege)

2 kommenttia:

  1. Kaikkien kuopukset eivät ole ammatiltaan kokkeja,jotka neuvovat näissä reseptejen kiemuroissa.
    Jep ja kokki poika ei aina ole paikalla.
    Kiitos kotikeittiön ojeesta!
    Ihania lumikuningatar ja lumiprinsessa leikkejä viikonloppuunne!

    VastaaPoista
  2. Hei Tarina, ole hyvä! Kyllä, sanoisin näin, että nämä ohjeet pitää tehdä omaksi. Edellisessä broilerin maksan ohjeessa raaka aineluettelossa ei ollut kevätsipulia mainittua, mutta ohjeessa yhtäkkiä olikin, "lisää marinaadiin kevätsipuli". Onni, että sitä oli minulla kotona. Tässä fenkolin ohjeessa raaka aineluettelossa ei ollut chiliä, mutta kirsikkatomaatteja paahdetaan chilillä maustetussa öljyssä. Sellaista pientä, mitä pitää ottaa huomioon... Ja jokainen voi itse päättää, onko kotona valkosipulilla ja chilillä maustettua oliiviöljyä tai laittaa ne vuokaan/pannulle oliiviöljyn joukkoon niin miten minä tein. Silti tämä fenkoli on taivaallista, söisin sitä usein ja jos asuisin Lontoossa olisin herrojen ravintolan kanta-asiakas.

    Tapas-kirjasta on vielä tulossa pinaatti-juustonyyttien ohje (taas taivaallinen ohje) ja sitten pidän tästä kirjasta tauon.

    Meillä piti olla mummolanreissu, mutta iski vatsatauti. Katsomme lunta pihalla sisältäpäin ja puhumme puhelimessa mummon kanssa. Kaunista viikonloppua!

    VastaaPoista

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...